Moda
moda/6.11.2019.

FOTO | Moda u modernoj Srbiji

moda
  • Muzej primenjene umetnosti
  • Muzej primenjene umetnosti
  • Muzej primenjene umetnosti
Autor fotografije:

Biljana Vukmirović / Foto: Muzej primenjene umetnostiU 2019. godini, proslava Dana Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, 6. novembra, proteći će u znaku mode. Tim povodom biće otvorena izložba Moda u modernoj Srbiji.

Na izložbi će biti predstavljen izbor od 81 modnog predmeta iz XIX i s početka XX veka koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, praćen reprodukcijama građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

Kapa – tepeluk / Kneževina / Kraljevina Srbija, druga polovina XIX veka

Tokom XIX veka, u Srbiji su se odigrale velike promene u političkoj, društvenoj, kulturnoj i privrednoj sferi. Ustanci protiv viševekovne osmanske vlasti, podignuti 1804. i 1815. godine, doveli su do donošenja dva sultanova hatišerifa, 1830. i 1831. godine, i stvaranja autonomne Kneževine Srbije, kao i do konačnog sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. i proglašenja Kraljevine 1882. godine.

Prelazak sa feudalnog na kapitalističko društveno uređenje, pratila je izgradnja novih kulturnih modela s lokalnim specifičnostima i usvajanje kulturnih modela građanske Evrope.

Portret Zore i Zorke Herstig / Milan Jovanović, Beograd, 1903–1906.

Moda dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca, pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije. Razvijajući se u okviru kulturnog pluralizma XIX veka, ona prelazi put od osmansko-balkanskog kulturnog modela na početku veka, do ulaska u evropski sistem moderne mode u njegovoj drugoj polovini. Modne promene u ovom periodu nisu bile vidljive samo u oblicima odeće, već i u načinu njene proizvodnje i tržišnog plasmana.

Kneginja Ljubica Obrenović / Anastas Jovanović, 1851.

Nosioci procesa izgradnje moderne države, pripadnici srpske građanske klase, uspešno su prilagodili svoj vizuelni izgled evropskim uzorima, dok je modno tržište svojom bogatom i raznovrsnom ponudom odgovaralo njihovim zahtevima. Posebno mesto u građanskom odevanju našao je nacionalni kostim, konstruisan od nacionalizovanih elemenata, preuzetih iz „tradicionalnog“ osmansko-balkanskog odevnog asortimana. Materijal predstavljen na izložbi Moda u modernoj Srbiji svedoči o dinamičnim promenama modnog sistema i društva u Srbiji XIX veka.

Haljina, bindali / Osmansko carstvo, Istanbul, kraj XIX veka

Postavku izložbe Moda u modernoj Srbiji, čiji je kustos Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti dizajnirala je arhitekta Aleksandra Tosman, dok su za konzervaciju izloženih predmeta zaslužni Atelje Arachne i konzervatori Muzeja primenjene umetnosti Milan Andrić i Marija Labudović Pantelić. Draginja Maskareli je takođe autor kataloga izložbe, koji je dizajnirao Dušan Tkačenko. Autor fotografija u katalogu je Veselin Milunović.


PROČITAJTE I:

PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA


U okviru proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti, tokom svečanog otvaranja izložbe, biće prezentovane modne vinjete kreatorke Valentine Obradović. Odeću i obuću iz modne linije Love by Valentina upotpuniće vuneni aksesoar Šaulina Aleksandre Šaule, nakit ELM Jewelry Vesne Milošević, frizure Dragane Trivić i šminka Branke Đurašković Jovanović. Vinjete će prikazati manekenke iz modnih studija Click i Silver Fashion.

Haljina, venčana / Kraljevina Srbija, Beograd, 1911. / Krojački salon Berte Alkalaj / Nosila Danica Paligorić u Nišu 1911. godine.

Tokom izložbe u Muzeju primenjene umetnosti biće organizovan bogat prateći program. Svake srede u 17:30 h, u okviru ciklusa Predavanja sredom, stručnjaci iz zemlje i inostranstva držaće predavanja na različite teme vezane za modu i odevanje u XIX i početkom XX veka, dok će svakog petka u 17:30 h, u okviru ciklusa Vođenja petkom, svoje utiske o izložbi sa posetiocima deliti gosti-vodiči, javne ličnosti iz sveta mode, novinarstva, književnosti, pozorišta i dr.

Haljina / Kneževina Srbija, oko 1870.

Deo pratećeg programa izložbe je i virtuelna izložba Dobrila Stojanović: četiri decenije stručnog i naučnog rada u oblasti tekstila i mode, čiji je autor viši bibliotekar Andrijana Ristić. Izložba će biti postavljena u Digitalnoj biblioteci Muzeja primenjene umetnosti sa idejom da omogući otvoren pristup rezultatima bogate kustoske karijere Dobrile Stojanović (1925–2018), prvog kustosa muzejske Zbirke tekstila i kostima, koji je postavio temelje muzealizacije mode u Srbiji.

Izložba će trajati do 31. januara 2020. godine.


PROČITAJTE JOŠ:

HALJINA CARICE JELENE DAR PETROVOJ CRKVI


Portret para s decom / Petar Đ. Jovanović, Negotin, oko 1890.

Prsluk – džemadan / Kneževina Srbija, Beograd, sredina XIX veka / Iz zbirke Ljube Ivanovića; nošen u Beogradu.

Stevan Knićanin / Anastas Jovanović, 1849.

Pojas – silav / Osmansko carstvo, početak XIX veka / Iz porodice Arsenija Lome, učesnika Prvog i Drugog srpskog ustanka i vojvode kačerskog.

Haljina / Francuska, Pariz, 1909. / Modna kuća Redfern (Redfern) / Nosila Elena Ristić u Parizu 1909. godine.

Redengot / kraj XIX veka / oznaka: I. CVETKO / U / ZAGREBU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box