Ljudi
ljudi/22.03.2019.

Poverenik: Snimak iz pritvora nezakonit

ljudi
  • Pixabay / 3dman_eu
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović negirao je loše postupanje policije prema uhapšenima nakon protesta u Beogradu i prikazao snimak iz pritvora na kom se vidi jedan od uhapšenih Uroš Savić.

Savić je za dnevni list Danas rekao da mu dva dana tokom pritvora nisu dali vodu ni hranu, kao i da su ga pošto je upao u zgradu RTS policajci tukli.  

Stefanović je to demantovao snimkom na kome se vidi Savić kako jede sendvič, umiva se i pije vodu, a Stefanović je kazao da je Savić popio i kafu kada je doveden u policiju.

Snimak se neverovatnom brzinom raširio po društvenim mrežama, a korisnici su posebno ogorčeni, jer je vlasnik Pink televizije isti snimak postavio na svoj Tviter nalog. Inače, na mrežama danima traju najneverovatnije uvrede među članovima, spinovanja, a sa mreža dolaze i pretnje novinarima.

Iz Kancelarije Poverenika su upozorili da je potez ministra Stefanovića očigledno kršenje zakona.

U izjavi za N1 kažu: za objavljivanje takvog snimka potrebno je i zakonsko ovlašćenje i pristanak samog lica.

"Ono što može da se zaključi na osnovu snimka jeste da je nastao upotrebom sigurnosne kamere u prostorijama za zadržavanje u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova, takav jedan snimak služi sigurnosti lica koje se nalaze u tim prostorijama i ne bi se smeo objavljavljivati na konferencijama za štampu niti na Jutjubu ili bilo gde u javnosti što je danas bio slučaj. Drugim rečima, u pitanju je klasičan primer nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", kaže Zlatko Petrović iz Kancelarija Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.


PROČITAJTE I:

PRETNJE SMRĆU NIKOLI KOJI, TUŽILAŠTVO NE REAGUJE

PROTESTI I IZLAZ NA MALA VRATA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.