Strip
strip/30.03.2019.

Betmen slavi 80. rođendan

strip
  • David Russell / Ema Tassan Lukić / Vizual za master klas 2017.
Autor fotografije:

Kaleidoskop media /BBC / Blic / Foto: Pixabay


Popularni superheroj Betmen slavi svoj 80. rođendan, a studio "Warner Brothers", koji poseduje prava za ekranizaciju stripova o "mračnom vitezu", sprema nesvakidašnju filmsku proslavu ovog jubileja, tako što će ove godine objaviti čak šest filmova čija se radnja odvija u tzv. Betmenovom univerzumu.

Prema navodima sa Reddita, "Betmen godinu" će otvoriti "Gotham City Sirens" čiji je centralni lik Harli Kvin, omiljena antiheroina iz "Odreda otpisanih", za kraj maja je najavljena premijera filma o Nightwingu, još jednom superheroju iz tzv. "Betmenove familije". 

Film "Batgirl" u bioskope stiže u avgustu, dok je za novembar planirana premijera igranog filma "The Batman" Metjua Rivsa sa Benom Aflekom u naslovnoj ulozi. 

I to nije sve, pored četiri igrana filma, 2019. će biti objavljena i dva animirana filma o Betmenu, uključujući i adaptaciju jedne od najpopularnijih serija stripova "Batman: The Long Halloweeen". 

Sada već davne 1939. godine, u prodaji se pojavio prvi broj stripa o maskiranom junaku i zaštitniku Gotam sitija, Betmenu.

"Slučaj hemijskog sindikata", bio je naziv ovog izdanja "Detektiv Komiksa" koje je predstavljalo ispisivanje nove stranice u istoriji superheroja. Jedan od omiljenih likova iz našeg detinjstva ove godine slavi svojevrstan jubilej, 80. godina postojanja. U čast rođendana najpopularnijeg "šišmiša" na svetu, predstavljamo vam neke malo poznate činjenice o ovom junaku.

Film o Betmenu iz 1989. godine predstavljao je do tada neviđeni blokbaster, a specifičan je po tome što je prvi od filmova koji je dobio mračniji karakter, i tako otvorio vrata Betmenu kakvog gledamo danas. Za to je zaslužan kultni režiser Tim Barton, kome su trebale godine da ubedi producentsku kuću "Vorner" da prihvati njegovu viziju Betmena. Još jedna zanimljivost je da je Barton ulogu Robina ponudio tada devetnaestogodišnjem Kiferu Saterlendu, koji ju je odbio jer "nije mogao sebe da zamisli u tesnim žutim gaćama na filmskom platnu". Popularni glumac je kasnije izjavio kako je to jedna od retkih stvari zbog kojih se kaje.

Pedesetih godina prošlog veka, jedan psiholog, dr Frederik Verham, razvio je teoriju o tome kako su Betmen i Robin zapravo - homoseksualci! Ne moramo reći koliko je ovo uzdrmalo tada već jako popularnu franšizu o superheroju. Verham je izjavio kako je do ovog zaključka došao u studiji koju se sproveo na mladim homoseksualcima, koji su mu tada priznali kako gaje seksualna osećanja ka Betmenu i Robinu, i kako "znaju da su njih dvojica u stvari par".

Gradonačelnik grada Batman u Turskoj, pretio je da če tužiti "Vorner" i reditelja Kristofera Nolana zbog zloupotrebe imena njegovog grada. Gradonačelnik je tvrdio da je film razlog za nekoliko nerešenih ubistava u njegovom gradu. Međutim, tužba nikada nije podneta.

I za kraj, ako ste mislili da je lako biti Betmen, prevarili ste se. Pored svih neverovatnih stvari koje izvodi, on ima i - mnogo novca. Da, dobro ste pročitali. Knjiga "Nezenzurisani Betmen" otkriva koliko zapravo košta biti Betmen. Čuvena pećina, Betmobil, razne spravice i oružja, motori, podmornice i letelice, sve u svemu - 300 miliona evra. Prava sitnica. Ali, s obzirom da smo svi barem jednom kao klinci maštali da budemo kao on....

Podsetimo, 2017. godne Kulturni centar Kaleidoskop, izdavač našeg magazina je u Beogradu ugostio Dejvida Rasela, najvećeg storibord umetnika današnjice, koji je, pored mnogih  blokbaster autor storiborda za film Betmen (1989). Intervju sa Devidom Raselom pročitajte OVDE.

Po svemu sudeći, u narednom periodu biće još mnogo Betmenovih  avantura. Kako su superheroji trenutno na vrhuncu popularnosti, njihovi pravni očevi, filmski studiji i izdavačke kuće, nastaviće sa stvaranjem priča za različite medije.

Za početak, Kevin Smit i Džim Li nam u jubilarnom 1000. izdanju Detektiv Komiksadonose priču o poreklu simbola na Betmenovim grudima.

Defintivno će biti još scenarija iz pera veterana devete umetnosti, kao i mlađih snaga. Stripova u kojima će se Betmen suočavati kako sa superzlikovcima, tako i sa izazovima ovog nepredvidivog, savremenog sveta.

Priča koje će skretati pažnju na realne probleme, pomerati narativne i vizuelne granice.

Uskoro ćemo videti i kako odelo stoji Dejvidu Mazusu, koji tumači lik mladog Brusa Vejna u seriji Gotam.

Za 2021. godinu je zakazana premijera filma The Batman, koji će režirati Met Rivs.

Još uvek nije poznato ko će tumačiti ulogu Mračnog viteza, niti da li će se film baviti Betmenovom prošlošću, počecima ili ćemo svedočiti nekoj savremenoj priči.

Naravno, stiže još novih video igara, animiranih filmova i članova Bet porodice.

Tu je i igrana serija o Alfredu, koji je sve samo ne običan batler i Titans, o ekipi superheroja koju predvodi prvi Robin – Dik Grejson.

Ima dosta vremena do stotog rođendana. A do tada ćemo imati nove kandidate za najbolju ulogu, nove stripove na koje ćemo se osvrtati, koje ćemo analizirati i citirati.

I barem još jedan Lego Betmen film kojem ćemo se samo diviti.

PROČITAJTE JOŠ:

TINTIN NA AUKCIJAMA U PARIZU

ČOVEK KOJI JE UBIO TALIČNOG TOMA

UMEĆE STRAHA: LAVKRAFT U STRIPU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.