Ljudi
ljudi/23.03.2019.

MUP: Snimci iz pritvora legitimni

ljudi
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaPovodom jučerašnjeg objavljivanja snimka iz pritvora za koji je iz Kancelarije Poverenika upozoreno da predstavlja "očigledno kršenje zakona" danas se oglasio i MUP Srbije.

Iz MUP-a navode da se Zlatko Petrović iz Kancelarija Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti stavlja u ulogu sudije i presuđuje u postupku nadzora koji nije ni pokrenut.

U ime MUP-a stiže odgovor Katarine Tomašević, pomoćnika ministra i načelnika Sektora za ljudske resurse MUP-a, na tvrdnje službenika iz Kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, da je „objavljivanje snimka iz pritvora kršenje zakona“:

„Interesantna je munjevita reakcija službenika Zlatka Petrovića, iz Kancelarije Poverenika, koji pokušava da skrene priču u smeru kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u momentu kada je evidentan interes javnosti da se upozna sa činjenicama koje sramne i lažne optužbe na račun postupanja policije čine ništavnim.

On se ujedno stavlja u ulogu sudije i presuđuje u postupku nadzora koji nije ni pokrenut, a u kom Ministarstvo unutrašnjih poslova ima više argumenata koji jasno pokazuju opravdanost objavljivanja snimka iz pritvora, nakon neistinitih optužbi jednog od privedenih da mu policija 50 sati nije dala vodu i hranu.

U trenutku kada se pojavila tvrdnja da je u službenim prostorijama MUP-a došlo do kršenja prava zadržane osobe, više je nego opravdan interes javnosti da se upozna sa postupanjem i činjenicom da nijednog trenutka nije došlo do kršenja prava privedenog lica“, navode iz MUP-a.

Podsetimo, juče se posle izjave uhapšenog Uroša Savića tokom demonstracija ispred Predsedništva u nedelju 17. marta da je proveo dava dana u pritvoru bez vode i hrane oglasio demantijem ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Na konfereniciji za medije, javnost je imala jedinstvenu priliku da vidi, gotovo ekskluzivno, snimak iz pritvorske jedinice u kojoj je Savić nakon hapšenja boravio.

Usledila je i reakcija iz Kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, gde je potvrđeno da je za objavljivanje takvog snimka potrebno je i zakonsko ovlašćenje i pristanak samog lica.

"Ono što može da se zaključi na osnovu snimka jeste da je nastao upotrebom sigurnosne kamere u prostorijama za zadržavanje u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova, takav jedan snimak služi sigurnosti lica koje se nalaze u tim prostorijama i ne bi se smeo objavljavljivati na konferencijama za štampu niti na Jutjubu ili bilo gde u javnosti što je danas bio slučaj. Drugim rečima, u pitanju je klasičan primer nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", kaže Zlatko Petrović iz Kancelarija Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.


PROČITAJTE I:

PRETNJE SMRĆU NIKOLI KOJI, TUŽILAŠTVO NE REAGUJE

PROTESTI I IZLAZ NA MALA VRATA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.