Identitet u amanet
identitet u amanet/31.01.2021.

Izložba "Nemanjići-rađanje kraljevine"

identitet-u-amanet
  • RTS
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: RTS

 

Kostimi, nakit i oružje iz serije "Nemanjići-rađanje kraljevine" biće predstavljeni na izložbi u RTS klubu od 1. februara do 1. marta 2021. godine. 

Na mini postavci "Nemanjići - rađanje kraljevine"  između ostalog videćete vladarsku odeću Stefana Nemanje (poput one u kojoj je predstavljen na spomeniku), ratničku opremu Stefana  Prvovenčanog, svečanu odoru arhiepiskopa Save, svakodnevne haljine Nemanjine supruge Ane, prve i druge žene Stefana Prvovenčanog - Evdokije  i Ane Dandolo.

Ove i još oko osam stotina kostima, mesec i po dana  ručno je pravio tim od 20 ljudi za potrebe serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" - na čelu sa kostimografom Stefanom Savkovićem i scenografima  Kirilom Spaseskim i Miroslavom Mirom Andrejević.

Autori su za cilj imali  da dočaraju ceremonijalni, ali i svakodnevni život srednjovekovne srpske  vlastele, na osnovu svedočanstava sačuvanih na  freskama, kao i na  osnovu svog talenta i inspiracije. Posebnu draž izložbe čini i to što  znamo da su ih na snimanju serije nosili neki od naših najvećih  savremenih glumaca - Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković, Dragan Mićanović,  Sloboda Mićalović, Dubravka Mijatović...

Uz kostime, posetioci izložbe moći će da vide i replike  srednjevekovnog oružja, oruđa i nakita izvedenih za prilike snimanja serije. Tematski određenu atraktivnu mini postavku iz Fundusa RTS-a  upotpunjavaju muzičke kompozicije sa CD-a "Nemanjići - rađanje kraljevine",  autora Dragana Ilića, u izdanju PGP RTS-a.

Postavku je pripremila glavna kostimografkinja RTS-a Suzana  Gligorijević, scenografkinja Mira Andrejević, Aleksandra Stošić Krstović sa timom i biće otvorena za sve posetioce RTS Kluba (Hilandarska 2,  zgrada Radio Beograda) od 1. februara do 1. marta, svakog radnog dana do 17 časova. Grupne posete sa više od pet posetilaca moraju da se najave mejlom rtsklub@rts.rs ili telefonom 060 861 14 97.


PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.