Strip
strip/29.10.2022.

Novi Sad- grad stripa

strip
  • Promo, V. Veličković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo, V. Veličković

 

Novi Sad je ovog vikenda u znaku devete umetnosti. Grad stripa je ponovo oživeo strip junake kroz mnogobrojne izložbe, radionice, konferencije, upravo u finalu Evropske prestonice kulture, kroz programski luk Druga?Evropa koji će trajati do 27. novembra.

Duž Bulevara despota Stefana, na samom ulazu u Distrikt, prvi put u Novom Sadu, posetioce dočekuju čuveni junaci jugoslovenskog stripa, Mirko i Slavko. Prvi jugoslovenski domaći strip o dva dečaka, partizanska kurira, premijerno će biti prikazan kroz izložbu „Mirko i Slavko – nikad robom”, koja je proizvod saradnje dva najveća grada u Srbiji – Beograda i Novog Sada, odnosno projekta Evropske prestonice kulture i omladinskog pozorišta „Dadov” iz Beograda. Kako kaže gradska sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić, suštinska uloga kulture jeste da umrežava i spaja ljude te da na taj način tumačimo i razumemo drugačije kulture i prihvatamo različitost.

„Zadovoljstvo mi je što je izložba „Mirko i Slavko” uvrštena u program Grada stripa, jer oni simbolizuju zajedništvo i taj fenomen što je preživeo. Ova izložba u Novom Sadu je samo jedan dobar povod da ukažemo na važnost kulturne razmene između Novog Sada i Beograda. Sada imamo i „Sokola” kojim se od Beograda do Novog Sada stiže za pola sata tako da su svi kulturni događaji i sva dešavanja dostupni i Beograđanima i Novosađanima. Beograđani već svakako dolaze i pričaju o novosadskom Distriktu i svemu onome što Novi Sad nudi, u kulturnom smislu”, istakla je gradska sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić.

Sa tim se slaže i član gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić, koji je istakao zadovoljstvo kada je u pitanju saradnja dva grada, odnosno uključivanje aktera u kreiranje dobrih kulturnih sadržaja, jer to je, kako kaže, upravo suština Evropske prestonice kulture.

„Ova zanimljiva izložba jeste takav sadržaj i drago mi je što su slavni Mirko i Slavko predstavljeni na nov način i što su u službi umetnosti i kulture. Pozicionirali smo kulturu na važno mesto koje joj pripada i stvorili otvoren prostor za komunikaciju, podjednako sa ustanovama kulture i sa nevladinim sektorom. Neka ta „druga” Evropa bude ona koja nas ujedinjuje, okuplja oko dobrih projekata i ideja”, rekao je član gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić.

Poslednji vikend oktobra obeležava i najznačajnija strip konferencija u regionu, „Strip, nasleđe i savremena umetnost”, na kojoj će se od 28. do 30. oktobra okupiti svetski poznati autori i autorke, kao što su strip kreatorka Uli Lust iz Austrije, Akinori Oiši iz Japana, Alekandar Zograf iz Srbije, Džanan Marašligil iz Turske, Boris Stanić iz Srbije, kolektiv „Kuš!” iz Letonije, naučni istraživači iz Holandije Jasko Horsman i Matia Piters, umetnički kritičar Kanan Marašligili, urednica platforme za vizuelno novinarstvo „Drawing the Times” Eva Hilhorst, kao i dramski umetnici i performeri Karolina Spaić i Sebo Baker i brojni drugi. Konferencija je deo međunarodnog projekta „Remix Comix – stripovi za nasleđe” koji je podržala Kreativna Evropa Evropske Unije, u okviru koje će, između ostalog, posetioci imati priliku da pogledaju i prostornu instalaciju „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima”.

Do 30. oktobra trajaće i festival „Filmski front”, koji afirmiše kratki autorski film i pruža podršku novoj generaciji filmskih autora. U okviru ovog festivala biće održana i prva novosadska „Zombi šetnja” tokom koje će učesnike šminkati tim pod vođstvom majstora za specijalne filmske efekte Miroslava Lakobrije.

Izložba „Dnevnik Max von Fafnera”, koja obuhvata svojevrstan presek radova poznatog strip autora Saše Jovanovića i koja je otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, predstavlja uvertiru u 16. Novosadski strip vikend koji će biti smešten u Fabrici.

Grad stripa donosi i muzički program aktuelnih alternativnih bendova iz Srbije i regiona u novosadskom Distriktu, pa nas očekuju nastupi sastava Straight Mickey and the Boyz, Činčila, Lufthanza, Consecration, Stray Dogg, Keckec i Servantesi i mnogi drugi.
U okviru projekta „Uroš Predić za sve” biće organizovana radionica za mlade „Predić kao strip junak” 29. oktobra u 11 časova u Kulturnoj stanici Liman u Distriktu, a svi zainteresovani mogu se prijaviti putem ovog linka.

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza. 


PROČITAJTE I:

REMIX COMIX: KULTURNO NASLEĐE KROZ STRIP


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.