Moda
moda/23.12.2016.

Odlazak urednice italijanskog Voga

moda
  • Getty Images
Autor fotografije:

Dugogodišnja urednica italijanskog izdanja časopisa Vog Franka Socani preminula je u 67. godini u Milanu nakon duge bolesti.

Franka Socani je obeležila modno izdavaštvo tokom 28 godina provedenih na čelu italijanskog izdanja Voga, koji je postao jedna od najrevolucionarnijih međunarodnih publikacija.

Kao jedna od najuticajnijih ljudi u izdavačkoj kući Condé Nast International, otvarala je brojne kontroverzne teme o rasnoj i rodnoj pripadnosti, seksualnosti i ženskoj samosvesti i shvatanju sopstvenog tela, i promovisala mlade dizajnere i podsticala modnu industriju da ih prihvati.

Franka Socani je bila poznata i po tome što je svom kreativnom timu davala gotovo potpunu slobodu. Ona je i prva urednica Voga koja je u list pustila Kim Kardašijan, pre svih je počela da sarađuje sa modnim blogerkama, a poslednjih godina je bila ambasador mode za UN.

Rođena je u Mantui, a pošto otac inženjer nije podržao njenu želju da studira fiziku, Franka upisuje književnost i filozofiju u Milanu. Rano se udaje, a i razvodi nakon samo tri meseca. Odlazi u Indiju kako bi pronašla sebe. Potom boravi u Londonu, a po povratku u Italiju počinje da radi u časopisu Vogue Bambini. Na čelo Voga dolazi 1988. godine, a u isto vreme Ana Vintur preuzima američko izdanje istog časopisa.

Pročitajte još:

Bez cenzure

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.