Moda
moda/19.02.2019.

Umro je kralj mode Karl Lagerfeld

moda
  • LeGossipTube / Printscreen
  • Elle Mexico / Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media 


Legendarni dizajner, vodeće ime modne kuće Šanel poslednjih 30 godina, Karl Lagerfeld, umro je u 86. godini, pišu francuski mediji.

Lagerfeld je bio brend za sebe, prepoznatljivog stila i izgleda, ali i prepoznatljivo oštrog jezika. U januaru je propustio reviju svog brenda na Nedelji mode u Parizu.

Karl Lagerfeld rođen je u bogatoj porodici 10. septembra 1933. Otac mu je bio mlekar, a porodica je živela u bogatoj četvrti Hamburga, punoj aristokratskih kuća, čarobnih vila i uređenih parkova. No, sve se to promenilo bombardovanjem Hamburga 1944, a porodica se preselila na sever Nemačke. Tamo je proveo drugi deo detinjstva gde se isticao neobičnim stilom odevanja i dugačkom kosom, piše Deutsche Welle.

Od malih nogu je bio drugačiji. I pre nego što je krenuo u školu, učio je i engleski i francuski pa je sate provodio slikajući i crtajući. Više je voleo muzeje od škole, a fascinirali su ga francuski slikari.

- Obožavao sam sve što ima veze s Francuskom. Tamo sam hteo da živim i zato sam odmalena učio francuski - rekao je reditelju Geru von Boehmu u dokumentarcu ‘Deutschland, deine Künstler: Karl Lagerfeld’ iz 2014.

Nakon što je u Hamburgu 1950. prvi put pogledao reviju Christiana Diora, odlučio je da ode u Pariz. Tri godine kasnije majka i on spakovali su kofere i preselili se u prestonicu mode.

Nije mu trebalo dugo da se probije. Kad je imao 20 godina, pobedio je na modnom takmičenju za dizajn kaputa. Na takmičenju je učestvovao i Yves Saint Laurent koji je osvojio treće mesto. Nekoliko godina kasnije radio je s Pierreom Balmainom i Jeanom Patouom.

Do 1963. postao je umetnički direktor, a u modnoj kući Chloé postavljao je trendove. I u italijanskom Fendiju bili su impresionirani mladim nemačkim dizajnerom pa su ga angažovali sredinom šezdesetih da osmisli kolekciju koja bi se bazirala na koži i krznu.

Do 1976. Lagerfeld je već razvio prepoznatljivi izgled i stil, inspirisan modom 18. veka, s dugim repom na leđima koji je sam negovao, i crnim naočarima koje će ostati njegov zaštitni znak.

Najznačajniji korak u karijeri obeležio mu je prelazak na mesto kreativnog direktora u Chanelu 1983. U tada pomalo demode modnu kuću uneo je promene, stavio je naglasak na kreacije za mlađe žene, uveo nove boje, prilagodio krojeve i izbor tkanina. Chanel je odjednom postao nezamisliv bez Karla Lagerfelda.

No, ni sa time Lagerfeld nije bio sasvim zadovoljan. Već 1984. pokrenuo je vlastitu liniju odeće Karl Lagerfeld koja nudi sve, od ženske i muške mode do dečje mode i dodataka.

Osim što je bio zaljubljen u modu, obožavao je da čita i skupljao je knjige, voleo je da fotografiše, radio je za reklame, snimao kratke filmove za razne modne kompanije, uređivao je i dizajnirao hotele širom sveta, osnovao je izdavačku kuću i otvorio sopstvenu umetničku galeriju.

Od ranih sedamdesetih bio je u vezi s Jacquesom de Bascherom koji je 1989. umro od AIDS-a. Bio je jako vezan za svog kućnog ljubimca, burmansku mačku Choupette, za koju je jednom prilikom rekao da bi je oženio, da je legalno...


PROČITAJTE I:

KARNEVAL U VENECIJI ¶ VIDEO


Ovaj modni virtouz godišnje je lansirao gotovo 20 kolekcija za pomenute brendove, a njegova velika ljubav bila je i fotografija - često je sam pravio fotografije za Šanelove kampanje i kataloge, a mnoge od njih su završile i u prestižnim magazinima, čak i na izložbama u umetničkim galerijama. Nemac je bio i mag marketinga - sam je bio svoj PR, ali ni tu nije kraj - pošlo mu je za rukom da savetuje brojne popularne kompanije i bude njihovo zaštitno lice.

Imao je prepoznatljiv vizuelni identitet kome je bio veran još od davne 1976. godine; tamne naočare za sunce, bele košulje visokog okovratnika, crni sakoi i pantalone, crna kravata, rukavice, unikatne čizme od krokodilske kože, svetlucavi broševi, prstenje i elegantne lepeze - to je bila Karlova "uniforma".

"Kad je o meni reč, karneval u Veneciji traje celu godinu", rekao je svojevremeno o svom izgledu, koji je zaista bio pomalo karnevalski i podsećao je na aristokratu iz 18. veka.


Foto: Le GossipTube / Printscreen


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.