Moda
moda/16.11.2022.

Izložba modnog crteža u Galeriji Haos

moda
  • Nataša Šarić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U sredu 16. novembra u 20 časova u Galeriji Haos biće otvorena jedinstvena izložba modnog crteža vodećih srpskih dizajnera koji dugo godina sarađuju sa MS Clickom i predstavljaju svoje kolekcije na Beogradskoj nedelji mode.

Modni crtež seže od tehničko-geometrijskih konstrukcijskih rešenja, do ilustrativnih koji odražavaju neverbalne znakove koje jedna modna kreacija treba da komunicira.

Modni crtež je istorijsko i umetničko svedočanstvo, svedok modnih i društvenih promena, modnih kodova i nasleđa koje svedoči promenama modnih pravaca kroz različite epohe.

I pored svih tehnloških napredaka - crtež nastavlja da živi i da se razvija kroz talenat i bravuru savremenih umetnika i modnih dizajnera, koji u njemu nalaze način da ostave trag u discplini modnog stvaralaštva.

Na 50. izdanju jubilarnog L’Oreal Fashion Week-a, priliku da u galeriji Haos izlože svoje crteže imaće sledeći domaći dizajneri: Dragana Ognjenović, Sonja Krstić, Peđa Nerić, Vesna Matijević, Igor Todorović, Valentina Obradović, Maja Nedeljković Davidovac, Svetlana Jaćović, dr Ksenija Marković Božović, Dragana Vučetić, Sonja Jocić, Milica Vukadinović, Gala Borović, Tijana Milutinović i Marko Glavinić.

Gala Borović

Dragana Ognjenović je kreirala DO Fashion i uvela brend DO 1992. Dragana je u modnu industriju ušla kao slikarka. Tokom studija slikarstva na beogradskoj Akademiji umetnosti, počela je da radi kao grafički dizajner i dizajner enterijera, a kasnije je dizajnirala kostime za film i pozorište, kao i za firme za odeću. Krojenje oblika i visokokvalitetne tkanine oduvek su Draganin potpis. Draganina posvećenost finoj i monohromatskoj viziji privukla je vernu klijentelu intelektualaca i profesionalne elite. Njena linija je tako brzo dobila titulu „mode za misleće ljude." Dragana svoje kolekcije predstavlja godišnje od 1992. godine, a sada se prikazuje na tri do četiri domaće i međunarodne modne revije godišnje. Svoj rad je predstavljala u Italiji, Francuskoj, Austriji, Meksiku, Kipru, Rumuniji, Bugarskoj, Engleskoj (Institut za modernu umetnost London) i SAD (Nedelja mode u Majamiju). Trenutno Dragana dizajnira kostime za pariski Theatre d'Atelier. Draganine prigušene kolekcije su proteklih godina izazvale veliku pometnju u medijima: Book Moda, Elle, La Republica, Der Standard, Vallpaper, Herald Tribune, Nilon i drugi su pratili njene kolekcije. Njen rad je takođe predstavljen na Fashion TV, TV Rai Uno, TV5 i Meksičkoj nacionalnoj televiziji. Godine 1999. brend DO je proširio svoju liniju proizvoda na DO Home, nudeći kućne dodatke od drveta, metala, stakla, porcelana, papira i voska. 2002. DO Fashion je predstavio još jednu novu liniju: „Softver“, liniju ležerne odeće po umerenim cenama. Danas DO nudi i ženske konfekcijske tašne, cipele, kožnu galanteriju, nakit i druge dodatke.

Gala Borović osnovne i master studije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek savremeno odevanje. Potom završava još jedan master modnog dizajna na ArtEZ Institute of the Arts fakultetu u Holandiji. Nakon povratka sa studija, prijavljuje se na konkurs za mlade dizajnere iz regiona koji je nastao kao saradnja udruženja Belgrade Fashion Week-a i britanske organizacije Fashion Scout. Na finalu takmičenja koje je održano u Sloveniji, Gala osvaja prvo mesto i u septembru 2019-e godine debituje na Londonskoj nedelji mode. Nakon Londona, počinje profesionalnu karijeru i osniva brend pod imenom "ГАЛА BOROVIC". Pored izlaganja, imala je niz značajnih publikacija u prestižnim knjigama i modnim izdanjima poput Vogue Italia, Vogue UK, i Pantone knjige (trend book planer za proleće/leto 2022. godine i jesen/zimu 2023/2024. godine).

Igor Todorović završio je Školu za dizajn, odsek - grafika, i nakon toga studije nastavio u Italiji na prestižnoj akademiji visoke mode „Koefia” u Rimu. Tokom studija osvaja nekoliko internacionalnih nagrada na svetskim takmičenjima. Usavršava se u dizajnu cipela u saradnji sa profesorom Kvalieriem u Firenci, i istražuje na polju umetnosti i mode od samih početaka svog umetničkog puta. Po povratku u Srbiju, kao glavni dizajner i kreativni direktor, stoji iza brenda cipela „Joshua”, koji ostvaruje uspehe na tržištima Italije i Rusije. Nakon tog iskustva, odlazi u štampane medije na mesto prvog urednika mode u srpskom izdanju Mans Health i Cosmopolitan. Bio je direktor regionalnog televizijskog kanala FTV See gde je ostvario saradnju sa brojnim dizajnerima iz regionalnog sveta mode. Učestvuje i u televizijskim formatima koji ostvaruju veliku gledanost, i istovremeno radi na stvaranju sopstvenog brenda koji postoji na tržištu kao „Atelje Igor Todorović”. Radi na mnogim poljima edukacije i inovacije i van sveta mode, jedno vreme i kao predavač na Accademia dell Lusso Beograd, ali i kao aktuelni predsednik upravnog odbora Muzeja Primenjene umetnosti u Beogradu….. Aktivni je učesnik u različitim umetničkim inicijativama dugi niz godina. Kao kolumnista pisao je u brojnim magazinima, bio član brojnih žirija vezanih za modu i umetnost uopšte, i kod nas i u svetu. Dobitnik je esnafskih u drugih nagrada za svoj rad. Radio je sa brojnim javnim ličnostima brinući o njihovom stilu odevanja, realizovao i učešće Srbije na Eurosongu, bavio se i estetikom sportskih i drugih manifestacija. 

Igor Todorović

Dr Ksenija Marković Božović, diplomirala je i magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, a doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Kao dizajner realizovala je i predstavila nekoliko samostalnih kolekcija, bila je angažovana kao kreator modne kuće MONA, te kao scenograf i kostimograf različitih pozorišnih produkcija. Od 2011., profesionalnu orijentaciju preusmerava na naučno-istraživački rad u domenu kulture, a bavljenje modom fokusira na modnu kritiku i analizu, kao i stručnu podršku razvoju sektora kroz delovanje u udruženju dizajnera BFW Dizajn Kolektiv. Autor je ili saradnik na konceptualizaciji izložbi prikazanih u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Etnografskom muzeju u Beogradu, Srpskom paviljonu u Londonu, Srpskom kulturnom centru u Parizu, na World EXPO u Milanu, itd. Zaposlena je na Fakultetu dramskih umetnosti u zvanju naučni saradnik; učesnica je brojnih naučno istraživačkih projekata i autor značajnog broja radova u relevantnim publikacijama od nacionalnog i međunarodnog značaja. Jedan je od osnivača Green Art Incubatora – platforme posvećene mapiranju i podršci procesa zelene transformacije kulturnih i umetničkih praksi.

Maja Nedeljković Davidovac dipl. kostimograf i modni dizajner, diplomirala na FPU u klasi prof. Milanke Berberović, odsek kostim. Član jeULUPUDS-a. Doktorant na Interdisciplinarnim doktorskim studijama na katedri za Teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 1992. do danas radi kao modni dizajner i filmski i pozorišni kostimograf. Autor je preko 60 modnih kolekcija i 19 kostimografija. Dobitnik je 20 domaćih i međunarodnih nagrada iz oblasti kostimografije i modnog dizajna. Izlagala je na preko 40 autorskih i kolektivnih modnih revija u zemlji i inostranstvu, na preko 30 kolektivnih umetničkih izložbi i 10 sajmova mode u zemlji i inostranstvu. Objavila je dva naučna rada iz oblasti teorije umetnosti i medija i autor je teksta za katalog izložbe „Jovanka Broz u boji”.

Marko Glavinić je diplomirani kostimograf savremenog odevanja. Svoj rad predstavlja kroz mušku modu, ali ne isključivo. Kolekcije su prepoznatljive korišćenjem jasnog kolorita i geometrizovanih sečenja, kroz sportske forme, nasuprot čistih linija razrade konfekcijskih oblika.

Milica Vukadinović diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i još od studentskih dana bila je posvećena stvaranju u polju muške mode. Svoj rad je predstavljala kako domaćoj tako i inostranoj publici širom Evrope. U svoje radove srčano ugradjuje svoja životna i poslovna iskustva a skice skoro do detalja oživljava na modnim pistama. Njene kolekcije su brzo postale prepoznatljive po odvažnom i živopisnom opuštenom stilu koji pripada svima.

Nataša Šarić je nezavisna modna dizajnerka iz Srbije, koja je svoju modnu karijeru započela 1991. godine. Radila je kao dizajner konfekcije za različite kompanije modne industrije i paralelno na svojim autorskim kolekcijama. Član je brojnih nacionalnih i međunarodnih umetničkih udruženja, i dobitnica je mnogih nagrada za modne revije. Nataša sarađuje sa različitim umetnicima kao što su popularni muzički bendovi, pozorišne grupe, strip crtači, vajari, fotografi, epski umetnici fantazije itd. iz celog sveta. Nedavno se koncentrisala na kolekcije kravata i tašni. Kombinujući vizuelnu umetnost i modu, Nataša je u profesionalnim krugovima dobro prepoznata po svom autentičnom futurističkom stilu, geometrijskim motivima, živahnoj energiji i pronalaženju inspiracije u filozofiji, nauci i prirodi. Njene kolekcije uvek nude višeslojna značenja, strukture i vizije i nose briljantne reference na izvanredne istorijske i umetničke koncepte. Trenutno vodi svoj modni studio u Beogradu, Srbija

Nataša Šarić

Peđa Nerić, akademski modni kreator, diplomirao na Katedri savremenog odevanja u klasi profesorke Anđelke Slijepčević, na FPU u Beogradu. Dobitnik je najbitnijih priznanja u oblasti modnog dizajna u Srbiji. Od 2006. godine ima svoju modnu liniju, unikatne, uglavnom ženske odeće.

Sonja Jocić je student treće godine doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Završila je master akademske studije u oblasti likovnih umetnosti, studijskog programa modni i tekstilni dizajn, sa specijalizacijom iz modnog dizajna na „Swedish School of Textiles” u Borasu, u Švedskoj. Pre sticanja mastera završila je osnovne strukovne studije, na studijskom programu Dizajn tekstila i odeće, na Visokoj tekstilnoj strukovnoj školi za dizajn tehnologiju i menadžment, u svom rodnom gradu, Beogradu. Pored svog akademskog obrazovanja, završila je praksu u modnom brendu „Fifth Avenue Shoe Repair” u Stokholmu, u Švedskoj. Nosilac je brojnih prestižnih modnih nagrada. Pored modnih priznanja, na osnovu konceptualnog grafičkog rešenja, Sonja je jedna od nagrađenih autora „Black Box” konkursa koji je organizovan od strane Mikser Festivala (2021) u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti, a realizacija njenog rada u vidu štendera za razmenu odeće je deo stalne postavke kompleksa Zornića kuće. Do sada je prikazala 13 kolekcija pod svojim imenom. Devet godina radi kao samostalni dizajner razvijajući brend pod sopstvenim imenom. Pored svog brenda takođe radi kao asistent na osnovnim studijama na „Odseku visoka tekstilna škola za dizajn, tehnologiju i menadžment” na „Akademiji tehničko - umetničkih strukovnih studija” u Beogradu, u okviru studijskog programa „Dizajn tekstila i odeće”, kao i studijskog programa „Tekstilno Inženjerstvo”.

Sonja Krstić, po obrazovanju diplomirani kostimograf, po profesiji modni dizajner, a po stručno-umetničkom zvanju redovni profesor, gradi svoju karijeru na modnoj sceni Srbije dugi niz godina. Profesionalno angažovanje i umetnički rad zasniva na paralelnom istraživanju artizma autorskih i dizajnerskih aspekata mode, praktikujući podjednako, umetničko-izlagačke i komercijalno-dizajnerske projekte tokom čitave karijere. Stekla je afirmaciju kao glavi dizajner ili stručni saradnik mnogih brendova u modnoj industriji, a umetnički identitet izražava kroz „Sonja Krstić Fashion“ projekte spore mode, istražujući sintezu aktuelnog i tradicionalnog, primenom luksuzne izrade specifičnim tehnikama i ručnim radom na unikatnim komadima odeće.

Svetlana Jaćović slikanjem je počela da se bavi sa 13 godina, i velika ljubav prema slikarstvu која је nastala u ranim danima detinjstva ostavlja traga na  njen dalji profesionalni razvoj u oblasti savremenog odevanja. Nakon završenih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Katedri za Savremeno odevanje, Svetlana započinje rad u modnoj industriji. 2005. godine osniva brend pod svojim imenom - Svetlana Jaćović, fokusirana najpre na izradu unikatnih haljina za venčanja. Pored toga, radi promotivne uniforme i kreirala je vizuelni identitet mnogim srpskim i internacionalnim kompanijama.2007. godine, kao stipendista Vlade Republike Francuske boravi u Lionu, pozorište Selestin, na stručnom usavršavanju. Bila je predavač i koordinator na Odeljenju francuske škole za modu i umetnost Mod’Art International – Beograd, smerovi modni dizajn i modni menažment. Magistrirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Univerzitetu Lumiere Lyon 2, na Unesco katedri - Menadžment u kulturi i medijima. Redovan je učesnik Beogradske nedelje mode i član BFW Design Collective.  

Tijana Milutinović, diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek kostim, atelje savremeno odevanje, u klasi prof. Ingrid Huljev. Nakon diplomiranja, počinje sa samostalnim izlaganjem autorskog rada na domaćoj modnoj sceni. Takođe, učestvovala u radu i predstavljanju u okviru više modnih udruženja i kolektiva.

Valentina Obradović. Prva ljubav: kolaži, književnost i psihologija - odveli su je ka modi. Moda je odvela ka studijama. Studije su je odvele Beogradskoj nedelji mode i njenom direktoru, Nenadu Radujeviću. Tako se desila prva revija, oktobra 1999. Za njom su se rađale ostale revije na Nedeljama mode, nešto kostima za film, pozorište, festivale, spotove, TV emisije,... a onda je 16 godina kreirala za modnu kuću AMC, nakon čega osniva svoj brend, LOVE by Valentina. 

Vesna Matijević je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, na katedri za savremeno odevanje. Član je ULUPUDSa. U toku studija radi na III kanalu RTSa. Po završetku studija radi prvo kao stilista u časopisu „Bazar“, a ubrzo zatim kao modni dizajner u „AMC-Afrodite mode collection“. Posle deset godina uspešne saradnje sa kućom AMC, osniva modni studio pod svojim imenom. Kao modni dizajner sarađuje sa mnogim domaćim modnim kućama. Poslednjih deset godina bavi se pedagoškim radom, kao predavač na italijanskoj Accademia del Lusso.

Kao modni dizajner iza sebe ima preko 60 realizovanih kolekcija, na desetine modnih revija i prezentacija. Autor je odeće za veliki broj javnih ličnosti, uniformi za institucije i organizacije. Dobitnica je brojnih nagrada.

Dragana Vučetić je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Scenski kostim. Master studije je završila u SAD, na University of Connecticut, gde je zatim nastavila da radi kao pozorišni kostimograf i ilustrator. Trenutno završava doktorske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek Digitalna umetnost. Dragana Vučetić je trenutno zaposlena kao asistent na Akademiji tehničko umetničkih strukovnih studija, odsek Visoka tekstilna škola za dizajn, tehnologiju i menadžment. Takođe, radi kao ilustrator kostima za filmske produkcije uključujući Desert Warrior, Voyagers, Hustlers, The Aftermath, itd... Često je angažovana kao kostimograf i storyboard ilustrator za reklamne spotove.


PROČITAJTE I:

MODA U MODERNOJ SRBIJI (FOTO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.