Zdravlje
zdravlje/20.02.2019.

Pet mlečnih grešaka

zdravlje
  • Pixabay
Autor fotografije:
Piše: ZnaTRa


Naša usna duplja tokom života je učionica za dva razreda. Prvo u njoj uče onih 20 mlađih zubića, da bi za njima došli stariji đaci, u odeljenju kojeg najčešće sačinjavaju 32 stalna zuba, đaka.

Želim da vam objasnim neke stvari koje oni mlađi, zeleniji i nestašniji prolaze, a koje mi odrasli moramo da ispratimo, da ne bismo pogrešili.

Mlađe odeljenje od 20 učenika čini komplet od 4 sekutića, 2 očnjaka i 4 mlečna kutnjaka u gornjoj i isto toliko u donjoj vilici. Prvi se pojavljuju najčešće donji sekutići, čije nicanje počinje između 6 i 8 meseca života. Narednih meseci društvo se brzo uvećava, nicanjem gornjih centralnih; a za njima donjih, pa gornjih lateralnih sekutića (onih manjih sekutića). Zatim se drušvo menja, i dok se nestrpljivo očekuje dolazak očnjaka, koji uvek kasne, stiže krupni debeljuškast prvi mlečni kutnjak. Do kraja druge godine na scenu dolaze mlečni očnjaci, da bi se ekipa kompletirala u periodu od 2,5 do 3 godine, nicanjem drugog mlečnog kutnjaka.

Njihov razvoj je povezan sa postepenim prelaskom sa mlečne na čvrstu ishranu. Raznovrsnošću ishrane deca dobijaju sve više zuba koje uče da koriste. Razvoj zuba je neophodan proces za formiranje kosti pre svega vilica, pa se deci rastom zuba, menja ceo izgled lica. Žuljanje i teškoće pri nicanju deca prevazilaze glodanjem različitih predmeta, kojim masiraju desni, i pomažu zubićima da nađu pravi put.

Bitno je da znate da je ova grupa zuba mala i nestašna, oni čak i ne znaju da se adekvatno igraju. Skloni su povredama, slabije su mineralizovani i lakše se kvare. U ovom periodu mlečnih zuba jako je bitno na vreme početi sa posetama stomatologu, čišćenjem zuba, ali i izbegavanjem zaslađene hrane i sokova.

Jedna od ključnih grešaka jeste proces deljenja mikroflore, najčešće između roditelja i deteta. Primeri su poljupci u usta, deljenje hrane ili stavljanje cucle iz majkinih usta u dečija. Verovatno će se neki roditelji prepoznati u žurbi za odeđivanje temperature hrane da direktno probaju hranu iz dečije bočice, ili koriste istu kašičicu za hranjenje sebe (tokom probe) i deteta. Na ovaj način se mikroorganizmi iz roditeljskih usta prenose na decu. Deca na ovaj način upoznaju nove organizme koji se normalno nalaze u našoj odrasloj usnoj duplji. Međutim kariogena flora roditelja je značajno agresivnija za decu, pa na taj način mogu preneti neki kariogeni mikroorganizmi. Prva greška!

Dečiji zubi se lakše kvare, a zbog slabije odbrambene sposobnosti organizma i slabije mineralizacije mlečnih zuba, ovakav karijes mnogo brže napreduje i preti da se isto tako rapidno prenese na ostale zube. Ove zubiće treba na vreme lečiti da biste ih sačuvali do njihove smene. Oni predstavljaju prirodne čuvare prostora našim stalnim đacima. Ne zanemarujte upoznavanje dece sa stomatolozima! To je greška broj dva!

Rekoh vam da su oni tako mali i nestašni, i da baš ne umeju da se druže. Obično se druže sa svojim parnjacima iz suprotne vilice. Nisu baš sigurni s kim bi da se druže, jer u tom procesu učenja govora i žvakanja vežbaju druženje sa okolinom. Prirodno mlečni zubi između sebe se ne dodiruju, što znači da između njih postoji prirodni razmak (koji se naziva dijastema).

Ovaj razmak je odlika mlečne denticije (potpuno iznicanje grupe zuba) i neophodan je prilikom smene za smeštaj, mnogo većih stalnih zuba. Zato ne očekujte od svoje dece da imaju savršen niz zuba. Mlečni zubi koji su spojeni, najavljuju sigurnu teskobu u stalnoj denticiji, pa je očuvanje mlečnih zuba i redovne kontrole kod dečijeg stomatologa još bitnije. Zato nemojte da pravite grešku broj tri i očekujete od dece savršen osmeh. On je uvek nekako razmaknut.

Razvoj korenova traje mnogo duže nakon pojave kruničnog dela mlečnih zuba u ustima. Potrebno je od 9 do 15 meseci da bi se on formirao. Nakon toga podstaknuto rastom vilica i spuštanjem zametaka stalnih zuba niže počinje postepena razgradnja (resorpcija) korena koja će se kad dođe pravo vremene manifestovati klaćenjem mlečnih zuba. Kod mlečnih zuba je uvek dinamično, uvek se nešto dešava.


PROČITAJTE I:

PRIGUŠIVAČ ZA DECU

INSULIN - KETERING SLUŽBA ORGANIZMA


Ali treba obratiti pažnju, baš ovakva dinamika doprinosi da oni nisu baš tako čvrsti i stabilni, a deca su sklona povređivanju. Posledice povređivanja, posebno padova, nije samo što deca mogu da izgube mlečni zubić, već da povrede klicu zametka stalnog zuba. Ovo se može primetiti tek kod smene zuba, kada zub zaostane u klaćenju, jer se njegov koren ne razgrađuje pod uticajem nicanja stalnog zuba. Neklaćenje zuba znači da je ili klica stalnog zuba potisnuta pa se ne spušta uopšte ili se usporeno spušta, ili da je promašila pravac nicanja. Tako da pamtite vaše lične traume zbog dece, kao obavezu da sutra kažete dečijem stomatologu. Da ne biste upali u grešku četvrtu po redu, detetu fali zub.

U nekom trenutku, najčešće između 6-7 godine života primetićete da se niotkuda pozadi pojavio jedan ogroman zub. Njegova veličina i izgled neće naličiti zubima koje vaše dete ima. Prebrojte zube sa te strane gde ga uočavate, ako dete ima sve zube. Ako dođete do broja 6 znaćete da gledate u prvi stalni zub vašeg deteta, prvi stalni kutnjak. Ako dete i nema sve mlečne zubiće, nećete pogrešiti jer prvi stalni kutnjak izgleda kao džin naspram mlečnih kutnjaka.

Dragi roditelji, važno je da znate da će ovaj zub nići pre rasklaćenja i zamene sekutića. Šta više on je neohodan da bi do smene uopšte došlo. Dodirivanje prvih stalnih kutnjaka, tj njihov dolazak u zagrižaj (okluziju), aktivira prirodni alarm da je sve spremno za početak smene zuba. Ovo je jako bitno, da ne biste upali u grešku broj pet.Ukoliko je sklonost karijesu kod dece bila velika ovaj zub će kao novi brzo, da ne odskače od društva, i zato što je još zelen i nemineralizovan, pa ne zna da je društvo loše, prihvatiti karijes. Destrukcija ovog zuba karijesom sprečava da dođe do njegovog kontakta sa svojim parnjakom iz suprotne vilice, pa stimuls za nicanje može da izostane. Druga još bitnija stvar, da je ovaj zub jako bitan za dalje postavljanje ostalih stalnih zuba, za njihovo adekvatno preklapanje u zagrižaj i funkcionisanje viličnih zglobova tokom čitavog života.

Poslednjih 30 godina na teritoriji Balkana, prvi stalni kutnjak je najčešće izvađen zub usled kvara tokom dečijeg i adolescenskog perioda. Verujem da se mnogi sećaju da ovaj zub nemaju baš odavno. I kao što čuvate prve cipelice, pramen svog deteta, ne dozvolite da ovaj zub čeka ispod nekog jastuka “Vilu Zubić”. Čuvajte ga u ustima deteta.


Autorka je doktor stomatologije, zaljubljenik u medicinu i veliki borac protiv tabloidizacije zdravstvenih tema. Magazin Kaleidoskop media otvorio je serijal tema iz oblasti zdravlja, kako bi se na pristupačan način i iz ugla stručnjaka odgonetnule nejasnoće vezane za funkcionisanje organizma.

Jednom nedeljno vas očekuju tekstovi ZnaTRa. Sledi reč autorke, kako bi otklonili nedoumice zašto piše pod pseudonimom.

Moj cilj je znanje i njegovo širenje.

Hajde da ne budemo svi veliki doktori, nego da budemo veliki ljudi. Svet oko nas je odraz nas samih iznutra. Sve što se dešava u spoljašnjem svetu, dešava se i u organizmu, samo treba naći adekvatno poređenje. Zbog toga ne želim da svojim tekstovima dam autogram, jer cilj nije reklamirati sebe, već afirmisati zdravlje i nauku. Želim da ljudima bude jasno šta se dešava u bolesti, kako i zašto nastaju, gde ili šta je problem, i da zapamte to kroz priče koje su i njima bliske. Možda je to način da se otpor između lekara i pacijenata smanji, jer nerazumevanje nikom ne donosi korist.

Želim da ljudi razbiju tabue, i da ih ne bude sramota bilo šta da pitaju, jer ma koliko složen odgovor jeste, moramo naučiti da govorimo jezikom da nas svi razumeju.

Sam pseudonim opisuje filosofiju koju želim u tekstovima da iznosim, a to je da ZNAnje Traži RAzumevanje. To je najglasnija poruka koju želim da poručim svima. Tako je ZnaTRa dobila svoj konačan oblik. Jer nas ne definiše ni titula ni ime, već koliko ZnaTRa.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Tanja
21.02.2019.

Hvala na ovako divnom tekstu, zelji i trudu da razumemo. Mislim da je cilj ostvaren. Nije sturo i suvoparno vec jako zanimljivo....poucno i puno korisnih informacija koje ovako saopstene budu lake za prihvatanje :)