Moda
moda/17.02.2017.

Grci rekli ne "Gučiju"

moda
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Ministarstvo kulture Grčke odbilo je zahtev italijanske modne kuće „Guči” da ovog leta iskoristi drevni Akropolj za modnu reviju.

Ministarka kulture Lidija Konjordu je za državnu televiziju rekla da je grupa stručnjaka ministarstva u utorak uveče odbacila zahtev „Gučija”, ističući da se s takvom odlukom apsolutno slaže.

„Naša je dužnost da branimo važnost Akroplja, svetskog simbola demokratije i slobode”, poručila je Konjordu i podsetila da se Akropolj se nalazi na listi Svetske baštine Uneska.

Zahtevi za komercijalnu upotrebu antičkih spomenika u Grčkoj retko budu odobreni, jer Grci veoma štite svoje kulturno blago.

Jedan od izuzetaka bio je kada je američkoj pevačici Dženifer Lopez  2008. godine odobreno modno fotografisanje na Akropolju.

Na Akropolju su snimljeni i kadrovi za film iz 2014. godine „Dva lica januara” (The Two Faces of January), u kojem glavne uloge tumače Vigo Mortensen i Kirsten Danst.

Grčki portali su javili da je „Guči” ponudio novčanu naknadu od dva miliona evra, namenjenu restauratorskim radovima na Akropolju ili restauraciji bilo kojih drugih objekata po izboru grčkog Ministarstva kulture, u zamenu za održavanje modne revije u trajanju od 15 minuta.

Predstavnici modne kuće istakli su da bi to bio odličan način za promociju kulturnih dobara na Akropolju, jer bi reviji prisustvovale brojne zvezde Holivuda.

Direktor Akropoljskog muzeja Dimitris Pantermalis je, međutim, istakao da Partenonu i Akropolju „nije potrebna reklama”.

„Od takvog događaja ne bi bilo nikakve koristi. Ne želimo da degradiramo ovaj simbol kulture postavljanjem piste, jer glavna tema tada ne bi bio Akropolj već modna revija”, istakao je director Akropoljskog muzeja.

Pročitajte još:

Od afričkih plemena do Done KaranPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.