Zdravlje
zdravlje/3.02.2019.

Insulin - ketering služba organizma

zdravlje
  • Edgar Castrejon / Unplash
Autor fotografije:
Piše: ZnaTRa / Foto: Unplash


Nećemo pogrešiti ako kažemo da je 21. vek doba gde bolesti izazivamo sebi samima, za razliku od prošlosti kad su najčešće bolesti dolazile od strane prirodih uzročnika, ljudskog neznanja, ili njihovog udruženog dejstva.

Ovo je priča o zloupotrebi sopstvenog organizma i o posledicama koje ona donosi. Neredovnost obroka, njihovo preskakanje u žurbi, ili namerno, kao i prekomerna količina obroka, tokom vremena dovode do teških posledica.

Najčešće posledice koje nastaju zloupotrebom hrane su poremećaji regulacije šećera u organizmu. Bez obzira koliko uživamo u nekoj hrani, organizam ugljenohidratne namirnice, koje mi češće nazivamo šećerima, uvek prepoznaje kao najprostiji molekul šećera, GLUKOZU, koja jedina ima mogućnost da uđe u ćeliju i nahrani je. Što je složeniji ugljeni hidrat koji unosimo, organizmu je potrebno više vremena da ga razgradi do glukoze, pa je time oslobađanje šećera postepeno, i obratno.

Pankreas je žlezda sa unutrašnjim lučenjem, čije beta ćelije Langerhansovih ostrvaca luče dragoceni INSULIN, koji je zadužen za omogućavanje prelaska glukoze iz krvi u ćeliju. Insulin predstavlja pravu ketering službu u organizmu, koja radi na svakodnevnom dostavljanju adekvatnih nutritivnih supstanci ćelijama. Osim dostavljanja glukoze, učestvuje i u dopremanju proteina, masnih kiselina i vitamina do ćelija.

Kako ova ketering služba funkcioniše?

Na membrani ćelija nalazi se receptor za insulin. Receptor možemo porediti sa bravom, koju jedino otključava idealan ključ, insulin. Otključavanjem ove brave, pokreće se kaskada reakcija, koja omogućava  preuzimanje glukoze iz krvi. Unošenje glukoze u ćeliju omogućava aktivacija krajnjeg kompleksa, GLUT-4. On aktivira svoje cevčice koje se, poput pčele koja sakupljaju polen, zabadaju u ćelijsku membranu, i unose glukozu iz krvi.

Namirnice bogate prostim šećerima (beli šećer, slatkiši, peciva, sokovi), brzo oslobađaju glukozu u cirkulaciju (u krv). Varenje prostih ugljenih hidrata počinje već u ustima, preko pljuvačnih enzima amilaza. 

Ovakav nagli skok šećera organizam kompenzuje stimualcijom pankreasa da brzo izluči veliku količinu insulina da bi dopremio glukozu ćelijama. Skokovit porast šećera je još izraženiji kod neredovnih obroka, uzimanja prostih šećera ili namernog preskakanja obroka. Ćelije koje su navikle na gladovanje, dopremanjem prostih šećera (npr. iz čokoladice), postaju bombardovane insulinom koji pokušava da otključavanjem brava što više šećera raznese u ćelije.

Da li znate da grešite?

Ovo brzo delovanje insulina i uguravanje šećera u ćeliju, odražava se smanjenjem šećera u krvi. Ovakvo stanje se naziva nizak šećer ili hipoglikemija. Prvi znaci hipoglikemije su glad, mučnina, hladan znoj, bledilo, nesvestica.

Namerno preskakanje obroka ili neredovnost, ima za posledicu da usled nekorišćenja bravice na ćelijama iste zarđaju, zablokiraju. Naglim skokom šećera u krvi, i bombardovanjem isulinom, iste bravice od nasilnog pokušaja ulaska ključa, tj. insulina, se dodatno deformišu. Ovo oštećenje najzad dovodi do toga da "brava ne prepoznaje ključ za otključavanje", tako da vaš organizam postepeno postaje otporan (rezistentan) na sopstven insulin. Možda biste sada da promenite ketering službu, ali jedini koji donosi svežu hranu u ljudski organizam je insulin. Ne možete promeniti ni bravu,a ni ključ. Ovakvo stanje naziva se insulinska rezistencija.

Svest i posledice?

Iako se samo prosti šećeri unose u ćeliju, u samoj ćeliji se nalazi prava mala fabrika koja od tih molekula stvara složeniji šećer, glikogen koji se deponuje u jetri i mišićima. Ovi depoi služe kao rezerva glukoze u periodu kada ne unosimo hranu, tokom sna, metaboličkih procesa, disanja i dr. Međutim, u insulinskoj rezistenciji,  ćelije ne mogu preuzeti dovoljno glukoze, tako da ne mogu stvoriti depoe. Organizam traži druga tkiva gde može stvoriti svoje rezerve, a tu se naravno prvo „dobrovoljno“ javlja masno tkivo. U organizmu tako nastaje opšti nonsens jer se oboleli brzo goje, dok u stvari, njihove ćelije sve vreme gladuju.

Pankreas kompenzuje ovo stanje, ali sama kompenzacija je vremenski ograničena. Ako se loše navike prolongiraju tokom života, pankreas popušta pod naporom i počinje da stvara manje insulina, nedovoljno za adekvatan transport glukoze. Velika količina glukoze ostaje u krvi, a ovo stanje naziva se povišen šećer, ili hiperglikemija. Posledica trajno smanjenog stvaranja ili potpunog izostanka stvaranja insulina je nastanak dijabetesa.

Glukoza je štetan molekul u krvi, i potrebno je da bude dopremljena u ćeliju, gde ne deluje štetno, i dalje se iskorišćava. Posledica dugotrajnog delovanja šećera u krvi, je naizraženije na sitnim krvnim sudovima (mikroangiopatije), koje prati njihovo progresivno suženje. Najčešće posledice toksičnog delovanja šećera na krvne sudove su: oboljenja očiju (dijabetičarska retinopatija i slepilo), smanjenje cirkulacije u rukama i nogama, taloženje masnih naslaga na krvnim sudovima, kardiovaskularna oboljenja i oboljenje bubrega.

Kako čuvati svoje ćelije?

¶ Glavni cilj nam je da štedimo svoj pankreas, odnosno da snizimo nivo insulina u krvi.

¶  Birajte u ishrani složene ugljene hidrate koji se postepeno razgrađuju, odnosno postepeno oslobađaju glukozu, tako da se i insulin postepeno stvara.

¶  Namirnice koje sadrže kalijum omogućavaju snižavanje nivoa insulina. Konzumirajte kalijum kroz povrće i voće. Namirnice bogate kalijumom su banane, kivi, pomorandže, šljive, avokado, breskve, paškanat, repa, pasulj, bademi, paradajz, kao i većina voća i povrća.

¶ Osim šećera, zbog blokade pumpi, ćelije su u deficitu sa proteinima i vitaminima. Zbog toga je važno unošenje većih količina vitamina i proteina.

¶  Izbegavajte prerađenu, konzerviranu hranu, hranu sa epitetom „brze hrane“, gazirane sokove i nezdrave grickalice.

¶  Grickanje između obroka pokreće iznova začaran krug oslobađanja insulina. Zato neka obrok bude glavna stvar za dopremanje hranljivih supstanci organizmu, grickanje preskočite.

¶ Učite svoju decu da jedu za stolom, polako, i da unet obrok bude zdrav i izbalansiran. Slatkiše ograničiti, ne zabraniti! Neka im jedan dan u nedelji bude dozvoljeno od slatkiša sve što požele, a ostalim danima „restriktivne mere“.

I na kraju uložite u sebe, u svaki zalogaj svog organizma. Jer vam je to jedina sigurno isplativa investicija u ovom životu. I volite sebe, jer jedino to daje zdrave rezultate.


Autorka je doktor stomatologije, zaljubljenik u medicinu i veliki borac protiv tabloidizacije zdravstvenih tema. Ovim tekstom magazin Kaleidoskop media otvara serijal tema iz oblasti zdravlja, kako bi se na pristupačan način i iz ugla stručnjaka odgonetnule nejasnoće vezane za funkcionisanje organizma.

Jednom nedeljno vas očekuju tekstovi ZnaTRa. Sledi reč autorke, kako bi otklonili nedoumice zašto piše pod pseudonimom.

Moj cilj je znanje i njegovo širenje.

Hajde da ne budemo svi veliki doktori, nego da budemo veliki ljudi. Svet oko nas je odraz nas samih iznutra. Sve što se dešava u spoljašnjem svetu, dešava se i u organizmu, samo treba naći adekvatno poređenje. Zbog toga ne želim da svojim tekstovima dam autogram, jer cilj nije reklamirati sebe, već afirmisati zdravlje i nauku. Želim da ljudima bude jasno šta se dešava u bolesti, kako i zašto nastaju, gde ili šta je problem, i da zapamte to kroz priče koje su i njima bliske. Možda je to način da se otpor između lekara i pacijenata smanji, jer nerazumevanje nikom ne donosi korist.

Želim da ljudi razbiju tabue, i da ih ne bude sramota bilo šta da pitaju, jer ma koliko složen odgovor jeste, moramo naučiti da govorimo jezikom da nas svi razumeju.

Sam pseudonim opisuje filosofiju koju želim u tekstovima da iznosim, a to je da ZNAnje Traži RAzumevanje. To je najglasnija poruka koju želim da poručim svima. Tako je ZnaTRa dobila svoj konačan oblik. Jer nas ne definiše ni titula ni ime, već koliko ZnaTRa.


PROČITAJTE I:

MAČU PIKČU - MAGIJA NAPUŠTENOG GRADA

BERLIN ZA PONAVLJAČE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.