Strip
strip/16.01.2021.

Betmen #1 prodat za 2,2 miliona dolara!

strip
  • Stripblog.in.rs
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Tekst i foto: Stripblog.in.rs

 

Betmen #1 iz 1940. godine prodat je na aukciji za rekordnih 2,2 miliona dolara, što ga čini najskupljim Betmen stripom ikada prodatim.

Iako je Betmen debitovao u stripu u Detective Comics # 27 1939.  tek sledeće godine lik je dobio strip sa naslovom Batman, a na naslovnici prvog izdanja nad ulicama Gotama vijorili su se Mračni vitez i Robin. U to vreme strip iz 1940. imao je cenu od samo deset centi, piše Stripblog.in.rs

Kako prenosi The Hollywood Reporter, izdanje je bilo u rukama kolekcionara Bilija T. Gejtsa već 40 godina. Gejts je navodno kupio ovaj strip 1979. godine za $3.000, što je približno $11.000 u današnjoj vrednosti kada se valuta prilagodi inflaciji. Gejts je preminuo 2019. godine, ostavljajući strip svom sinu. Cena od 2.220.000 američkih dolara daje ovom stripu odliku da je najvredniji Batmanov strip ikad javno prodat, prelazeći prošli rekord od 1,5 miliona dolara za kopiju Detective Comics # 27.

Aukcija je još jednom održana od strane Heritage Auctions, a desila se 14. januara. Strip koji je prodat je ocenjen jako visokom ocenom koja iznosi 9.4 od 10, što znači da je ovo izdanje izuzetno očuvano.


MOŽDA VAS ZANIMA:

ALAN FORD TRČI POČASNI KRUG


Tokom Zlatnog doba stripa, izdanja su bila jeftina, obilna, štampana su na nekvalitetnom papiru i uglavnom su se smatrala jednokratnim, pa je pronalazak primerka tako ikoničnog naslova u tako dobrom stanju pravi kolekcionarski san. Pored toga što je prvi strip posvećen Betmenu, ovo izdanje je značajno i po predstavljanju likova koji su sada postali glavni oslonac Betmenovog univerzuma poput Catwoman, Huga Strejndža i Džokera. Džoker je zapravo naizgled umro u svom prvom pojavljivanju, ali kao što je dokazano iznova i iznova, smrt nikada nije trajna u stripu, pogotovo za Džokera.

Ovaj strip je sada jedan od retkih stripova koji je javno prodat za više od 2 miliona dolara. 2011. godine, glumac Nikolas Kejdž je bio prva osoba koja je ikada javno potrošila više od 2 miliona dolara na strip za primerak Action Comics # 1, u kome se prvi put pojavio Supermen. Još jedna kopija Action Comicsa # 1 prodata je za 2.052.000 američkih dolara u 2018. A još jedna kopija istog stripa zapravo drži trenutni rekord najskupljeg stripa ikada prodatog, donoseći zapanjujućih 3,2 miliona dolara.


PROČITAJTE I:

ČOVEK KOJI JE UBIO TALIČNOG TOMA

UMEĆE STRAHA: LAVKRAFT U STRIPU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.