Moda
moda/2.11.2022.

Istorija donjeg rublja

moda
  • Pixabay
Autor fotografije:

Piše: Jelena Zdravkovski / Foto: Pixabay

 

Donji veš predstavlja neizostavan deo svake kombinacije. Čak iako se ne vidi, gotovo svakome od nas važno je da bude lep, funkcionalan i pre svega udoban. 

Da bi došao do visoke estetike, udobnosti i kvaliteta koji danas poseduje, donji veš je prošao kroz mnoštvo promena tokom istorije.

Nastavite da čitate naš tekst i saznajte kako su nekada izgledali brushalteri, gaćice i drugi komadi donjeg veša! 

Počeci donjeg veša sežu daleko u praistoriju

Brazilijana je vanvremenski model gaćica, bokserice za muškarce i žene naša su svakodnevica, tange izbor za posebne prilike, a slip modeli za dane kada nam je potrebna specijalna udobnost. 

U dalekoj istoriji ovi pojmovi nisu bili poznati.

Prva verzija, odnosno daleka preteča donjeg veša, zapravo je bila “pokrivač” za genitalije. Tkaninu obmotanu oko struka nosili su pećinski muškarci i žene oko 5000 godina pre nove ere. 

Ova tkanina služila je za zaštitu, posebno u hladnim delovima sveta. U Egipatskoj istoriji, faraoni su nosili masivnu tkaninu od struka do kolena, kao simbol statusa. 

Srednji vek - šta su nosile žene, a šta muškarci?

Verovali ili ne, u svet garderobe prvo je ušao muški donji veš. 

Iako se danas ženski veš smatra akraktivnijim i osim udobnosti, akcenat se stavlja na estetiku, u srednjem veku, prvi oblik donjeg veša viđen je na muškarcima. 

Srednjevekovni muškarci nosili su donji veš nalik na današnje bokserice, samo duži, pričvršćen elastičnim materijalima za struk. 

Sa druge strane, iako je ženama jednako bila potrebna zaštita, kako od hladnoće, tako i od povreda i drugih spoljnih faktora, njihov donji veš nije podrazumevao tkaninu koja pokriva intimne delove. 

Uglavnom su to bile podsuknje od tankih materijala, a krajem srednjeg veka, oko 1500-ih godina, pojavljuje se jedan od najopularnijih komada donjeg veša - korset. 

Za spavanje su postojali posebni komadi odeće, ali intimni delovi i u ovom slučaju uglavnom nisu bili zaštićeni. Žene iz siromašnog sloja stanovništva imale su još veći problem da se zaštite, te su nosile odeću od grubih i nekvalitetnih materijala i borile se da održe osnovnu higijenu. 

16. vek kao period popularnosti korseta

Korset je zaista jedan od najpoznatijih komada odeće, a kada ga posmatramo iz ugla savremenog čoveka, možemo reći da je prilično kontraverzan. 

Korseti su bili gotovo osnovni komadi garderobe za žene. Koristili su se kako bi se postigla čuvena figura peščanog sata, podigle grudi, a stomak učinio ravnim. Dok su spolja izgledale perfektno, ženama su korseti ispod garderobe stvarali ogromne probleme. 

U davnom 16. veku, ali i vekovima nakon toga, na estetiku i spoljašnji izgled se itekako mislilo, dok gaćice i dalje nisu postale osnovni komadi donjeg veša. 

19. vek i prva verzija praktičnog ženskog donjeg veša

Tek ranih 1800-ih godina pojavljuju se ženske gaće koje su izgledale potpuno drugačije od današnjih primeraka ovog veša. Mnogi kažu da se danas kaže “par gaća” baš zbog ovih komada odeće. 

Kako je taj donji veš izgledao?

Zapravo, preteče gaćica nisu puno ličile na njih, već više na ženske pantalone - dve odvojene nogavice koje se spajaju na struku i vezuju oko skočnih zglobova. Prvi primerci bili su jednostavnog izgleda, a kasnije je rađeno na kvalitetu i dodavanju detalja poput čipke, nabora, traka i sl. 

Žene su mogle da uživaju u komforu i osećaju se udobno u svojoj garderobi i ujedno zaštićeno, ali ipak, pred svojim muževima nisu nosile ove komade garderobe jer su bili sramotni za to doba. Zapravo, muškarci ne bi trebalo da vide bilo koji komad ženskog donjeg veša. Ovakav donji veš uglavnom je imao otvore između nogu za lakši odlazak do toaleta, da bi se kasnije razvila garderoba kao pantalone - dugačke, šire i komforne, a nosile su se ispod suknje i haljine. 

20. vek i moderno doba u istoriji donjeg veša

Moderno doba donelo je značajne promene u svet ženske mode, pa i donjeg veša. Pre svega, žene su početkom 20. veka postale slobodnije po pitanju veša čija uloga više nije bila da promeni žensku figuru, već da pomogne ženama da naglase i prihvate svoje obline.

Prilikom kreiranja donjeg veša, akcenat je bio na udobnosti, kvalitetu ali i estetici ženskog veša. 

Sredinom 20. veka, 1946. godine, dolazi do prave revolucije u svetu mode, tačnije kupaćih kostima, kada na scenu stupa vanvremenski ženski bikini! 

21. vek - doba kada svi mogu da biraju kvalitetan donji veš 

Kao što ste mogli da pročitate, kroz istoriju žene nisu ni imale adekvatan veš gotovo do modernog doba.

Ipak, danas je situacija potpuno drugačija. Šetajući gradom možete da naiđete na prodavnice donjeg veša, a veliki broj poznatih domaćih i stranih brendova dostupni su i putem interneta. 

Prilikom kupovine, karakteristika od koje svakako ne treba da odustajete je kvalitet, gde je fokus na materijalu od kog je određeni komad sačinjen. 

Najfiniji pamuk i viskoza su nepogrešivi izbor za ženske gaćice, a za one dane kada želite da istaknete svoju ženstvenost, možete odabrati donji veš crne boje u materijalima nalik svili. Danas su dostupni brojni modeli gaćica, ali i brushaltera različitih oblika, punjenja i materijala. 

Muški donji veš takođe je znatno napredovao, te muškarci mogu da biraju između kratkih i dugih bokserica i popularnih slip gaća. Dezeni, boje i modeli su najrazličitiji, pa svaki muškarac lako može pronaći model u kome se oseća najprijatnije. 

Nadamo se da vam je naš tekst otkrio nešto novo o donjem vešu! Za još zanimljiv tekstova pratite naš portal


PROČITAJTE I:

MODA U MODERNOJ SRBIJI (FOTO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.