Moda
moda/16.12.2020.

Žan Pol Gotje: Od Madone do Ejmi Vajnhaus

moda
  • MSUB
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: MSUB

 

Muzej savremene umetnosti najavio je da će tokom predstojećeg vikenda biti organizovano stručno vođenje kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci „Obuci svoju igračku“. Tema drugog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda, 19. i 20. decembra u 12:00 sati je „Od Madone do Ejmi Vajnhaus: Gotjeove (de)konstrukcije muze“.

Podsetimo, jedan od najznačajnijih događaja u svetskoj muzeologiji u svetu, evropska premijera izložbe "Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve - Žan Pol Gotje", otvorena je 28. novembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

– Koncept muze je jedan od integralnih koncepata u Gotjeovom modnom opusu i zato njegov izbor muza nikada nije slučajan. Tačnije, može se reći da su muze češće birale njega, nego on njih, upravo zbog individualnosti kao glavne karakteristike njegovog dizajna. U istoj meri u kojoj su muze inspirisale Gotjeov dizajn, njegov dizajn je istovremeno obeležavao njihove pojave, nastupe i karijere. Tako se koncept muze javlja kao koncept žive inspiracije, jer Gotje, iako sklon određenim manifestacijama kutlurne istorije (poput na primer Mulen Ruža) nikada nije idolizovao pojedine istorijske ličnosti  – ističe Stefan Žarić.

On objašnjava da u Gotjeovom stvaralaštvu, muza nikada nije shvaćena isključivo kao rodno binarna kategorija odnosno samo kao žena, već kao rodno fluidna ili čak androgina persona. Od Madone, Eni Lenoks i Grejs Džons, preko Barbi lutke, Dejvida Bovija i Boj Džordža, pa do Dite Von Tiz, Ejmi Vajnhaus i Končite Vurst, vođenje prati procese (de)konstrukcije koncepta muze u modi te postupak (samo)mitologizacije putem mode.

Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs, a Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

Najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog.

Radionice su namenjene deci uzrasta od četiri do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere, imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žana Pola Gotjea.


DA LI ZNATE KAKO IZGLEDA GORANSKA MLADA I KOLIKO PUTA SE PRESVLAČI U TOKU VENČANJA?

O BOGATSTVU OBIČAJA NA GORANSKOJ SVADBI PROČITAJTE U REPORTAŽI: SVADBA U GORI - VESELJE ZA CELO SELO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box