Ljudi
ljudi/29.03.2019.

Prodaja diploma u Kragujevcu cveta

ljudi
  • Fakultet medicinskih nauka Kragujevac
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / NovostiNevladina organizacija "Akademska mreža" uputila je pismo Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje u kome upozorava na korupciju na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, gde, kako oni navode, prodaja doktorskih diploma - cveta.

- Poslednja u nizu koja je nezakonito doktorirala je Biljana Jakovljević, supruga dekana Vladimira Jakovljevića. Ona je završila Visoku medicinsku školu, zatim Pedagoški fakultet, a posle toga doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Sada predaje na Visokoj medicinskoj školi u Zemunu - navodi se u pismu "Akademske mreže", pišu Novosti.

Oni ističu i primer Mileta Despotovića koji je, kako tvrde, takođe završio Visoku medicinsku školu, pa Ekonomski fakultet na "Megatrendu" u Zaječaru za samo godinu dana, a zatim doktorirao na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i sada predaje na Višoj medicinskoj školi u Ćupriji.

- Po zakonu ne mogu da se upišu doktorske studije na Medicinskom fakultetu, bez diplome Medicinskog fakulteta, a posebno ne može ako ste završili Ekonomski na "Megatrendu" za svega godinu dana - objašnjavaju u "Akademskoj mreži".

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević, sa druge strane, kaže da je sve bilo po zakonu i da u slučaju njegove supruge nije prekršen nijedan propis.

- Sve što navode su neistine - kaže profesor Jakovljević. - Moja supruga je završila Visoku medicinsku školu u Beogradu, zatim upisala master studije na Pedagoškom fakultetu u Jagodini, uz položenu razliku u ispitima, a nakon toga je upisala doktorske akademske studije na Univerzitetu u Kragujevcu, i doktorirala na predmetu Eksperimentalna primenjena fiziologija u sportskoj medicini. Ona je taj rad odbranila 22. februara pred međunarodnom komisijom i na engleskom jeziku. Ona sada predaje, nije lekar i ne leči ljude.


PROČITAJTE I:

BANKARSKI ZLOČIN U ŠVAJCARCIMA


"Akademska mreža" u svom pismu "proziva" i Dejana Mitrašinovića, direktora Više medicinske škole u Zemunu na kojoj predaje Biljana Jakovljević. Oni navode da je i Mitrašinović doktorirao kod muža Biljane Jakovljević.

Mitrašinović kaže, za Novosti, da je Biljana Jakovljević zaposlena honorarno, nije u stalnom radnom odnosu i da je priložila regularnu diplomu za posao koji obavlja.

- Njenu diplomu izdala je akreditovana ustanova i to je nama dovoljno, ona predaje predmet Zdravstvena nega - kaže Mitrašinović. - Mi ne moramo da imamo uvid u ranije diplome, pa ne znam šta je završila pre doktorskih studija. Ona je sarađivala sa našom školom i pre nego što je doktorirala.

U Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje tvrde da nisu dobili pismo "Akademske mreže".

Prof. dr Miodrag Popović, koga je Nacionalni savet ranije zadužio da ispita slučaj Mileta Despotovića koji je posle završenog menadžmenta u Zaječaru doktorirao na kragujevačkom Medicinskom fakultetu, kaže da ni Kragujevački univerzitet ni Medicinski fakultet nisu tada imali pravilnike koji regulišu upis na doktorske studije.

- Međutim, oni su tada podneli zahtev za akreditaciju u kome u delu koji se odnosi na doktorske studije treba da se navedu kriterijumi i tu piše da se na doktorske studije mogu upisati studenti koji su završili medicinske nauke - navodi prof. Popović.

Profesor Miodrag Popović ističe da bi problemom doktorskih studija na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu trebalo da se pozabavi prosvetna inspekcija.

- Oni su tamo bili više puta, ali se nisu bavili ovom temom - kaže prof. Popović. - Proučio sam sve pravilnike i nijedan nije regulisao ko se i kako može upisati na doktorske studije Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i ispostavilo se da taj deo nije bio preciziran - kaže prof. Popović.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.