Ljudi
ljudi/16.03.2019.

Deo demonstranata ušao u RTS

ljudi
  • Printscreen / N1
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / N1


Građani su tokom protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu blokirali ulaz u RTS, a jedan deo njih je, predvođen liderom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem, ušao u prostorije javnog servisa. Stigla je policija. Obradović kaže da je Dragan Bujošević odbio zahtev da se organizatori vanredno uključe u program RTS.

Demonstranti koji su ušli u RTS pozivaju građane koji su se razišli da se vrate i da im se pridruže.

Obradović je rekao da mole tri meseca da se pojave u programu, ali da se to nije desilo. Predstavnici obezbeđenja stali su uz svoj narod i pustili narod, naveo je i dodao - nećemo da rušimo, da krademo, naveo je. "Tražimo malu stvar  - vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici", rekao je lider Dveri. Rekao je da nakon toga odmah izlaze, da će lično proveriti da li su svi izašli. Kaže da su ih pojedini zaposleni dočekali sa dobrodošlicom. Došli smo po naše pravo da znamo sve, i nećemo izaći dok ne dobijemo gostovanje, naveo je za N1.

Obradović je rekao da je svojim očima u telefonu Zorana Stanojevića pročitao poruku generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića u kojoj je navodno stajalo: "Nemoj ništa dozvoliti, u 21h će ih policija izbaciti iz zgrade, boli me uvo za njih". Zato i tražimo njegovu ostavku, dodao je.

On je dodao da su počeli da pregovaraju sa urednicima RTS. "Nemojte da je neko slučajno napravio neku štetu. Razgovaramo sa gospodinom Zoranom Stanojevićem, tražimo uključenje u program".

Tu je i predstavnik policije koji pregovara sa Obradovićem. On je rekao da je previše ljudi u malom prostoru i zamolio ih, zbog bezbednosti ili opasnosti od požara, da izađu.

Organizatori kažu da su tu da bi pružili podršku radnicima, koji ne smeju da ih puste u Dnevnik. "Puste nas dva minuta, bez pominjanja govornika", navela je jedna jedna od organizatorki koja se obratila megafonom. "Želimo da se naš glas čuje uživo, i želimo pet minuta u Dnevniku i da date isti prostor, jednak, svim političkim predstavnicima", dodala je.

Unutra je ušao i jedan od lidera SzS Dragan Đilas. On je naveo da nijedan incident nije zabeležen. Policija do sada nije intervenisala, imali smo male probleme na ulazu što smo rešili, dodao je.

Demonstranti su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu i kažu da će tu ostati dva sata, a organizuju i "Dnevnik slobodne Srbije". Reporterka N1 javlja da se može videti da su svetla u zgradi RTS pogašena, da svetle ona iza prozora par prostorija na poslednjem spratu.

Kako prenosi televizija N1 prisutni su pripadnici Žandarmerije. Za sada ne reaguju. Na videu ispod možete pratiti uživo prenos Televizije Šabac iz RTS-a.

Na protestu je, pre šetnje, govorio potpredsednik Narodne stranke i dramaturg Siniša Kovačević,koji je rekao da Beograđani žive u Ludogradu u kom se Nova godina slavi od avgusta marta. Jedino rešenje za Kosovo je da Vučić ode, naveo je Kovačević. On je građane pozvao ne u šetnju, već u "marš do slobode". Građani nose transparente "Hoćemo drveće, nećemo gondolu", "Šetamo za zdraviju prirodu i društvo"...

Kolegijum Radio-televizije Srbije ocenio je ranije da blokadom zgrade RTS-a organizatori "prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom servisu". Na to je odmah zatim stigao odgovor organizatora protesta, koji su naveli da tonije pritisak na zaposlene, već na rukovodstvo javnog servisa.


PROČITAJTE I:

PRETNJE DIREKTORU N1 JUGOSLAVU ĆOSIĆU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.