Ljudi
ljudi/11.03.2019.

Kultura: Ovo je gradonačelnik Leskovca

ljudi
  • Ivan Krstić / Tviter
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Kontroverzni gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, poznat po svojim brojnim gafovima, ponovo je u centru pažnje, sada zbog nesvakidašnjeg autfita prilikom poseti Makedoniji.

Naime, Cvetanović je sa delegacijom iz Leskovca boravio u Makedoniji, gde je sa gradonačelnikom Vinice Emilom Dončevim razmenjivao iskustva u oblasti komunalne infrastrukture i funkcionisanja lokalnih zajednica, ali je sastanak potpuno pao u drugi plan nakon što je osvanula hit fotografija Cvetanovića, obučenog u odoru egipatskog faraona. Ova slika postala je viralna na društvenim mrežama, a verovatno je nastala na nekom maskenbalu, prenosi Blic.

Cvetanovića u dugogodišnjoj političkoj karijeri ne prate samo karakteristične izjave, već i velika kvadratura poseda - od Brejanovca, preko Živkova do samog Leskovca.

Protiv gradonačelnika Leskovca je Agencija za borbu protiv korupcije 2017. godine pokrenula postupak upravo zbog neprijavljivanja imovine, a sredinom iste godine je kažnjen i s 50.000 dinara jer je iz leskovačkog budžeta, bez zakonskog osnova potrošio skoro 13 miliona dinara.

Cvetanoviću pamte i da je pretukao kolegu i udario ga pikslom, vređao žene po nacionalnoj osnovi, pomerio gradski praznik kako bi mogao da otputuje u Čikago i izjavio da se usavršavao na četiri britanska koledža i da je lično doveo Grke i giros na Roštiljijadu tokom sankcija.

Goran Cvetanović jedan je od najdugovečnijih gradonačelnika u Srbiji, a prvi put je na tu funkciju izabran 2008. godine, kao član SRS. Već sedam godina vodi Leskovac, a do smene nije došlo ni uprkos brojnim gafovima i propustima.Pogledajmo šta je o Cvetanoviću zabeležio KRIK u svojoj rubrici imovina političara.

„Kembridž, Hensings, Hentenberi, Oksford…“, nabrajao je jednom prilikom gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović prestižne koledže na kojima se, kako tvrdi, školovao.

Ipak, o tome nema zvaničnih podataka,
 a u njegovoj biografiji piše da je doktorirao 2016. godine na Medicinskom fakultetu u Nišu. Karijeru je gradio, kako je često u javnosti govorio, baveći se privredom. Ističe kako bi, da nije ulazio u politiku, bio najuspešniji privrednik u Leskovcu.

Cvetanovića Leskovčani znaju pod nadimkom „Mesko“, zbog toga što su mu roditelji, kako je sam objasnio, prodavali roštilj-meso. „Na Roštiljijadi sam prvi koji je uspeo da Grke dovede ovde i da neke proizvode iz Grčke, od girosa do sličnih specijaliteta, pružim u ono vreme sankcija i izolacija“, rekao je Cvetanović.


PROČITAJTE I:

ZORAN KESIĆ: ZNATE L' PRIČU O JUTKI IZ BRUSA?


Prema pisanju lokalnih medija, isticao je i da se bavio turizmom u Grčkoj gde je radio godinu dana. Cvetanović je bio član Srpske radikalne stranke. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, u jednom mandatu bio je savezni ministar bez portfelja. Nakon toga, nekoliko puta bio je biran za narodnog poslanika i u skupštinskim klupama sedeo je do 2008. U dva mandata, piše u biografiji, nalazio se na funkciji predsednika Skupštine Grada Leskovca. Za gradonačelnika tog grada Cvetanović je izabran juna 2008. kao član SRS-a, a na funkciji je bio do marta 2009. Krajem godine napustio je SRS i poput mnogih bivših članova ove partije prešao u Srpsku naprednu stranku.

Na čelo Leskovca vratio se u novembru 2012. godine kao član SNS-a. U svojoj zvaničnoj biografiji naveo je da gradski budžet troši „domaćinski“, a novcem građana izgrađen je, između ostalog, i javni toalet na leskovačkom groblju.

„Strašno je, ali groblje zauzima sve prisutnije mesto u našim životima“, rekao je Cvetanović maja 2015. godine na konferenciji za novinare koja je tom prilikom održana na groblju. Prema pisanju pojedinih medija, Cvetanović je pepeljarom navodno tukao gradskog čelnika 2014. godine, što je on demantovao. U lokalnoj skupštini je, kako su objavili mediji, na nacionalnoj osnovi vređao tadašnju potpredsednicu vlade Ivanu Dulić Marković. 

Nakon pisanja medija o sumnji da je njegovu kuću gradilo javno preduzeće, Cvetanović ih je napao govoreći da se „zna ko ih plaća“. Cvetanovićevo dvorište proglašeno je najlepšim na konkursu koji je 2017. organizovao gradski Centar za ekonomiku domaćinstva.

„Moja porodica važi za neki ‘mačo men’
. Da li je to opravdano ili ne, nebitno“, rekao je gradonačelnik Leskovca jednom prilikom. Za svoj pedeseti rođendan organizovao je proslavu u jednom klubu, a pojedini prisutni nosili su majice na kojima je pisalo „Volimo te“ i „Hvala ti što postojiš“. 

Kaleidoskop media / Blic /KRIK

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.