Moda
moda/13.05.2022.

Modni crteži Aleksandra Joksimovića

moda
  • mpu.rs / Zgrada Muzeja primenjene umetnosti
  • mpu.rs
  • mpu.rs
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Muzej primenjene umetnosti 

 

U Muzeju primenjene umetnosti danas će biti otvorena izložba Modni crteži Aleksandra Joksimovića autorke Bojane Popović. Aleksandar Joksimović, kreator koji je obeležio jugoslovensku modnu scenu bio je začetnik visoke mode u SFRJ, zbog čega je dobio nadimak „kralj makaza“. Joksimović je bio ikona jugoslovenske mode i čovek koji je uživao poštovanje svetskih stilista. Tokom svoje karijere odbio je pozive najslavnijih modnih kuća i odlučio da ostane da radi za svoju zemlju.

Aleksandar Joksimović (1933–2021), jedan od najznačajnijih modnih stvaraoca Srbije /Jugoslavije imao je jednu veliku strast, crtanje. Posebno je voleo da crtajući razmišlja o novoj kolekciji i da najuspelije crteže izlaže na zidovima svog ateljea u zgradi Centrotekstila u kome je bio zaposlen (1964–1987), kao i da se sa njima fotografiše dajući mnogobrojne novinske i televizijske intervjue.

Ova izuzetna dela sačuvana su zahvaljujući Joksimovićevom bliskom saradniku Miloradu Mikiju Ignjiću (1942–2017). Nađena u njegovoj zaostavštini, vraćena su autoru koji je verovao da su ona netragom nestala.

Autorka Bojana Popović odabrala je i obradila sedamdesetak crteža za ovu izložbu, koje je Joksimović neposredno pred svoju smrt poklonio Muzeju primenjene umetnosti. Time je zaokružena već postojeća zbirka Joksimovićevog opusa i stvorena je mogućnost da se istraže i predstave publici ova ostavrenja koja najneposrednije odražavaju njegov način rada.

Njegovi crteži ga na najbolji način  predstavljaju kao stvaraoca koji je, virtuozno vođenom linijom i delikatnim koloritom, vizuelizovao svoje kreatorske misaone procese dajući im jasnoću, nužnu za njihovu realizaciju, i poetičnost koja sublimira njegovu umetničku prirodu i budi želju za lepim.

Zahvaljujući autorskim osobenostima i visokim estetskim vrednostima svojih crteža, Joksimović je i dobio posao u modnoj struci 1959. godine, postao poznat i slavljen kao umetnik. Šezdesetih godina, u vreme kada je moda odevanja imala društveni značaj zbog snažnog emancipatorskog potencijala i otvorenosti ka drugačijem i novom, Joksimovićevi crteži, kao svojevrsne naznake „boljeg života“, bili su omiljeni. Publikovani u štampanim medijima, oni su imali više namena –  da pruže opšte modne informacije, da daju odgovore na pitanja čitateljki u vezi odevanja i da predstave poetizovanu suštinu autorove aktuelne kolekcije.  

Međutim, od kada je sredinom sedamdesetih godina 20. veka fotografija postala dominantno komunikaciono sredstvo u modnom sistemu, ni Joksimovićevih crteža više nema u javnosti. Uspon jugoslovenske modne industrije i ubrzanje proizvodnih procesa, takođe, su uticali da je prezauzeti Joksimović retko imao vremena za crtanje – izuzev za nužne radne skice. Kao karakteristika kreatorskog posla, one su bile i ostale stalni pratilac njegovog rada.

Izložbom „Modni crteži Aleksandra Joksimovića“ autorke Bojane Popović, Muzej primenjene umetnosti skreće pažnju na crteže kao izuzetno bitan aspekt stvaralačkog opusa Aleksandra Joksimovića.


PROČITAJTE I:

MODA U MODERNOJ SRBIJI (FOTO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.