Fotografija
fotografija/31.10.2016.

Belgrade Raw: Srbija kroz objektiv

fotografija
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:

Izložba fotografija foto kolektiva Belgrafe Raw nastalih tokom projekta ovogodišnjeg ciklusa Serbia Raw otvorena je u prostoru Magacina u Kraljevića Marka.
Belgrade Raw je do sada posetio devet gradova u Srbiji, a ovogodišnjim gostovanjima u Novom Pazaru, Nišu i Zrenjaninu, članovi kolektiva razmenili su svoja dosadašnja iskustva i stečena znanja i upoznali se sa akterima i prilikama lokalnih fotografskih scena. Tokom trajanja radionica učesnici su imali priliku da se kroz praktičan rad upoznaju sa načinom funkcionisanja Belgrade Raw kolektiva, ali i da se sami oprobaju u zajedničkom radu, kroz koji su i nastali fotografski složaji prikazani na ovogodišnjoj izložbi. 
Način na koji kolektiv "Belgrade raw" kreira svoju estetiku prepoznatljiv je i van Beograda i sinonim je za aktivno beleženje svakodnevice života grada čime se kreira jedinstveni foto arhiv kao gradska razglednica i alternativa stereotipnom predstavljanju života u našoj sredini.
Sa željom da se slična ideja prenese i na još nekoliko gradova u Srbiji i da se upoznaju slične prakse, foto kolektiv organizuje foto sajam i radionice, koji će biti podrška i prvi korak u formiranju jedinstvene mreže fotografa i foto kolektiva koji neguju sličnu estetiku u svom radu. Osnovna ideja jeste istraživanje mogućnosti fotografije kao medija za pričanje priče, kreiranje lokalnih i zajedničkih narativa i povezivanje umetničkog delovanja sa društvenim promenama i stanjem zajednice. U saradnji sa lokalnim partnerima članovi kolektiva razmenjuju znanja, upoznaju se sa akterima drugih fotografskih scena i kreiraju prostor za buduće saradnje. Uspostavljanjem pomenute saradnje osnažuju se pojedinci i kolektivi, zajednički formirajući predstavnike jedinstvene pristupa ovoj oblasti. Na radionicama, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa načinom rada Belgrade Raw kolektiva, ali i da na neposredan način steknu znanja o aktuelnim svetskim praksama u ovoj oblasti. Kroz praktični deo radionica nastaće radovi koji ukupno formiraju nesvakidašnji pregled današnjeg života u Srbiji.

Značaj projekta za zajednicu

Afirmacija fotografije u kontekstu naše tradicije i kulture, kroz sučeljavanje ovdašnjih ustaljenih ideja i praksi sa savremenim svetskim praksama i konceptima. Baštinjenje fotografskog nasleđa, podizanje svesti o važnosti fotografskog medija, oživljavanje fotografske scene van Beograda, povezivanjem više gradova iz različitih regiona na temu iskrenog i ličnog beleženja života i atmosfere grada. Podizanje nivoa svesti o važnosti identiteta jednog mesta i njenih stanovnika. Na taj način se istovremeno gradi aktivan odnos i pokreće određena vrsta "dijaloga" sa nasleđenim i stereotipima u nastajanju.
Ove godine posetiocima izložbe biće dostupan i uvid u ostatak bogatog materijala koji je prikupljen i nastao prilikom radionica, a koji nije ušao u finalne složaje, kao i mogućnost da sami iskuse delić procesa samih radionica, odnosno da od ponuđenog materijala samostalno ili uz uputstva i moguću konsultaciju sa članovima kolektiva naprave sopstvene složaje u formi knjižice koju potom mogu poneti sa sobom.

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box