Ljudi
ljudi/23.03.2019.

MUP: Snimci iz pritvora legitimni

ljudi
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaPovodom jučerašnjeg objavljivanja snimka iz pritvora za koji je iz Kancelarije Poverenika upozoreno da predstavlja "očigledno kršenje zakona" danas se oglasio i MUP Srbije.

Iz MUP-a navode da se Zlatko Petrović iz Kancelarija Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti stavlja u ulogu sudije i presuđuje u postupku nadzora koji nije ni pokrenut.

U ime MUP-a stiže odgovor Katarine Tomašević, pomoćnika ministra i načelnika Sektora za ljudske resurse MUP-a, na tvrdnje službenika iz Kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, da je „objavljivanje snimka iz pritvora kršenje zakona“:

„Interesantna je munjevita reakcija službenika Zlatka Petrovića, iz Kancelarije Poverenika, koji pokušava da skrene priču u smeru kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u momentu kada je evidentan interes javnosti da se upozna sa činjenicama koje sramne i lažne optužbe na račun postupanja policije čine ništavnim.

On se ujedno stavlja u ulogu sudije i presuđuje u postupku nadzora koji nije ni pokrenut, a u kom Ministarstvo unutrašnjih poslova ima više argumenata koji jasno pokazuju opravdanost objavljivanja snimka iz pritvora, nakon neistinitih optužbi jednog od privedenih da mu policija 50 sati nije dala vodu i hranu.

U trenutku kada se pojavila tvrdnja da je u službenim prostorijama MUP-a došlo do kršenja prava zadržane osobe, više je nego opravdan interes javnosti da se upozna sa postupanjem i činjenicom da nijednog trenutka nije došlo do kršenja prava privedenog lica“, navode iz MUP-a.

Podsetimo, juče se posle izjave uhapšenog Uroša Savića tokom demonstracija ispred Predsedništva u nedelju 17. marta da je proveo dava dana u pritvoru bez vode i hrane oglasio demantijem ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Na konfereniciji za medije, javnost je imala jedinstvenu priliku da vidi, gotovo ekskluzivno, snimak iz pritvorske jedinice u kojoj je Savić nakon hapšenja boravio.

Usledila je i reakcija iz Kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, gde je potvrđeno da je za objavljivanje takvog snimka potrebno je i zakonsko ovlašćenje i pristanak samog lica.

"Ono što može da se zaključi na osnovu snimka jeste da je nastao upotrebom sigurnosne kamere u prostorijama za zadržavanje u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova, takav jedan snimak služi sigurnosti lica koje se nalaze u tim prostorijama i ne bi se smeo objavljavljivati na konferencijama za štampu niti na Jutjubu ili bilo gde u javnosti što je danas bio slučaj. Drugim rečima, u pitanju je klasičan primer nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", kaže Zlatko Petrović iz Kancelarija Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.


PROČITAJTE I:

PRETNJE SMRĆU NIKOLI KOJI, TUŽILAŠTVO NE REAGUJE

PROTESTI I IZLAZ NA MALA VRATA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box