Kuhinja
kuhinja/4.09.2023.

Džem od šljiva - ukus detinjstva u tegli

kuhinja
  • Pixabay/RitaE
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay/RitaE

 

Svi smo kao mali imali taj period detinstva kada ne biramo šta ćemo da jedemo. Kada ustanemo, doručak nas sačeka i dok ne pojedemo sve što je postavljeno, ne ustajemo od stola. Neko je voleo ujutru da pojede krem, neko paštetu sa majonezom, a i ima i nas koji nismo mogli da zamislimo jutro bez džema sa margarinom ili bez.

Neretko naši roditelji, bake i deke su brali voće i pravili džemove i slatko za kuću kao sastavni deo svakog tadašnjeg domaćinstva. Kada god se otvori tegla domaćeg džema od šljiva, svi se grabe za svoje kašike i naizmenično mažu svoje parče hleba.

Ta jednostavna, ali magična kombinacija slatkog voća, čak i danas, mnoge podseti da ponove taj ritual koji ih vraća u detinjstvo i sa time im donosi mnoštvo uspomena. 

Foto: Pixabay/RitaE

Tajni recepti naših baka: Kako savršeno napraviti džem od šljiva

Džem od šljiva postaje više od običnog kulinarskog namaza - postaje prava poslastica i majstorstvo koje znaju da naprave samo naši roditelji, bake i deke koji su za decu i unuke pravili džem nebrojano puta.

Bake i njihovi recepti nas uvek vrate detinjstvo i vreme kada je čitava kuća mirisala na savršenstvo kombinacije raznih aromatičnih začina. Kao bazična procedura, kako svaka baka pravi džem jeste i sama osnova:

1 kg zrelih šljiva (opranih, očišćenih i iseckanih)

500 g šećera

Sok od jednog limuna

Uputstvo:

⊕ Priprema šljiva: Operite šljive, uklonite koštice i naseckajte ih na manje komade. Možete ih ostaviti krupnijim komadima ako želite rustičniju teksturu.

⊕ Kuvanje: Stavite šljive u veliki lonac i dodajte šećer i sok od limuna. Mešajte da se sve dobro sjedini.

⊕ Kuvajte na srednjoj vatri, neprekidno mešajući, dok se šećer potpuno ne otopi.

⊕ Smanjite temperaturu i nastavite kuvati dok šljive ne postanu mekane i džem dobije željenu gustinu. Ovo će trajati otprilike 30-40 minuta.

⊕ Provera tačke kuvanja: Da biste bili sigurni da je džem spreman, napravite malu probu na tanjiriću. Kapnite malo džema na hladnu površinu i ako se stvrdne, vaš džem je spreman.

⊕ Konzerviranje: Sipajte vrući džem u tegle i zatvorite ih odmah. Okrenite tegle naopačke i ostavite ih tako dok se potpuno ne ohlade. Na ovaj način stvara se vakuum i džem će duže ostati svež.

Ovaj ukusni domaći džem od šljiva je spreman za mazanje na domaći hleb, palačinke, krofne ili kolače. Sa ovim vrednim savetima, uspešno ćete oživeti ukus detinjstva u tegli i uživati u slatkom zadovoljstvu. 


MOŽDA VAS ZANIMA:

ŠLJIVOVICA NA UNEKSOVOJ LISTI KULTURNE BAŠTINE


Džem od šljiva kroz vekove: Istorija slatke tradicije

Džem od šljiva, omiljena poslastica koja krije bogatu i zanimljivu istoriju koja seže duboko u prošlost. U samom srcu Srbije, šljive su imale posebno mesto u kulturi stanovništva dugi niz vekova.

Počeci gajenja šljiva u ovim krajevima datiraju još iz doba Rimskog carstva, kada su ih Rimljani prvi put doneli na ove prostore, kada je kasnije i sam knez Miloš Obrenović proširio njenu proizvodnju.

Foto: Pixabay/congerdesign

Zahvaljujući blagoj klimi i povoljnom geografskom položaju, šljive su pronašle svoj dom u ravnicama Šumadije, a njeni plodovi postali su sastavni deo ishrane stanovništva.

S vremenom, šljive su postale neizostavni deo seljačkog domaćinstva, često se gajile u vrtovima i voćnjacima širom zemlje. Pravljenje džema od šljiva postalo je porodična tradicija, a svaka domaćica je gajila posebnu tajnu koja je činila njen džem jedinstvenim.

Tajna uspeha ležala je u pažljivom odabiru najzrelijih plodova, ručnom čišćenju koštica, merenju šećera s ljubavlju i dugotrajnom kuvanju na niskoj temperaturi. Kroz vekove, ova slatka poslastica je odolevala vremenskim izazovima, političkim promenama i migracijama.

Bez obzira na okolnosti, džem od šljiva je ostao simbol srpske kulinarske baštine. Oduvek je bio prisutan na trpezi tokom porodičnih okupljanja i proslava, dok danas brojni restorani i hoteli čuvaju istoriju i tradiciju domaćeg džema u svojim kuhinjama.

Danas, dok koristimo moderne kulinarske tehnike, pravljenje džema od šljiva i dalje čuva duh tradicije. Ovo slatko blago nas podseća na duboko ukorenjene vrednosti i nasleđe koje prenosimo s kolena na koleno.

Kroz svaku teglu džema, oživljava se duh prošlih vremena i detinjstva. Džem od šljiva i dalje ostaje neizostavni deo srpske kulture za pravljenje kako džemova, tako i slatkog od šljiva, ali i voćne torte.

Šljiva - večiti simbol Srbije

Šljiva, večiti simbol Srbije, nije samo omiljeni voćni plod već i neiscrpni izvor inspiracije za brojne proizvode koji su duboko ukorenjeni u kulturi ovih krajeva. Od davnina, šljiva je bila korišćena za pravljenje prepoznatljivih srpskih rakija, poput šljivovice koja se čuva u hrastovim buraduma i stiče jedinstvenu aromu.

Pored toga, šljiva je ključni sastojak raznih poslastica, poput suvih šljiva i kompota, koji se često koriste u tradicionalnim jelima. Naravno, džem od šljiva, kao najslađi simbol srpske tradicije, jeste neizostavni deo doručka ili deserta u mnogim domaćinstvima.

Ova voćka takođe je inspiracija za različite kozmetičke proizvode, od esencijalnih ulja do sapuna, koji koriste njenu blagodat za negu tela. Sa svakim novim korišćenjem, šljiva pokazuje svoju svestranost i postaje još jači simbol identiteta Srbije.

Zakoračite u svet slatke nostalgije sa džemom od šljiva koji vas vraća u vreme detinjstva i prošlosti. Ovo jednostavno zadovoljstvo naše kulinarske baštine donosi radost i toplotu koju ćete deliti sa svojim najmilijima, zadržavajući magičnu vezu sa tradicijom kroz svaki ukusan zalogaj.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

UŽIČKA SVADBA - POD KONCERTNOM PALICOM ČAUŠA

OD KIĆENE ČUTURE DO "POPRAVKE"

KULTURNO NASLEĐE KROZ SVADBENE OBIČAJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.