Zdravlje
moja-kafica
moja-kafica
zdravlje/5.09.2020.

Srbija: Testiranje kineske vakcine

zdravlje
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media /Danas/Fonet/ Foto: Pixabay
Kineska Nacionalna biotehničke grupacija (CNBG) i kompanija Sinovak (Sinovac Biotech Ltd.) saopštile su da je još zemalja pristalo da učestvuje u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv koronavirusa, piše Rojters i navodi da su među njima Srbija i Pakistan. 

Srbija i Pakistan su među zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi ispitivanja, dok kineske kompanije traže više podataka iz inostranstva za konačna odobrenja potencijalne vakcine, pošto je u Kini sve manje novih infekcija, pa ne odgovara kao mesto za testiranje, prenosi Danas.

Da bi dobile dozvolu za masovnu upotrebu vakcina, farmaceutske kompanije moraju da dokažu da su one bezbedne i dovoljno efikasne protiv virusa od kojeg je u svetu obolelo više od 26 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva premašio 870.000.

Kina je već dozvolila da se dve vakcine CNBG i jedna vakcina Sinovaka daju ograničenim grupama ljudi koje se suočavaju sa većim rizikom od infekcije, poput medicinskih radnika.

U Srbiji će biti testirane obe CNBG vakcine, dok će Pakistan testirati vakcinu koju je razvila pekinška podružnica te kompanije, izjavio je Rojtersu potpredsednik CNBG Žang Juntao, dok predstavnica Sinovaka odbila da kaže o kojim zemljama je reč kada je u pitanju treća faza testiranja vakcine.


PROČITAJTE I:

DESET ZEMALJA KOJE NEMAJU NIJEDAN SLUČAJ KOVIDA-19


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.