Strip
strip/2.10.2019.

Čarobni svet ilustracija Boba Živkovića

strip
  • MSU
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaRetrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića, jednog od vodećih srpskih ilustratora, strip majstora, karikaturiste i grafičkog dizajnera biće otvorena večeras u Salonu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu u 19 časova i trajaće do 23. oktobra.

Dugoočekivana izložba jednog od najomiljenijih srpskih ilustratora pod nazivom BOB, organizovana je u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar. Na izložbi će biti prikazano više od pet stotina radova koje je Bob Živković izveo tokom proteklih trideset sedam godina stvaralaštva.


Izložbu prate knjiga Basna o Bobu spisateljice Jasminke Petrović, koju je ilustrovao Bob Živković, u izdanju Muzeja primenjene umetnosti, i monografija pod nazivom Dobrosav Bob Živković, u izdanju Kreativnog centra. O saradnji s Bobom Živkovićem i o njegovom stvaralaštvu u monografiji su pisali Ana Pešikan, Jasminka Petrović, Ljiljana Marinković, Slobodan Jovanović, Smiljka Blažin i Voja Žanetić.

Na izložbi BOB premijerno će biti predstavljen i projekat virtuelne realnosti (VR) zasnovan na ilustracijama Boba Živkovića za knjige Plavi kit Arsena Diklića (2001) i Da pukneš od monstruma (priredio Zoran Penevski, 2013), obe u izdanju Kreativnog centra.


Bob Živković je rođen 7. maja 1962. u Pirotu i pozivajući se na rana sećanja tvrdi da je „od početka bio ilustrator“. Počeo je sa kopiranjem ilustracija iz prvih slikovnica koje je od starta smatrao „ravnopravnom delom priče i knjige“, da bi se „prava strast prema ilustraciji u njemu probudila kad je u šoku naišao na prve knjige bez crteža“


„Tada sam počeo da dopunjujem tekstove, oživljavam likove i priče koje sam voleo, da bih docrtao ono što su knjige zaboravile da kažu, da bih se sit nasvađao s knjigama koje me nerviraju. Tako je bilo te 1967, kad sam imao pet godina, a to isto radim i sada… Mislim da je, takođe, presudan uticaj na moj izbor ilustacije kao profesije imala i moja priroda vrlo brbljive osobe. I dan danas teško da mogu da se uzdržim da ne dam komentar, da moja ne bude zadnja. O svemu imam stav, nema šanse da držim jezik za zubima. Dok sam bio klinac, batine su sledile ako sam morao da odgovaram barabi u razredu, a ilustracije su sledile kad sam odgovarao knjigama koje sam voleo“, priča kroz monografiju Bob Živković.


Ilustracije je počeo da objavljuje još u srednjoj školi, posle koje je završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Na početku karijere bio je poznat kao ilustrator naučne fantastike – legendarne edicije „Znak Sagite“ i almanah naučne fantastike Monolit. Ubrzo se okušao i u ilustraciji za decu i satiričnoj ilustraciji, što su i tri velike i glavne teme njegovog rada, koje se često i prepliću.

Ilustrovao je više od 200 knjiga, prilozima u raznim novinama i časopisima – od Studenta i Politikinog Zabavnika do dnevne i nedeljne štampe – broj se ne zna, ali mu je, kako sam kaže, „crtanje karakondžula i zmajeva i dalje susret s najdražim prijateljima“. Sa Kreativnom centrom sarađuje od njegove prve knjige – slikovnice „Mačka“, a njihov zajednički rad krunisan je izdanjima koja su prevedena na više od 40 jezika.


Bob Živković dugo je bio umetnički direktor i glavni ilustrator studija „Sači i Sači“ u Beogradu, a i posle toga nastavio je da radi reklamne kampanje za mnoge agencije, državne institucije i nevladine organizacije, posebno za one, čiji je cilj poboljšanje života dece i mladih. Iako je višestruki dobitnik svih važnih ilustratorskih nagrada u Srbiji, Živković kaže da mu je najveće priznanje to što neko ode i kupi njegovu knjigu.

„Ilustracija je nepristajanje na nesreću. Ja se zapravo radujem i još uvek igram. Dok ne počnem da cičim: ‘Kako je lepa! Kako je slatka’, znam da ilustracija nije dobra. Stavovi drugih me ne interesuju. Jedini kriterijum je moja radost… Moj stil se menja kako se menja moj svet. Pre trideset godina zakleo sam se da ću umreti sa 27, kao Džim Morison, da nikad neću da se ošišam; pre 20 godina imao sam ljubičaste farmerke. Samo ludak može da nosi majice koje sam ja nosio… Neću valjda da crtam isto? Crtam ono što danas mislim i ono što danas volim“, poručuje Dobrosav Bob Živković.

Bob ne crta samo za one najmlađe: isto tako uspešno radi ilustracije i za odrasle.


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.