Strip
strip/20.11.2016.

Strip Tintin prodat za 1,55 miliona evra!

strip
  • Printscreen, Twitter
  • Printscreen, Twitter
  • Museum Herge
  • Guliver/GettyImages
  • Printscreen, Twitter
Autor fotografije:
Priredila: Lela Milivojević

Tabla mitskog albuma „Šetnja po Mesecu“ iz serije stripova o avanturama Tintina prodata je na aukciji koju je organizovala pariska kuća Artcurial je za rekordnu cenu od 1,55 miliona evra! Kako je Kaleidoskop prošle nedelje najavio očekivalo se da će ovaj retki primerak postići cenu između 700 i 900 hiljada evra.

Belgijski autor Erže je na crtežu prikazao neustrašivog novinara Tintina, njegovog psa Sneška i prijatelja kapetana Hadoka kako u skafanderima šetaju po prvi put Mesecom i gledaju Zemlju.

– Ovo je jednostavno fantastično! To je izuzetna cena za izuzetno delo – izjavio je ekspert za stripove Erik Leroj.

– Delo “Šetnja po Mesecu” ima ključnu ulogu u istoriji umestosti stripa i postalo je legendarno za brojne ljubitelje i kolekcionare stripova – dodao je Leroj.

Očigledno nije uobičajeno videti Tintina kako tumara po površini Meseca. A, sve se dešava 1954. godine, odnosno 15 godina pre Neila Armstronga!

Kako prenosi francuski Leparisien aukcijska kuća Artcurial organizovala je događaj posvećen svetu tvorca Hergéu, a prodata, retka, istorijska tabla albuma „Šetnja po Mesecu“ (On a marché sur la lune) nacrtana je mastilom iz Kine i gvašom. Objavljena je 1954. godine u ediciji Casterman. Tintin, Sneško, profesor Lakmus i kapetan Hadok su u skafanderima i spremni za intergalaktičku avanturu. Ovaj deo albuma u kojem naši junaci prvi put hodaju po Mesecu, jeste legendaran. Tabla 26 detaljno prikazuje kako junaci otkrivaju radosti bestežinskog stanja i kako se zabavljaju.

Eric Leroy, stručnjak za stripove iz Artcuriala, kaže da je „ovo jedna od najvažnijih tabli u posleratnom periodu“ kao što su „Tintin na Tibetu“ (Tintin au Tibet) i „Smaragd gospođe Kastafjore“ (Les bijoux de la Castafiore), album koji je postao mitski za brojne kolekcionare. Ovo je suštinski važan trenutak u istoriji devete umetnosti. A, dela belgijskog strip crtača Hergéa iz tog perioda su veoma retka na tržištu.

„Početkom 50-ih godina, u legendarnom periodu velikih serija, Hergé pronalazi osećaj za avanturu slanjem svog junaka u epopeju iz dva dela, kao što je između 1942. i 1943. učinio albumima „Tajna Jednoroga“ (Le secret de la Licorne) i „Blago Rakama Crvenog“ (Le Trésor de Rackham le Rouge)“, navode iz aukcijske kuće.

Kad je reč o albumu Tintin et le Thermo-Zéro“, njegova istorija je i dalje nedovoljno poznata. Hergé je počeo da radi na njemu krajem 50-ih godina, nakon remek-dela „Tintin na Tibetu“ (Tintin au Tibet). Međutim, ovu priču o špijunaži tokom hladnog rata nikada neće završiti jer je umnogome slična „Aferi Lakmus“ (L'Affaire Tournesol), inspirisanoj špijunskim filmovima iz 60-ih godina, poput filmova o Džejmsu Bondu. U nedovršenom albumu, likovi tragaju za novom vrstom bombe koju je scenarista Greg opisao kao „hemijsku mešavinu koja omogućava otpuštanje toplote čak i u atmosferi bez kiseonika“.

Hergé neće ići dalje od skiciranja prvih osam tabli. Christie's nudi na aukciji upravo jednu od tih tabli, dok je njih šest izloženo u Muzeju Hergé u umetnikovom rodnom gradu u Louvain-la-Neuve u Belgiji. Vrednost ponuđene table je između 200.000 i 250.000 evra.

Ova tabla je trebalo da bude četvrta stranica albuma. Nacrtao ju je lično Hergé i prikazuje Tintina, Sneška i kapetana Hadoka kako pomažu žrtvama saobraćajne nesreće. I tu otkrivamo sav kreativni nemir Hergéa, koji je u potrazi za „jasnom linijom“.

Christie's takođe nudi originalnu tablu sa mastilom iz Kine i belim gvašom iz „Šetnje po Mesecu“, koja prikazuje povratak rakete na Zemlju. Ona je procenjena na 350.000 do 400.000 evra.

Tintin je kapitalno delo Belgijanca Georgesa Remia, poznatijeg kao Hergé, i jedan od najpoznatijih stripova na francuskom jeziku. Pojavio se 10. januara 1929. godine u dečjem dodatku belgijskog časopisa „Dvadeseti vek“ (Le Vingtième Siècle). Od tada pa do 1983. godine kada je umro Hergé, izašlo je 23 stripa, a naknadno još sedam koje nije nacrtao Hergé.

Glavni junak je mladi i naivni belgijski reporter Tintin koga u avanturama verno prati pas Sneško, a tu su i nesposobni detektivi Tomson i Tompson koji liče kao da su braća blizanci iako to nisu, i imaju samo jednu malu razliku a to su brkovi, dežurni zajedljivac kapetan Hadok i lečeni alkoholičar u pokušaju, nagluvi ali bistri profesor Lakmus.

Pročitajte još:

Čovek koji je ubio Taličnog Toma


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.