Moda
moda/16.12.2020.

Žan Pol Gotje: Od Madone do Ejmi Vajnhaus

moda
  • MSUB
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: MSUB

 

Muzej savremene umetnosti najavio je da će tokom predstojećeg vikenda biti organizovano stručno vođenje kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci „Obuci svoju igračku“. Tema drugog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda, 19. i 20. decembra u 12:00 sati je „Od Madone do Ejmi Vajnhaus: Gotjeove (de)konstrukcije muze“.

Podsetimo, jedan od najznačajnijih događaja u svetskoj muzeologiji u svetu, evropska premijera izložbe "Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve - Žan Pol Gotje", otvorena je 28. novembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

– Koncept muze je jedan od integralnih koncepata u Gotjeovom modnom opusu i zato njegov izbor muza nikada nije slučajan. Tačnije, može se reći da su muze češće birale njega, nego on njih, upravo zbog individualnosti kao glavne karakteristike njegovog dizajna. U istoj meri u kojoj su muze inspirisale Gotjeov dizajn, njegov dizajn je istovremeno obeležavao njihove pojave, nastupe i karijere. Tako se koncept muze javlja kao koncept žive inspiracije, jer Gotje, iako sklon određenim manifestacijama kutlurne istorije (poput na primer Mulen Ruža) nikada nije idolizovao pojedine istorijske ličnosti  – ističe Stefan Žarić.

On objašnjava da u Gotjeovom stvaralaštvu, muza nikada nije shvaćena isključivo kao rodno binarna kategorija odnosno samo kao žena, već kao rodno fluidna ili čak androgina persona. Od Madone, Eni Lenoks i Grejs Džons, preko Barbi lutke, Dejvida Bovija i Boj Džordža, pa do Dite Von Tiz, Ejmi Vajnhaus i Končite Vurst, vođenje prati procese (de)konstrukcije koncepta muze u modi te postupak (samo)mitologizacije putem mode.

Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs, a Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

Najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog.

Radionice su namenjene deci uzrasta od četiri do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere, imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žana Pola Gotjea.


DA LI ZNATE KAKO IZGLEDA GORANSKA MLADA I KOLIKO PUTA SE PRESVLAČI U TOKU VENČANJA?

O BOGATSTVU OBIČAJA NA GORANSKOJ SVADBI PROČITAJTE U REPORTAŽI: SVADBA U GORI - VESELJE ZA CELO SELO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.