Ljudi
ljudi/30.09.2020.

Kremacija Gorana Paskaljevića u Parizu

ljudi
  • RTS
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / NovostiKremacija Gorana Paskaljevića zakazana je u ponedeljak, na najslavnijem groblju Per Lašez u Parizu, saznaju Novosti, a urna će biti položena na Novom groblju u Beogradu, pored njegove majke Olivere.

O „majstoru sedme umetnosti, čije je srce veliko i toplo kao planeta“, kako ga opisuje, na kremaciji će govoriti Pjer-Anri Delo, koji nije samo jedan je od najboljih poznavalaca njegovog dela, već i blizak prijatelj – bio mu je kum, zajedno sa Predragom Mikijem Manojlovićem, kada se Paskaljević 16. decembra 1995. venčao u Parizu sa svojom suprugom Kristin, inače Francuskinjom, prenosi list.

Goran Paskaljević je preminuo je 25. septembra u bolnici u Parizu u 74. godini

Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima „Varljivo leto '68“, „Bure baruta“, „Vreme čuda“, „Tango argentino“, „Tuđa Amerika“. Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

Goran Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova. 

Uloga u filmu Gorana Paskaljevića Poseban tretman donela je Mileni Dravić nagradu za sporednu glumicu na Kanskom festivalu. 

Snimajući film Kako je Hari postao drvo, Paskaljević je sarađivao sa čuvenim irskim glumcima Kolmom Minijem (serija Zvezdane staze: Sledeća generacija), Kilijanom Merfijem (serija Birmingemska banda

Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji U zemlji bogova

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasea Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu. 

Smrt ga je prekinula tokom rada na filmu Mačji krik čija premijera je bila planirana za 2021. godinu.


PROČITAJTE I:

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box