Moda
moda/6.11.2019.

FOTO | Moda u modernoj Srbiji

moda
  • Muzej primenjene umetnosti
  • Muzej primenjene umetnosti
  • Muzej primenjene umetnosti
Autor fotografije:

Biljana Vukmirović / Foto: Muzej primenjene umetnostiU 2019. godini, proslava Dana Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, 6. novembra, proteći će u znaku mode. Tim povodom biće otvorena izložba Moda u modernoj Srbiji.

Na izložbi će biti predstavljen izbor od 81 modnog predmeta iz XIX i s početka XX veka koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, praćen reprodukcijama građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

Kapa – tepeluk / Kneževina / Kraljevina Srbija, druga polovina XIX veka

Tokom XIX veka, u Srbiji su se odigrale velike promene u političkoj, društvenoj, kulturnoj i privrednoj sferi. Ustanci protiv viševekovne osmanske vlasti, podignuti 1804. i 1815. godine, doveli su do donošenja dva sultanova hatišerifa, 1830. i 1831. godine, i stvaranja autonomne Kneževine Srbije, kao i do konačnog sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. i proglašenja Kraljevine 1882. godine.

Prelazak sa feudalnog na kapitalističko društveno uređenje, pratila je izgradnja novih kulturnih modela s lokalnim specifičnostima i usvajanje kulturnih modela građanske Evrope.

Portret Zore i Zorke Herstig / Milan Jovanović, Beograd, 1903–1906.

Moda dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca, pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije. Razvijajući se u okviru kulturnog pluralizma XIX veka, ona prelazi put od osmansko-balkanskog kulturnog modela na početku veka, do ulaska u evropski sistem moderne mode u njegovoj drugoj polovini. Modne promene u ovom periodu nisu bile vidljive samo u oblicima odeće, već i u načinu njene proizvodnje i tržišnog plasmana.

Kneginja Ljubica Obrenović / Anastas Jovanović, 1851.

Nosioci procesa izgradnje moderne države, pripadnici srpske građanske klase, uspešno su prilagodili svoj vizuelni izgled evropskim uzorima, dok je modno tržište svojom bogatom i raznovrsnom ponudom odgovaralo njihovim zahtevima. Posebno mesto u građanskom odevanju našao je nacionalni kostim, konstruisan od nacionalizovanih elemenata, preuzetih iz „tradicionalnog“ osmansko-balkanskog odevnog asortimana. Materijal predstavljen na izložbi Moda u modernoj Srbiji svedoči o dinamičnim promenama modnog sistema i društva u Srbiji XIX veka.

Haljina, bindali / Osmansko carstvo, Istanbul, kraj XIX veka

Postavku izložbe Moda u modernoj Srbiji, čiji je kustos Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti dizajnirala je arhitekta Aleksandra Tosman, dok su za konzervaciju izloženih predmeta zaslužni Atelje Arachne i konzervatori Muzeja primenjene umetnosti Milan Andrić i Marija Labudović Pantelić. Draginja Maskareli je takođe autor kataloga izložbe, koji je dizajnirao Dušan Tkačenko. Autor fotografija u katalogu je Veselin Milunović.


PROČITAJTE I:

PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA


U okviru proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti, tokom svečanog otvaranja izložbe, biće prezentovane modne vinjete kreatorke Valentine Obradović. Odeću i obuću iz modne linije Love by Valentina upotpuniće vuneni aksesoar Šaulina Aleksandre Šaule, nakit ELM Jewelry Vesne Milošević, frizure Dragane Trivić i šminka Branke Đurašković Jovanović. Vinjete će prikazati manekenke iz modnih studija Click i Silver Fashion.

Haljina, venčana / Kraljevina Srbija, Beograd, 1911. / Krojački salon Berte Alkalaj / Nosila Danica Paligorić u Nišu 1911. godine.

Tokom izložbe u Muzeju primenjene umetnosti biće organizovan bogat prateći program. Svake srede u 17:30 h, u okviru ciklusa Predavanja sredom, stručnjaci iz zemlje i inostranstva držaće predavanja na različite teme vezane za modu i odevanje u XIX i početkom XX veka, dok će svakog petka u 17:30 h, u okviru ciklusa Vođenja petkom, svoje utiske o izložbi sa posetiocima deliti gosti-vodiči, javne ličnosti iz sveta mode, novinarstva, književnosti, pozorišta i dr.

Haljina / Kneževina Srbija, oko 1870.

Deo pratećeg programa izložbe je i virtuelna izložba Dobrila Stojanović: četiri decenije stručnog i naučnog rada u oblasti tekstila i mode, čiji je autor viši bibliotekar Andrijana Ristić. Izložba će biti postavljena u Digitalnoj biblioteci Muzeja primenjene umetnosti sa idejom da omogući otvoren pristup rezultatima bogate kustoske karijere Dobrile Stojanović (1925–2018), prvog kustosa muzejske Zbirke tekstila i kostima, koji je postavio temelje muzealizacije mode u Srbiji.

Izložba će trajati do 31. januara 2020. godine.


PROČITAJTE JOŠ:

HALJINA CARICE JELENE DAR PETROVOJ CRKVI


Portret para s decom / Petar Đ. Jovanović, Negotin, oko 1890.

Prsluk – džemadan / Kneževina Srbija, Beograd, sredina XIX veka / Iz zbirke Ljube Ivanovića; nošen u Beogradu.

Stevan Knićanin / Anastas Jovanović, 1849.

Pojas – silav / Osmansko carstvo, početak XIX veka / Iz porodice Arsenija Lome, učesnika Prvog i Drugog srpskog ustanka i vojvode kačerskog.

Haljina / Francuska, Pariz, 1909. / Modna kuća Redfern (Redfern) / Nosila Elena Ristić u Parizu 1909. godine.

Redengot / kraj XIX veka / oznaka: I. CVETKO / U / ZAGREBU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.