Ljudi
ljudi/10.03.2019.

Kolektivna tužba građana protiv Infostana!

ljudi
  • Beoinfo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Ovih dana je oko 140.000 Beograđana dobilo opomene pred utuženje od strane Infostana.

Nakon što je veliki broj potrošača sugerisao da su probali da stupe u kontakt sa nekoliko advokata, koji su navedeni na ovim opomenama i čiji faksimili stoji na njima, te da se na brojeve mobilnih telefona niko ne javlja, ćlanovi Organizacije potrošača “Efektiva” otišli su na adresu jednog od njih  - Nikole V. Vukovića.

Kako navode iz “Efektive”, posle njihovog neuspešnog telefoniranja uputili su se direktno kod pomenutog advokata, u ulicu Mome Stanojlovića 18 u Rakovici, i tamo nisu našli kancelariju ovog advokata, već samo privatan stan. U trenutku posete, u stanu je bilo nekoga, a nakon nekoliko pokušaja kucanja i zvonjena, vrata su ostala zatvorena!


Poštovani čitaoci, zbog pada Fejsbuka molimo vas da nas pratite direktno na portalu, kako bi bili sigurni da nećete propustiti najvažnije vesti. O padu društvenih mreža, koji se dogodio danas čitajte OVDE.


Prenosimo integralno obraćanje javnosti iz ove Organizacije za zaštitu potrošača:

Ovo je više nego sumnjiva rabota Infostana, koji je za tako važan posao slanja više desetina hiljada opomena, našao advokata čija je adresa stanovanja na periferiji grada, u suterenu zgrade koja je u gotovo ruiniranom stanju. Osim na poštanskom sandučetu, gde osim imena porodice koja tu živi, stoji i natpis advokat  Nikola Vuković, drugih tragova o radu advokata na toj lokaciji nema. Nema kancelarije, nema table sa natpisom i sve je obavijeno velom misterije.

Da li je na pomolu još jedna velika afera, kakvu je Državni revizor otkrio u preduzeću Informatika iz Novog sada, kada je ovo preduzeće samo fiktivno koristili pečat advokata kako bi potrošačima na taj način, uz navodno zastupanje i pisanje opomena i predloga za izvršenje od strane advokata, uvećalo troškove postupka, utvrdiće nadamo se nadležni organi.

Udruženje Efektiva će u najhitnijem postupku o svemu ovome obavestiti nadležno tužilaštvo, kao i Državnog revizora, kako bi se ispitalo o čemu se tačno radi i zašto je Infostan ušao u saradnju sa advokatom koji gotovo da i ne postoji!

U nastavku su slike zgrade i ulaznih vrata stana advokata Vukovića, pa sami zaključite da li je to prostor u kom neko obavlja poslovnu delatnost! Takođe, u nastavku donosimo uputstvo za građane koji se mogu obratiti "Efektivi" radi zajedničke tužbe.U "Efektivi" objašnjavaju da ovde ima jedna dodatna začkoljica:

Kada građani dobiju opomenu sa advokatovim imenom i adresom u zaglavlju, oni mahom zovu advokata radi reklamiranja opomene...a on se naravno ne javlja jer ga na dotičnoj adresi i nema. Ako mu je to adresa za primanje pošte, pitanje je da li ima sandučeta i koliko često on poštu proverava i zašto bi uopšte primao poštu na lokaciji sa koje ne posluje. Nije uopšte praktično, zar ne? A građani u stvari treba da reklamacije upućuju Infostanu, a ne advokatu,  jer opomena je sve vreme Infostanova!

Međutim, isticanjem advokata na sopstvenoj opomeni (pitanje je da li advokat uopšte vidi ijednu od rečenih opomena,  prilicno je izvesno da sve ovo radi Infostanova pravna sluzba i da ima advokatske pečate i faksimile. Infostan dovodi ljude u zabludu u pogledu adrese na koju treba da se obrate reklamacijom, pa oni gube vreme pišući reklamacije fantomima. Infostan je inače duboko ogrezao u krsenje svoje zakonske obaveze da obaveštava potrošače, tvrde u Efektivi.


PROČITAJE I:

PRAVNO UPUTSTVO: KAKO SE ODBRANITI OD INFOSTANA

INFOSTAN - LOV U MUTNOM


“Efektiva” je u procesu akcije pokretanja kolektivne tužbe protiv Infostana, zbog niza nezakonitih radnji. Iz ove Organizacije pozivaju oštećene građane da im se pridruže u ovoj tužbi.

Takođe, integralno prenosimo njihov poziv građanima, kako bi se informisali osvojim pravima i obavezama: 

U skladu sa ingerencijama koje imamo kao udruženje za zaštitu potrošača, pozivamo potrošače iz Beograda, korisnike usluga JKP Infostan tehnologije, da nam se jave radi pokretanja postupka zaštite kolektivnih interesa.

Postupak se pokreće zbog OBMANJUJUĆEG izgleda računa koji se isporučuju potrošačima, odnosno OBMANJUJUĆE poslovne prakse iz člana 19. Zakona o zaštiti potrošača!

Naime, obmana na računima, suprotna načelima savesnosti i poštenja iz Zakona o obligacionim odnosima, obezbeđena je time što je Infostan sa priznanica i uplatnica kao sastavnih delova računa (koji se prilikom plaćanja otcepljuju) tendenciozno uklonio oznake meseca, godine i datuma dospevanja računa na naplatu (ove oznake su ostale samo na glavnom delu računa), pa je sebi stvorio tj simulovao situaciju da može pred sudovima da tvrdi kako potrošači na uplatnici NISU NAVELI SVRHU UPLATE!

Infostan se dodatno služi obmanom time što samo glavni deo računa tretira kao račun, dok donja dva dela računa koji se od njega otcepljuju, a to su priznanica i uplatnica (nalog za uplatu) tretira kao zasebne dokumente koji se, kako Infostan tvrdi u svojim pisanim izjašnjenjima, „prilažu uz račun“, što je apsolutna neistina, jer se u Infostanovoj koverti dobija jedan jedini dokument, a ne dva ili tri fizički odvojena dokumenta na koje se primenjuju različiti propisi.

Svrha ovog postupak je utvrđenje povrede odredbe Zakona o zaštiti potrošača, koja zabranjuje obmanjujuću poslovnu praksu, nakon čega bi usledile tužbe potrošača za nadoknadu štete zbog knjiženja tekućih uplata na zastarela potraživanja i veštačko izazivanje (uvećanje) troškova preko izvršitelja! Dakle, da Infostan nije knjižio tekuće uplate na zastarela dugovnja, ne bi bilo ni postupaka utuženja potrošača!

NAPOMENA: Postupak zaštite kolektivnih interesa potrošača pokreće Udruženje Efektiva, uz minimum 10 potpisa oštećenih potrošača. Svako ko želi da učestvuje, potrebno je da se učlani u naše udruženje, a sam postupak je potpuno besplatan, u smislu plaćanja bilo kakvih taksi i advokata, čak i u slučaju eventualnog neuspeha!

Zainteresovani mogu doći u prostorije Efektive, radnim danom između 10:30 i 14 časova radi potpisivanja formulara. Potrebno je doneti i kopiju jednog računa Infostana, što će poslužiti kao dokaz da je potrošač korisnik usluga!


PROČITAJTE I:

(NE)KULTURA - OVO JE GRADONAČELNIK LESKOVCA


Na ovoj adresi je prijavljena kancelarija jednog od advokata, čiji faksimil se nalazi na Opomeni pred utuženje Infostana:


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
izmisljeni duznik
3.11.2019.

Narode ovaku pljavku naroda ni Turci nisu raradili. Bez milosti i osnova pljackaju nas i uzimaju zadnji dinar iz dzepa. Platila sam sve racune i odtala duzna samo za poslednki mmesec septembar. Dobia resenje od izvrsitelja da platim dug od 1600 dinara i troskove izvrsitelja od 10.200 din. Navodno na racunu nije naglaseno za koji mesec su uplate i racunali su da je dug za peti mesec iako je 4.6.uplaceno 4.000 dinara. I jos sta rade ljudima koi ssu navodno duzni a uplatili su kompletan dug ali bez naznake za koji mesec je uplat ali ima ih vis. Infistan je tuzio a resenja su dobijena od naprimer tri razlicita izvrditelja za svaki mesec posebno. To znaci da ce morati platiti tri puta po 10.200dinara . Zar ovo nije zlocin prema narodu bez milosti i teror drzave neviden do sada. Ovo je kap koja je prelila casu. Ocigledna pljacka i otimacina. Dali je moguce da ovoliko mrze svoj narod.

User
:(
13.03.2019.

ako infostan knjizi uplate na 'zastarela' dugovanja, to znaci da ta 'zastarela' nisu placena na vreme tj da niko i ne namerava da ih plati??? ko ima zastarela dugovanja??? ONAJ KO NE PLACA!! na zalost takvi su zasticeni u ovom drustvu.

Vidi sve komentare