Ljudi
ljudi/11.03.2019.

INFOSTAN - Lov u mutnom

ljudi
  • Beoinfo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Povodom poslednjih dešavanja i velikog broja pritužbi građana na rad Infostana i advokata koje je isti angažovao, Udruženje za zaštitu potrošača "Efektiva" uputilo je Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, sa devet pitanja na koje traže odgovor.

Kako je naš magazin juče pisao oko 140.000 Beograđana dobilo opomene pred utuženje od strane Infostana. Na ovim opomenama stoje faksimili advokata (uglavnom se pominju 3 imena advokata). Veliki broj građana je pokušavao da stupi u kontakt sa tim advokatima, ali se ispostavilo da se oni ne javljaju, ali i da su neke od adresa advokatskih kancelarija nepostojeće. Više o tome čitajte OVDE.

I naši novinari su naišli na istu situaciju u pokušaju da dobijemo odgovor od pomenutih advokata. Na telefone se niko ne javlja, a u Infostanu su nam rekli da građani nemaju ništa sa advokatima, već da se obrate Infostanu! Postavljamo logično pitanje -  zašto i čemu onda faksimili advokata na opomenama pre utuženje Infostana?

Zbog svega navedenog, a najpre zbog zaštite velikog broja građana "Efektiva" je danas uputila Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i očekuje da od Infostana dobije odgovore koje traži 140.000 Beograđana! Ako uzmemo u obzir da se svaka ova opomena odnosi na jedan stan i da prosečno domaćinstvo broji bar tri člana dolazimo do podatka da je Infostanovim nečasnim radnjama ugroženo više od 400.000 građana prestonice!

Ovo su pitanja koja je "Efektiva" uputila Infostanu:

- Dostavite nam kopiju ugovora o saradnji i pružanju advokatskih usluga koji ste zaključili sa advokatima Nikola V. Vuković iz Beograda, Mome Stanojlovića 18, i advokat Miloš R. Vučković iz Beograda, kao i sa drugim advokatima, a koji u vaše ime poslednjih nekoliko meseci šalju opomene pred utuženje građanima Beograda.

- Na koji način ste izabrali advokate iz pitanja 1, da li je bio raspisan neki tender, konkurs itd?

- Objasnite nam računicu po kojoj vam se isplati da preko advokata uputite opomenu pred utuženje za dug od 75 din, kada sama opomena po advokatskoj tarifi iznosi 6.000 din!

- Zašto se se odlučili da angažujete advokate za, navodno slanje opomena pred utuženje, kada imate svoju pravnu službu?

- Dostavite nam Odluku sa obrazloženjem i imena osoba, ili pojedinca, koje su odobrile angažovanje advokata za ovaj posao

- Na koji način je advokatima uručeno 140.000 opomena, kada su ih i na koji način potpisali i overili pečatom, i koliko vremena im je trebalo za to?

- Kako se finansira Infostan?- Da li su zbog posredovanja Infostana, između potrošača i komunalnih preduzeća, a koje sigurno iziskuje određeni trošak, cene isporučenih komunalnih usluga veće?

- Dostavite nam kopije svih ugovora koje imate potpisane s komunalnim preduzećima i osiguranjima, za koje vršite objedinjenu naplatu?

Iz "Efektive" podsećaju da su u toku masovna utuženja koja Infostan sprovodi protiv građana Beograda, a često se radi o zastarelim ili čak nepostojećim dugovima, pa i protiv lica koja ne postoje pod navedenim podacima, kao i protiv preminulih lica.

Budite uz naš magazin, pratićemo da li će "Efektiva" uspeti da izdejstvuje odgovore na postavljena pitanja i Infostan usmeri ka poštovanju zakona.

Uskoro sledi tekst koji može poslužiti bar kao deo uputstva kako da se odbranite od nasrtaja Infostana, koji očito koristi poslednju priliku da naplati zastarela ili nepostojeća dugovanja.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.