Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.04.2021.

Preminuo Miloš Šobajić

vizuelne-umetnosti
  • Promo / Kombank dvorana
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je u 76. godini od posledica korona virusa u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Svoja dela Miloš Šobajić je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu.

2018. godine Ruska Duma ga je odlikovala ordenom Počasnog gosta Rusije, kad postaje i član Udruženja umetnika Rusije. Dobitnik je i niza priznanja u Srbiji: Zlatni orden Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića i dr.

O Milošu Šobajiću je objavljeno blizu sedam stotina tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu. Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom.

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem 19. veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiče iz Like.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine.

Grad Beograd planira otvaranje Muzeja „Miloš Šobajić“ u toku 2021. godine. 

Na izložbi kojom je otvorena Galerija Kombank dvorane, Šobajić je predstavio i svoju knjigu Mojih devet života. Njegovih sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i slika koje su obeležile početak njegovog pariskog stvaralaštva ranih sedamdesetih godina 20. veka i tri skulpture koje su izlagane širom Evrope, ostaće deo trajne umetničke postavke Kombank dvorane i posle zatvaranja izložbe 1. maja.

Kako navode iz Kombank dvorane, kao i u slučaju dela Petra Lubarde, svi radovi Miloša Šobajića će biti dostupni zainteresovanim posetiocima


PROČITAJTE I:

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.