Ljudi
ljudi/26.01.2019.

Završen osmi protest u Beogradu

ljudi
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Osmu subotu zaredom održan je protest nezadovoljnih građana u Beogradu. Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom "Jedan od pet miliona" počeo je sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta, a na skupu su govorili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević.

"Aleksandar Vučić vladavinu prava pretvorio je u vladavinu lične samovolje, vladu u lični poslušnički servis, a parlament u glasačku mašinu koja ima zadatak da njegovu samovolju ozakoni", kazao je u Čedomir Čupić u obraćanju okupljenima.

On je istakao da samo građani i opozicija mogu da nateraju predsednika Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandra Vučića na ostavku i pozvao građane da budu uporni u takvom zahtevu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država, ocenio je večeras bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević na početku protesta u Beogradu.

Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju pod nazivom "Putem zahteva Jedan od pet miliona" centralnim gradskim ulicama: Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom i Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

¶ NIKOLA KOJO: VUČIĆU, ABDICIRAJ! ¶

Učesnici protesta potpuno su zatim prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi.

Vrata su takođe prekirivena trakama na kojima piše "Počelo je" i "Cenzurisano", dok su članovi Pokreta ujedinjenih fantomki vrata simbolično isprskali "sredstvima protiv štetočina", kako piše na bocama koje nose na leđima.

Sa zvučnika je ponovo emitovan poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su "javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića".

¶ ZORAN KESIĆ: JAVNOST SKRŠENA ESTRADIZACIJOM ¶ 

Demonstranti su prethodno na vrata zgrade lista Politika zalepili natpise "Cenzurisano" i "Jedan od pet miliona", a nakon performansa ispred RTS-a protestna šetnja nastavljena je ulicom Kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije.

Ovo su gradovi u Srbiji u kojima se trenutno održavaju protesti:Podršku građanima koji protestuju uputila je akademska zajednica. Prvo su to učinili nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, a potom Fakulteta političkih nauka u Beogradu, pa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union.

Proteste petkom i subotom građani organizuju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i drugih.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box