Aktuelno
aktuelno/2.12.2019.

Mutne radnje Infostana preko leđa građana

aktuelno
  • Beoinfo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: Insajder / Foto: Beoinfo
Račune za Infostan dobijamo svi, opomene posle kojih sledi izvršenje - oni koji ne plate na vreme. Ali umesto da izmire dug i kamatu, građani koji dobiju opomenu moraju da plate dodatnih 3.600 dinara jer je Infostan, pored pravne službe koju ima, angažovao i advokate kao posrednike koji popune obrazac i dostave ga izvršiteljima. Bespotrebni dodatni trošak za građane je tema koju je istražio Insajder.

Infostan je gradsko javno preduzeće čiji je jedini zadatak da od svih komunalnih preduzeća prikuplja podatke i za to na jednom računu vrši naplatu građanima. Prema zvaničnim podacima sa sajta, u tom preduzeću zaposleno je više od 260 osoba, koji su organizovani u šest sektora, a među njima i Sektor pravnih poslova. Uprkos tome, za utuženje dužnika angažuju spoljne saradnike – advokate.

Infostan od kada su uvedeni izvršitelji dugovanje građana naplaćuje kroz postupke izvršenja. Za ove poslove izvršitelji naplaćuju glavnicu duga, kamatu i svoje troškove. Međutim, od nedavno Infostan u ovaj posao uveo je i advokate. Njihova obaveza je samo da proslede predlog za izvršenje izvršitelju. Ovu uslugu građanima naplaćuju 3.600 dinara za koliko se i onda i poveća konačni dug.

Jovan Ristić iz Efektive kaže za Insajder da je predlog za izvršenje kod komunalnih preduzeća predstavlja običan formular.

„Pera Perić, sa jmbg brojem tim i tim nije platio tad, tad i tad potraživanja i nije isto tako svaki od tih mesečnih potraživanja ima svoj datum dospeća. Je l vam zaista potreban advokat da ta četiri podatka unese u formular?“ , kaže Ristić.

Upravo ovaj posao, prema istraživanju Insajdera, radi uzak krug advokata. Oni do kojih smo uspeli da dođemo nisu hteli pred kamere Insajdera dok neke na adresama nismo ni pronašli. Na telefon nam se javio advokat Nikola Vuković ali na pitanje Insajdera kako je baš on angažovan da radi za Infostan nije želeo da odgovora već je samo kratko poručio „sve je u skladu sa zakonom“.

Jovan Ristić ističe da ovaj trošak jeste zakonit ali se postavlja pitanje da li je on svrsishodan i potreban.

„Na kraju krajeva da li je moralan“ , kaže Ristić.


PROČITAJTE I:

KOLEKTIVNA TUŽBA GRAĐANA PROTIV INFOSTANA!

PRAVNO UPUTSTVO: KAKO SE ODBRANITI OD INFOSTANA

INFOSTAN - LOV U MUTNOM


Upravo ovo pitanje pokušali smo da postavimo i nadležnima u Infostanu ali u ovom preduzeću nisu odgovarali na mail-ove i pozive novinara Insajdera. Pitanja smo uputili i gradskom Sekretarijatu zaduženom za nadzor komunalnih preduzeća. Odgovor međutim nismo dobili.

Na ovaj način, građani - uz dug, kamatu i trošak izvršenja, na kraju moraju da plate i ovu uslugu advokata. Na ovaj način, trošak celog postupka bude čak i veći od samog duga. U Komori javnih izvršitelja za Insajder kažu da se u javnosti stiče utisak da su za visoke troškove postupka odgovorni samo izvršitelji ali da to nije slučaj.

„To je politika svakog preduzeća. Prosto zakon propisuje kako jedan predlog za izvršenje treba da glasi i na koji način treb da bude sadržaj tog predloga“ , kaže Snežana Petrović iz Komore izvršitelja za Insajder.

Iako nije protivzakonito, Infostan je angažovanjem advokata kao posrednika do izvršitelja, napravio veći trošak građanima, a dobru zaradu odabranim advokatima. Prema poslednjim podacima bilo je 140.000 opomena pred tužbu za račun Infostana. Čak i da je najveći broj građana platio dug posle opomene i da je na primer od toga broja ostalo samo 5.000 građana kojima je stiglo rešenje za izvršenje, advokati su zaradili 18 miliona dinara jer je svaki dužnik morao da plati njihovu uslugu dodatnih 3.600 dinara.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.