Moda
moda/19.07.2022.

Od afričkih plemena do Done Karan

moda
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
  • Marko Risović
Autor fotografije:

Piše: Marija Gota / Foto: Marko RisovićOna je antropolog i dizajner, živi na četiri kontinenta, a njen nakit nije samo nas ostavio bez daha već je očarao i Donu Karan. Ana Srdić kaže da je odmalena prekrajala sve svoje haljine, pa čak i kada je, poput svojih vršnjaka, nosila farmerke i patike, izgledala je drugačije. Danas njen nakit i garderobu širom sveta nose žene koje žele da se razlikuju i koje prepoznaju njen stil i senzibilitet. Ne čita „Vogue“, niti ostale ženske časopise, ne prati trendove, svaki komad njenog nakita je čista umetnost.

To je bila ljubav na prvi pogled s Anom Srdić, dizajnerkom koja se, osim što proizvodi unikatne komade nakita i garderobe, godinama bori da sačuva kulturu i tradiciju naroda koji joj u tome pomažu. U Čumićevom sokačetu, u Belgrade Design Districtu, gde se mogu naći njeni modeli, počela je svoju neobičnu priču.- Antropologija je podstakla moju radoznalost šta sve možemo da naučimo od različitih naroda i njihove kulture i tradicije. Oduvek sam volela i kupovala stari nakit. Otuda i ne čudi moja ljubav prema izradi ogrlica, narukvica, prstenja i ostalih komada nakita od različitih, neobičnih materijala. Imam ogromnu kolekciju stare, plemenske slonovače, upravo onakve kakvu su pravili plemenski narodi. Obožavam srebro. Opsednuta sam kamenom. Čak sam u Tajlandu završila školu za poznavanje kamena – kaže dizajnerka.

Oduvek ju je, kaže, zanimao značaj umetnosti za evoluciju ljudske civilizacije. Zato je neko vreme provela živeći i radeći u južnoafričkom selu Ndebele, motivišući stanovnike da sačuvaju svoje tradicionalne rukotvorine, ali i pomažući im da na taj način obezbede svetliju budućnost za svoju decu. Taj narod je, prema njenim rečima, izuzetno talentovan i veoma poznat po svojoj kreativnosti, koja se ogleda u radu s posebnim vrstama perli, nakita, pa čak i u zidnom slikarstvu koje odlikuju geometrijske šare i korišćenje veoma smelih boja.- Spojila sam antropologiju i dizajn radi očuvanja kulture. Masovna produkcija je svuda oko nas, a ja kao antropolog smatram da, dok god imate svoju kulturu, vi ćete preživeti. Upravo zato, šta god da radim, to mora da ima veze s kulturom ili da ima kulturološku pozadinu, bez obzira na to da li je reč o određenoj šari kao motivu ili načinu izrade određenog modnog komada. Ja danas sigurno ne bih bila ovo što jesam da nisam neko vreme provela u Africi i na Dalekom istoku, jer sam sigurna da nam putovanja daju više nego bilo koja fakultetska diploma – navodi Srdićeva i dodaje da upravo na tim putovanjima dobija inspiraciju.

U svom radu ona koristi stare stilove i tehnike, poput posebne vrste „udaranja“ zlata i srebra, koje je karakteristično za Tajland, a za izradu svog nakita koristi posebnu vrstu žada iz Mjanmara, stare perle iz Afrike, školjke iz severne Indije i rubine iz Burme. Sve je to zapalo za oko svetski poznatoj dizajnerki Doni Karan, s kojom već nekoliko godina veoma uspešno sarađuje i za koju je uradila i novu kolekciju torbi koja nosi ime Ane Srdić.

Na pitanje šta je zajedničko svim njenim kupcima, jednostavno odgovara – stil.

- Ja ne prodajem nakit i garderobu, ja prodajem umetnost. Svesno bežim od trendova, koji postaju kapitalistička navika. Danas ste u trendu samo ako nosite kolekciju ne stariju od dve godine. U suprotnom, nećete biti prihvaćeni. Na taj način ulazite u začarani krug, jer počinjete da kupujete ne ono u čemu se dobro osećate, već ono što vam masovna produkcija diktira. Zato sve što radim mora da nosi neku poruku i upravo zato ćete u mojoj radnji i kolekcijama pronaći kulturu iz celog sveta – navodi ova autentična dizajnerka, potvrđujući da dizajn nije njen posao već život.

Kada pogleda kroz svoj životni kaleidoskop, osim pečata koji je sasvim sigurno ostavila svojim neobičnim nakitom i garderobom, vidi nešto sasvim drugo – neprocenjivo bogatstvo u radu s pripadnicima različitih kultura, što još jednom njenu veliku ljubav, antropologiju, stavlja na prvo mesto.


PROČITAJTE I:

MODNI CRTEŽI ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.