Kuhinja
kuhinja/22.02.2023.

Kako da uspešno umesite sopstveni hleb

kuhinja
  • Unplash / Meina Yin
  • Pixabay, Couleur
Autor fotografije:

Piše: Dijana Lazić / Cover foto: Pixabay, Couleur

 

Pečenje hleba je spoj umeća i umetnosti, a za mnoge Srbe je više od prehrambenog artikla, odnosno simbol gostoprimstva, tradicije i nacionalnog identiteta.

Savršen hleb zavisi od vrste brašna, kvasca i vode koju koristite, kao i od odgovarajuće temperature i vremena. Ishod može biti ukusna, mekana i hrskava vekna ili gusta i suva, a evo nekoliko saveta u nastavku koji će vam pomoći da svaki dan pravite savršen hleb. 

Testo za hleb, krofne i druga peciva

Korišćenje pravog brašna je ključno za uspešno pravljenje hleba. Brašno za hleb je najbolja opcija jer sadrži više proteina, koji hlebu daju strukturu i snagu. Ako ne možete da pronađete brašno za hleb, funkcioniše i univerzalno belo brašno, ali hleb možda neće biti iste teksture. 

Može se koristiti i integralno pšenično brašno, ali će rezultirati gušćom veknom  i orašastom ukusu, ali je svakako zdravija opcija od belog hleba i idealna je za one koji žele da u svoju ishranu unesu više celih žitarica, dok ukoliko želite raženi hleb da napravite biće vam neophodno raženog brašno, ali očekujte gustu teksturu i blago kiselkast ukus. 

Foto: Pixabay, Carlos Carlos Alberto

Zatim će vam biti neophodan svež kvasac koji je najbolja opcija za pravljenje hleba, jer daje hlebu bolji ukus i teksturu. Ako koristite suvi kvasac, proverite da li je još uvek aktivan tako što ćete ga rastvoriti u toploj vodi i videti da li se peni i ukoliko se ne peni, kvasac je mrtav i moraćete da kupite novi!

Dodatno, krofne se obično prave od vrste slatkog, obogaćenog testa koji se naziva „testo podignuto na kvascu“. 

Obično se ostavlja da naraste nekoliko sati, ili dok se ne udvostruči, pre nego što se oblikuje u krofne i prži u vrelom ulju, a ukoliko ste više da samo uživate u ukusu bez pripreme onda možete naći slatke i slane krofne u Beogradu na par lokacija i da za čas ispunite sebi želju bez stresa i nereda.

Ova vrsta testa sadrži sastojke kao što su šećer, jaja, puter i mleko, pored kvasca, brašna i soli, zbog čega je testo mekano, nežno i blago slatkog ukusa

Temperatura vode i preciznost u gramaži sastojaka

Temperatura vode je važna za aktiviranje kvasca. Trebalo bi da bude toplo, a ne vruće, da se ne ubije kvasac i ukoliko želite preciznu toplotu, idealna je oko 43 stepena celzijusa.

Nakon toga je ključno, koliko i izbor brašna, da izmerite sastojke i da pratite recept po izboru bez odstupanja. Kuhinjska vaga je najtačniji način za merenje sastojaka, ali merne šolje i kašike takođe “rade posao”. Samo se pobrinite da koristite pravo merenje za svaki sastojak.

Koristeći sastojke za hleb možete lako napraviti i testo za picu za koje vam je neophodno višenamensko brašno, kvasc, so, šećer i voda!

Da se vratimo gde smo stali, preostaje samo da umesite testo, što je važno za razvoj glutena u brašnu, koji daje strukturu hleba i pomaže mu da naraste, međutim mnogi su upravo na gluten alergični ili intolerantni, a da toga nisu ni svesni.

Foto: Unsplash, Nadya Spetnitskaya 

Mesite ga najmanje 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično, a zatim stavite testo na toplo mesto bez promaje i vetra da naraste i  pokrijte ga plastičnom folijom ili vlažnom krpom da se ne osuši.

Obratite pažnju da ne dođe do preopterećenja testa, što može rezultirati čvrstim, gustim konačnim proizvodom, zbog čega je neophodno da budete nežni kada rukujete testom i izbegavajte da suvišno mesite testo, odnoso predugo.

Temperatura prostorije od oko 23 do 26 stepeni celzijusa je idealna

Foto: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians

Uputstva za pečenje testa

Zagrejte rernu na odgovarajuću temperaturu pre pečenja hleba, a temperatura od oko 200 stepeni celzijusa je optimalna za većinu recepata za hleb. 

Nakon toga, pecite hleb vodeći se preporučenim vremenom u receptu, a vreme će se razlikovati u zavisnosti od veličine i vrste hleba koji pravite, ali dobro pravilo je da pečete hleb 25-30 minuta, ili dok kora ne porumeni.

Ostavite hleb da se potpuno ohladi na rešetki pre rezanja, jer ako ga isečete dok je još vruć, hleb će postati velike gustine i gnjecav, a nakon što se u potpunosti ohladi preostaje samo da ga poslužite uz recimo roštilj na ćumur, dok ga još nisu zabranili ili neko drugo jelo. 

Prateći ove savete, možete sa lakoćom da pravite fenomenalan hleb na koji ćete biti ponosni, samo ne zaboravite da koristite prave sastojke, tačno merite, dobro mesite, pustite da se testo diže na pravom mestu, zagrejte rernu, pečete potrebno vreme i dobro ohladite hleb.

Pravljenje hleba je veština koja zahteva vežbu, a što više pečete, bićete sigurniji i veštiji. 

Nemojte se obeshrabriti ako vam prvih nekoliko pokušaja nije savršeno, i nastavite da pečete i učite iz svojih grešaka, pre ili kasnije ćete biti majstor ovog zanata i toliko dobri da ćete ga deliti prijateljima kao poklon zahvalnosti.


PROČITAJTE I:

JELO SA RUSKOG DVORA: JUNETINA STROGANOV


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.