Moda
moda/19.07.2022.

Od afričkih plemena do Done Karan

moda
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
Autor fotografije:

Piše: Marija Gota / Foto: Marko RisovićOna je antropolog i dizajner, živi na četiri kontinenta, a njen nakit nije samo nas ostavio bez daha već je očarao i Donu Karan. Ana Srdić kaže da je odmalena prekrajala sve svoje haljine, pa čak i kada je, poput svojih vršnjaka, nosila farmerke i patike, izgledala je drugačije. Danas njen nakit i garderobu širom sveta nose žene koje žele da se razlikuju i koje prepoznaju njen stil i senzibilitet. Ne čita „Vogue“, niti ostale ženske časopise, ne prati trendove, svaki komad njenog nakita je čista umetnost.

To je bila ljubav na prvi pogled s Anom Srdić, dizajnerkom koja se, osim što proizvodi unikatne komade nakita i garderobe, godinama bori da sačuva kulturu i tradiciju naroda koji joj u tome pomažu. U Čumićevom sokačetu, u Belgrade Design Districtu, gde se mogu naći njeni modeli, počela je svoju neobičnu priču.- Antropologija je podstakla moju radoznalost šta sve možemo da naučimo od različitih naroda i njihove kulture i tradicije. Oduvek sam volela i kupovala stari nakit. Otuda i ne čudi moja ljubav prema izradi ogrlica, narukvica, prstenja i ostalih komada nakita od različitih, neobičnih materijala. Imam ogromnu kolekciju stare, plemenske slonovače, upravo onakve kakvu su pravili plemenski narodi. Obožavam srebro. Opsednuta sam kamenom. Čak sam u Tajlandu završila školu za poznavanje kamena – kaže dizajnerka.

Oduvek ju je, kaže, zanimao značaj umetnosti za evoluciju ljudske civilizacije. Zato je neko vreme provela živeći i radeći u južnoafričkom selu Ndebele, motivišući stanovnike da sačuvaju svoje tradicionalne rukotvorine, ali i pomažući im da na taj način obezbede svetliju budućnost za svoju decu. Taj narod je, prema njenim rečima, izuzetno talentovan i veoma poznat po svojoj kreativnosti, koja se ogleda u radu s posebnim vrstama perli, nakita, pa čak i u zidnom slikarstvu koje odlikuju geometrijske šare i korišćenje veoma smelih boja.- Spojila sam antropologiju i dizajn radi očuvanja kulture. Masovna produkcija je svuda oko nas, a ja kao antropolog smatram da, dok god imate svoju kulturu, vi ćete preživeti. Upravo zato, šta god da radim, to mora da ima veze s kulturom ili da ima kulturološku pozadinu, bez obzira na to da li je reč o određenoj šari kao motivu ili načinu izrade određenog modnog komada. Ja danas sigurno ne bih bila ovo što jesam da nisam neko vreme provela u Africi i na Dalekom istoku, jer sam sigurna da nam putovanja daju više nego bilo koja fakultetska diploma – navodi Srdićeva i dodaje da upravo na tim putovanjima dobija inspiraciju.

U svom radu ona koristi stare stilove i tehnike, poput posebne vrste „udaranja“ zlata i srebra, koje je karakteristično za Tajland, a za izradu svog nakita koristi posebnu vrstu žada iz Mjanmara, stare perle iz Afrike, školjke iz severne Indije i rubine iz Burme. Sve je to zapalo za oko svetski poznatoj dizajnerki Doni Karan, s kojom već nekoliko godina veoma uspešno sarađuje i za koju je uradila i novu kolekciju torbi koja nosi ime Ane Srdić.

Na pitanje šta je zajedničko svim njenim kupcima, jednostavno odgovara – stil.

- Ja ne prodajem nakit i garderobu, ja prodajem umetnost. Svesno bežim od trendova, koji postaju kapitalistička navika. Danas ste u trendu samo ako nosite kolekciju ne stariju od dve godine. U suprotnom, nećete biti prihvaćeni. Na taj način ulazite u začarani krug, jer počinjete da kupujete ne ono u čemu se dobro osećate, već ono što vam masovna produkcija diktira. Zato sve što radim mora da nosi neku poruku i upravo zato ćete u mojoj radnji i kolekcijama pronaći kulturu iz celog sveta – navodi ova autentična dizajnerka, potvrđujući da dizajn nije njen posao već život.

Kada pogleda kroz svoj životni kaleidoskop, osim pečata koji je sasvim sigurno ostavila svojim neobičnim nakitom i garderobom, vidi nešto sasvim drugo – neprocenjivo bogatstvo u radu s pripadnicima različitih kultura, što još jednom njenu veliku ljubav, antropologiju, stavlja na prvo mesto.


PROČITAJTE I:

MODNI CRTEŽI ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box