Moda
moda/10.02.2021.

Produžena izložba Žan Pol Gotjea

moda
  • MSU
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Izložba „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“ u Muzeju savremene umetnosti (MSU) produžena je do 1. marta zbog velikog interesovanja posetilaca, saopštio je danas MSU.

Na Dan zaljubljenih, 14. februara od 18 časova, istoričar mode Stefan Žarić prirediće specijalno vođenje sa temom „Ljubav za sve: svet različitosti Žan-Pol Gotjea“.

Karte za taj termin se mogu kupiti isključivo onlajn posredstvom servis sajta Ticket.rs.

„Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“ je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u od 1990. do 2000. godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke.

Podsetimo, jedan od najznačajnijih događaja u svetskoj muzeologiji u svetu, evropska premijera izložbe "Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve - Žan Pol Gotje", otvorena je 28. novembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

– Koncept muze je jedan od integralnih koncepata u Gotjeovom modnom opusu i zato njegov izbor muza nikada nije slučajan. Tačnije, može se reći da su muze češće birale njega, nego on njih, upravo zbog individualnosti kao glavne karakteristike njegovog dizajna. U istoj meri u kojoj su muze inspirisale Gotjeov dizajn, njegov dizajn je istovremeno obeležavao njihove pojave, nastupe i karijere. Tako se koncept muze javlja kao koncept žive inspiracije, jer Gotje, iako sklon određenim manifestacijama kutlurne istorije (poput na primer Mulen Ruža) nikada nije idolizovao pojedine istorijske ličnosti  – ističe Stefan Žarić.

On objašnjava da u Gotjeovom stvaralaštvu, muza nikada nije shvaćena isključivo kao rodno binarna kategorija odnosno samo kao žena, već kao rodno fluidna ili čak androgina persona. Od Madone, Eni Lenoks i Grejs Džons, preko Barbi lutke, Dejvida Bovija i Boj Džordža, pa do Dite Von Tiz, Ejmi Vajnhaus i Končite Vurst, vođenje prati procese (de)konstrukcije koncepta muze u modi te postupak (samo)mitologizacije putem mode.


O BOGATSTVU OBIČAJA NA GORANSKOJ SVADBI PROČITAJTE U REPORTAŽI: SVADBA U GORI - VESELJE ZA CELO SELO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.