Moda
moda/29.03.2021.

Preminuo Aleksandar Joksimović

moda
  • Printscreen / RTS / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS

 

Aleksandar Joksimović, kreator koji je obeležio jugoslovensku modnu scenu, preminuo je u Beogradu u 88. godini. Poznat i poštovan širom sveta, ostaće upamćen kao začetnik visoke mode u SFRJ, zbog čega je dobio nadimak „kralj makaza“.

Čuveni kreator koji je krojio jugoslovensku modu preminuo je noćas u bolnici „Dragiša Mišović“ od posledica kovida 19, javio je RTS.
Joksimović je bio ikona jugoslovenske mode i čovek koji je uživao poštovanje svetskih stilista. Tokom svoje karijere odbio je pozive najslavnijih modnih kuća i odlučio da ostane da radi za svoju zemlju.

Aleksandar Joksimović, kolekcija Simonida, MIlena Dravić, 1967, foto: MPU

Portal SeeCult podseća na veliku izložbu eksponata koju je Muzej primenjenih umetnosti u Beogradu priredio je 2015. godine. Muzej je eksponate dobio od Joksimovića (više od 230 skica, dvadesetak knjiga uzoraka i slajdova, te više stotina fotografija modela i revija, kao i više od 30 nagrada, sveobuhvatan pres kliping i tri portreta). Ta celovita muzejska zbirka posebno je značajna zbog toga što primerci izvedenih Joksimovićevih modela nisu sačuvani u firmama za koje je radio, a samo nekoliko njih se nalazi u fundusima drugih muzeja u Srbiji.

Aleksandar Joksimović, Prokleta Jerina, 1969. foto: Tomislav Peternek / MPU

Aleksandar Joksimović rođen je 1933. godine u Prištini, a tokom rata se njegova porodica preselila u Beograd, a ubrzo potom u Kragujevac gde ostaje i posle rata.

Diplomirao je 1958. godine na odseku za tekstil na Višoj školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu.

Posleratnu modu u Jugoslaviji diktira siromaštvo i razorena zemlja. Moda je bila potpuno skrajnuta. Odeća koja se nosila morala je da bude izdržljiva i funkcionalna, dok je estetika, ako bi i postojala, padala u drugi plan.

Ipak, početkom 60-ih godina dolazi do poboljšanja standarda i uspona socijalističke srednje klase, koja bojkotuje zasterele i demode proizvode.

Tu na scenu stupa Aleksandar Joksimović. Sumorna i uniformisana odeća dobija svoju potpunu promenu. Prva kolekcija koju je uradio bile su školske uniforme, a ubrzo počinje karijeru u odeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

Aleksandar Joksimović, kolekcija Simonida, 1967, foto: MPU

Novom kolekcijom predstavio se na otvaranju Nacionalnog salona 1965. godine, a novinar Njujork tajmsa napisao je veoma pozitivan tekst, rekavši da se „pojavio mladi čovek velikog potencijala".

Tada ulazi u visoku modu, a svoju prvu kolekciju visoke mode „Simonida" predstavlja 1967. godine. Za najuspešniji model proglašena je venčanica „Simonida", duga haljina jednostavnih linija sa šlepom, dekorisana biserima i inspirisana odećom monahinja.

Tu se videlo da je Joksimovićev kreativni duh duboko povezan sa nacionalnom tradicijom, iz koje je crpeo nepresušnu inspiraciju.

Iste godine „Simonida" je predstavljena u Moskvi zajedno sa kolekcijama Koko Šanel, Kristijana Diora i Pjera Kardena.

Nove kolekcije

"Vitraž“ kao druga Joksimovićeva grandiozna kolekcija izašla je 1968. godine i crpela je inspiraciju sa bojenih stakala sa prozora pravoslavnih i katoličkih manastira.

Iste godine predstavio je i narednu kolekciju „Pejzaž“ na raskošnoj modnoj svetkovini na lenjingradskoj izložbi i na izložbi u hali Beogradskog sajma. Nju su činili muški i ženski modeli od kože maslinastozelenih tonova, čiji su detalji bili inspirisani enterijerom seoskih kuća.

Aleksandar Joksimović, Ana Karenjina, 1973. Foto: MPU

Kolekciju „Prokleta Jerina“, inspirisanu mitologizovanom izgradnjom Smedereva i ratovima za srpsku despotovinu, predstavio je 1969. godine. Joksimović je modele takođe uklopio sa stilom pariske modne avangarde 60-ih godina.

Naredne decenije predstavio je još 11 kolekcija, a dizajnirao je sve do kasnih 90-ih godina. 

Njegove kreacije su nosile mnoge poznate ličnosti, a od 1966. godine po službenoj dužnosti radio je nekoliko modela godišnje za Jovanku Broz.

Joksimovićeve modele nosila je u svakodnevnim prilikama, ali i na brojnim svečanostima i manifestacijama. Na ovaj način Jovanka je promovisala domaću industriju tekstila. 

Od poznatih u zemlji, takođe je oblačio Đorđa Marjanovića, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Branka Petrić i Bekim Fehmiu. 


PROČITAJTE I:

MODA U MODERNOJ SRBIJI (FOTO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box