Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/14.06.2024.

Izložba Ilije Bosilja i Save Sekulića

vizuelne-umetnosti
  • GMS
  • GMS
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: GMS

 

U okviru saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini i Galerije Matice srpske biće otvorene dve izložbe Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i Pomorišac – Vasa Pomorišac u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić svečano je otvorena u petak, 14. juna u Galeriji Matice srpske.

Izložba predstavlja 67 radova ova dva umetnika iz različitih muzejskih kolekcija, a prate je i dva dokumentarna filma: film o Iliji Bosilju delo je reditelja Žike Mitrovića nastalo u produkciji Centarfilma, dok film o Savi Sekuliću potpisuje Slobodan Pešić i nudi i segmente razgovora sa samim umetnikom. Izložbu dopunjuje dokumentacija među kojom je i pismo Žana Dibifea o Ilijinoj umetnosti nastalo kada ga je Dibife uvrstio u svoju kolekciju (koja danas čini Collection dell’Art Brut u Lozani).

S obzirom na značaj umetničkih opusa koji su izloženi, jer se radi o dva međunarodno najpriznatija autora iz domena sirove umetnosti, ali i o opusima koji se od samog nastanka kreću na graničnom području savremene i art brut umetnosti, izložba ima i određen teorijsko umetnički aspekat koji doprinosi njenom značaju.

Ilija Bašičević Bosilj, Jugovića majka, zbirka MNU Ilijanum, foto iz arhive muzeja Ilijanum

Ilija Bašičević Bosilj (1895–1972) je jedan od međunarodno najpriznatijih autora nekonvencionalne umetnosti. Njegovi radovi su još za njegova života obišli galerije i muzeje gotovo svih većih gradova Zapadne Evrope, zatim i Ameriku, Kinu i Japan, svuda izazvavši jednoglasan utisak da se radi o autentičnoj umetnosti, kojoj se ne može pronaći ništa slično.

Dva istaknuta akademika člana Srpske akademije nauka i umetnosti, Dejan Medaković i Vojislav Đurić, svoj stav o visokoj vrednosti opusa Ilije Bosilja aktivno su zastupali za života. Profesor Medaković je Iliju smatrao jednim od deset najznačajnijih srpskih slikara, a Vojislav Đurić je stručno obradio njegovu umetnost.

Pored Centra Žorž Pompidu u Parizu, MSU u Beogradu, muzeja Museum of Everything u Londonu, MSUV u Novom Sadu, Ilijini radovi se nalaze u prestižnim privatnim kolekcijama poput kolekcija Maks Bila i Karla Pontija. Nakon samostalne izložbe u Njujorku u Galeriji Sent Etjen 2006. godine, ređaju se Ilijine izložbe među kojima i ona na kojoj je prikazan zajedno sa Pol Kleom, Kandinskim i Pikasom.

Drugi umetnik kojeg će publika moći da upozna, Sava Sekulić (1902–1989), takođe dobija međunarodno priznanje dosta rano, a o njegovoj umetnosti za života izuzetno pozitivno se izjašnjavaju Mića Popović i Leonid Šejka. Savina pozicija u društvu kao i njegov specifičan stil čine ga čistim primerom art brut umetnosti. Od nedavno, Savu Sekulića zastupa prestižna Galerija Majkl Has iz Berlina, a 2021. godine posvetila mu je samostalnu izložbu pod nazivom Von Sava zu Sava: Sava Sekulić.

Sava Sekulić, Devojka na plaži, iz zbirke MNMU, foto iz arhive muzeja

Teme oba izložena opusa su globalne, vezane za opšta pitanja postojanja čoveka, života i smrti, porodice i religije, i stoga su njihove slike razumljive svuda u svetu. Oba autora, i Sava i Ilija, u svojim opusima stvaraju nove svetove, a kroz vizuelnu umetnost izražavaju misli filozofske prirode brišući skoro potpuno svoj unutrašnji, duševni život kao izvor inspiracije. Njihove slike ilustruju slobodu izražavanja očiglednu u ikonografiji ovih slika, autentičan vizuelni izraz kao i filozofsku dimenziju pitanja i odgovora koje te slike adresiraju.

Izložbu prati trojezični katalog (srpski, italijanski i engleski jezik) sa tekstovima autorke izložbe dr Ivane Bašičević Antić, Barbare Safarove, Jerka Denegrija, Žana Dibifea i Ivane Jovanović. Kustoskinja izložbe je msr Mirjana Brmbota, muzejska savetnica Galerije Matice srpske.


PROČITAJTE I:

PARIZ: SAVA ŠUMANOVIĆ I TAJNA POD KUPOLOM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.