Reportaža
reportaža/19.02.2019.

Karneval u Veneciji | VIDEO

reportaža
  • Ingeborg Gartner Grein / Unpalsh
  • Tom Podmore / Unpalsh
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Slavna flota mletačke republike ponovo je na vodi. Iz kanala i pristaništa Venecije isplovilo je više od 130 gondola. Čuveni karneval na vodi počeo je u Veneciji smotrom brodova kojima su upravljali gondolijeri u kanalu Rio di Kaneređo. 

Učesnici obučeni kao superheroji, pirati i princeze obeležavaju još jedan karneval. 

Svi gondolijeri idu ka kanalu Rio di Kaneređo. Karneval, koji ima viševekovnu tradiciju, traje dve nedelje, a poslednjih decenija postao je velika turistička atrakcija za grad.

Ljudi iz celog sveta ne propuštaju priliku da budu deo ovog spektakla o kojem se priča. U proslavi učestvuje ceo grad, a prikazuju se brojne tradicije. 

Posetioci su stajali uz ovaj, jedan od najpoznatijih gradskih kanala, posmatrajući ukrasene brodove koji su plovili uz muziku.

Tokom dve nedelje, još od 11 veka, stanovnici Venecije obeležavaju post koji počinje 40 dana pre Uskrsa.

Od 18. veka plemići i plemkinje na karnevalu nose maske, da bi zadržali anonimnost i da bi mogli slobodnije da se ponašaju. Maske su od tada standardizovane i postale su osnova čuvenog italijanskog dizajna i nezaobilazan rekvizit karnevala, ali i suvenir koji se donosi posle povratka sa putovanja iz Venecije.

Tema ovogodišnjeg karnevala je ipak moderna: 50. godišnjica od stupanja čoveka na Mesec.


VIŠE NA KALEIDOSKOP MEDIA:

¶ Istražite sa nama neobično ostrvo FLORES, na kojem je sasvim normalno da prvu jutarnju kafu popiješ na vrhu vulkana, da izbliza gledaš tradicionalnu borbu bičevima i odeš u goste strašnim komodo zmajevima ¶

¶ Koja su najveća arheološka otkrića 2018? ¶

¶ Vodimo vas kroz oblast Anda u vreme Inka - MAČU PIKČU - Magija napuštenog grada ¶POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.