Aktuelno
aktuelno/29.06.2020.

Doktor Miodrag Lazić pogrešno lečen?!

aktuelno
  • Printscreen/YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media/DanasĆerka Miodraga Lazića, poznatog ratnog hirurga i bivšeg direktora Urgentnog centra Niš, koji je preminuo 14. aprila od kovida 19, podnela je prijavu inspekciji Ministarstva zdravlja, piše Danas.

Ona u prijavi zahteva da se lekari u niškom Kliničkom centru koji su bili odgovorni za lečenje njenog oca "adekvatno sankcionišu" zbog "niza nepravilnosti, propusta i grešaka".

Nina Vujošević je kao odgovorne za "nesavesno lečenje" njenog oca na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, gde je i preminuo, označila direktorka te klinike R.J. i načelnika jedinice intenzivne nege na toj klinici D.Lj, saznaje Danas.

Nina Vujošević je i sama lekar i zaposlena je u niškom KC.

Lazićeva ćerka u prijavi u koju je Danas imao uvid, navodi da su na Klinici za anesteziju, koja u vreme epidemije zbrinjava najteže kovid pacijente, postojale "očigledne greške u prijemu, lečenju i ophođenju prema njemu".

Kao jednu od grešaka navodi da je po odluci R.J, prerano skinut sa respiratora, iako su anesteziolozi porodici govorili da "nije indikovano" da se to učini pre vremena.

Dr Lazić je stavljen na respirator 11. aprila rano ujutru, a skinut sutradan posle ponoći, što je uradio mladi anesteziolog, "sa specijalističkim stažom od par meseci, koga je R.J. poslao da to uradi".

"Kao porodica pacijenta, pokušavali smo da utičemo da se ekstubiranje ne učini rano i ugrozi mogućnost oporavka, tim pre što je dr Lazić patio od teškog oblika klaustrofobije, koja je posledica više godina koje je proveo u ratovima kao lekar dobrovoljac, zbog čega nije mogao dugo da trpi kiseoničnu masku, što su svi zaposleni na ovoj klinici vrlo dobro znali", navodi se u prijavi.

Sve vreme nakon skidanja sa respiratora dr Lazić, je u jako lošem stanju, boreći se za vazduh, molio da ga vrate na respirator.

"To anesteziolozi nisu učinili, najgrublje odbijajući pacijentovu poslednju želju, i ne dozvoljavajući mu da učestvuje u sopstvenom lečenju, što je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom", stoji u prijavi.

U prijavi se još kaže da je Lazić intubiran tek 14. aprila ujutru iako mu se stanje pogoršalo prethodnog dana popodne. Izražava se sumnja da je uopšte primao terapiju koju su mu indikovali infektolozi, među kojima i eksperimentali lek "tocilizumaba", čiju upotrebu je u njegovom slučaju odobrilo Ministarstvo zdravlja.

U otpusnoj listi nije navedeno da je dobijao više lekova, a infektolog koji je po protokolu jedini nadležan da prati efekte eksperimentalnog leka, nijednom nije konsultovan, uprkos "drugačijem dogovoru" sa R.J.

Takođe, u otpusnoj listi se ne navode laboratorijski nalazi koji bi potvrdili njegovo loše stanje, kao ni podatak da je pozitivan na korona virus, iako je test koji to potvrđuje rađen 1. aprila.

U otpusnoj listi se navodi i da je pacijent zbog pogoršanja opšteg stanja preveden sa Klinike za infektivne bolesti, da je primljen u jako teškom stanju, i da se sve vreme održavalo jako teško opšte stanje pacijenta, što je potpuno netačno, naglašava se u prijavi.

Kako se još dodaje, tome svedoči i sam R.J. koji je 9. aprila dao izjavu za medije da je dr Lazić "potpuno stabilno", i na društvenoj mreži postavio fotografiju kao dokaz.

Pre dolaska na Kliniku za anesteziju, Lazić je tri dana lečen na Klinici za infektivne bolesti, gde mu je, po navodima u prijavi, bio obezbeđen "adekvatan smeštaj, nega i terapija", a njegovo stanje je "sve vreme bilo stabilno". Prebačen je na Kliniku za anesteziju 10. aprila, "bespotrebno" i na insistiranje R.J. i D.Lj, navodi se u prijavi.

Lazićeva ćerka u prijavi ističe da je on, sa suprugom koja je takođe zaposlena u KC, još 5. aprila bio hospitalizovan, nakon što je javio kolegi R.J. da je pozitivan na koronu i da se ne oseća dobro. Smešteni su na bivšoj Klinici za kardiologiju, u sobi "sa prljavim vešom, razbacanim polovnim stvarima, polomljenim krevetima, bez pokrivača, bez pletizmografa, sa monitorom koji ne radi, sa vrlo teškim pacijentima na kiseoniku bez monitoringa".

"Poražen ovakvim ophođenjem", navodi se u prijavi, tražio je da njega i suprugu otpuste. Otpušteni su bez otpusne liste, po odobrenju R.J. i D.Lj, koji su im organizovali i sanitetski prevoz, navodi se u prijavi.


PROČITAJTE I:

NIŠ, VRANJE: FALSIFIKOVANJE KORONA TESTOVA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.