Reportaža
reportaža/11.01.2018.

Maču Pikču: Magija napuštenog grada

reportaža
 • Snežana Gojković
 • Pixabay
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
 • Snežana Gojković
Autor fotografije:

Specijalno za Kaleidoskop media:

Piše: Dunja Ćirić

Fotografije: Snežana Gojković

Ako se odlučite da uđete u telefonsku govornicu, vremenski portal Doktora Who, nećete pogrešiti ako komandu zadate na 14. vek u Južnoj Americi, oblast današnjeg Perua. Obucite jednostavne tkanine, a količinu nakita koju ćete nositi prilagodite klasi kojoj želite da pripadate.

Predlog za snalaženje: držite se u senci, dok ne naučite način življenja i vrste obreda naroda Inka, bilo ih je dosta, pa nije zgodno da se nađete u centru pažnje. Mogli bi da shvate da dolazite iz budućnosti. Ovo je kratak vodič kroz oblast Anda u vreme Inka.

Bilo bi luckasto u ovoj avanturi preskočiti grad Kusko, veliko središte carstva u kome vlada Inka, Sin Sunca i gospodar ''četiri strane sveta’’. Pustićemo da vas avantura sama povede, možda upoznate i samog gospodara Inku, ali ono što apsolutno nikako nećete propustiti su konačišta za vojnike, koji u pratnji svojih porodica krče polja, grade mostove, održavaju puteve, istovremeno čuvajući granice i najvažnije centre države.

Ono što može da izazove neprijatnost u Kusku jeste razređeni vazduh, koji ima i svojih prednosti poput odsustva insekata, kao i divnog sunčanog neba. Ako se požalite nekom od domorodaca na kečuanskom jeziku, koji ste, sigurna sam, naučili pre polaska, ukazaće vam pomoć čajem od koke ili pak svežom biljkom koju treba da sažvaćete. Dejstvo nije ni slično današnjem pojmu ove biljke.

Ne pokušavajte ništa da pazarite! Narod Inka se ne služi novcem, isključivo trampom. Moglo bi se reći da se vode motom ‘’svi za jednog, jedan za sve’’. Novac služi samo za međunarodne poslove. Pošto upoznate lokalno stanovništvo, steknete prijatelje, probate koku i ošamutite se od razređenog vazduha, mogli biste prošetati ili odjahati na lami do jednog od najvećeg svetilišta carstva Manastira Devica Sunca.

Ne dajte da vam koka da na prevelikom samopouzdanju, pošto u ovom manastiru žive najsvetije osobe posle cara. Sto devica koje su monahinje ovog manastira, smatraju se zemaljskim nevestama boga Sunca. Njihov posao je da budu lepe, da mu pripremaju hranu, piće i odeću. I da budu device. Ako prekrše zavet, biće žive zakopane i njihova porodica snosi kaznu, verovatno žestoku. Bilo bi odlično ako biste propustili ovaj događaj.

Kada se  zasitite ove lepote, možete skoknuti do obližnjeg, ali i glavnog hrama Korinkanča, hrama Sunca. Kao i svaki vrhovni hram i ovaj je obavijen velom misterije. Najintrigantnije od svega je zlatni kukuruz koji raste u vrtu ovog hrama, sa zlatnim lamama i njihovim mladuncima.

Ako odolite iskušenju da ne isčupate ovaj kukuruz sve sa korenom i pobegnete glavom bez obzira, sigurno da će biti veoma ljubazni da vas prime u opservatori koji poseduje ovaj hram i da vam objasne po kojim principima prate sunčeve prekretnice, pomračenja, ravnodnevice. Ne bi bilo loše malo prosvetiti i naš 21. vek.

Čini mi se da je vreme da pođemo na naše glavno odredište Svete doline, lud i maestralno osmišljen grad Maču Pikču. Vaša lama će verovatno pasti sa nogu dok pređe 120 km od Kuska, tako da budite uviđavni prema njoj. Emocije koje mogu da se prožive na ovom putu svakako su ekstremne, od očaranosti i omamljenosti bujnom vegetacijom na visoravnima, sve do ogromnog straha dok se gegamo pokraj litica kojima kraja nema, a reka Urumbamba u provaliji nam senzualno maše i priziva nas.

Skromna odeća će vam verovatno biti mokra, naravno od znoja vašeg tela strahom okupanog. Ne brinite pre vremena, vredno je toga, ko god je bio kaže "suviše je lepo da bi bilo istinito". Usput možete sresti i glasnika između udaljenih oblasti prostranog carstva i Kuska, obično mladog momka, lagano obučenog poput vas, pa pošto u ovakvoj džungli svako postaje druželjubiv, verovatno da će imati ko da vas otprati do samog ulaska u grad.

 

Ako pred sobom vidite veliku kamenu kapiju, sa velikim stepenicama koje sa obe strane drže čvrsti zidovi, na pravom ste mestu. Ove stepenice vode u glavni deo grada, trg Intiwatana, odnosno mesto sa kog ovaj narod hvata Sunce. Ako ste dobre sreće možete da naletite na jednu od ritualnih ceremonija. Mogu vas gledati čudno, pošto ipak niste prikladno obučeni za tako svečani događaj.

Nemojte se traumirati, ipak je slavlje, za svaku sledeću svetkovinu možete se potruditi i nabaviti ceremonijalno odelo. Ovo i nije toliko važno, ako vam kažem da ćete iskusiti ogroman energetski priliv, jer se nalazite na jednom od najmističnijih mesta na svetu, polju energetske bombe.

 

A sada izoštrite sva čula, kako se ne bi izgubili u ovim genijalnim arhitektonskim rešenjima. Ovaj Sveti trg je mesto koje odvaja monumentalnu gradsku četvrt od aristokratske četvrti, koja je puna hramova, fontana i velelepnih kuća. U ovim uskim četvrtima možete sresti najneverovatnije ljude, zemljoradnike, njihove porodice, zanatlije (veoma dobre) grnčarije, nakita, rezbarija, tkanja.

Kao što smo već pomenuli Inke se bave trampom, tako da ne bi bilo loše da naučite neki od ovih zanata, verujem da ima i pravih umetnika među njima. U drugom delu grada su astronomi, arhitekte, sveštenstvo, aristokratske porodice, društva svakako ima za svačiji ukus.

Malo mi je teško, a da vas odmah ne uputim u najfascinantnije od najfascinantnijeg, a to je samo arhitektonsko rešenje ovog grada. Ovaj narod prkosi svim pravilima prirode, mogućnostima i normama. Čovek mora biti veoma odvažan, ako misli da se baci na ovakav projekat. Tehnika građenja Inka mnogo je prefinjenija nego što to na prvi pogled izgleda, posebno kada je reč o savršenom užljebljenju klesanih kamenih blokova bez upotrebe maltera.

Ovde je reč o brižljivoj antiseizmičkoj tehnici, koja je zasnovana na proučavanju stabilnosti naslaganih blokova, što je neophodno u ovoj oblasti. To treba da znate, ovu oblast često potresaju zemljotresi, pa nemojte da se iznenadite ako vas zadesi. Ovo svakako nije metropolski grad, ali ima da ponudi možda i mnogo više od takvih.

 

Ako poželite da se okušate u zemljoradnji, došli ste na pravo mesto. Grad ima veliki broj terasa sa obradivom zemljom i skromnijim kućama za zemljoradnike. Ovo je jedan od najpoštovanijih poslova u ovom narodu. Ljudi gaje za sve, a ovim putem dobija se ogromna obradiva površina.

Perfekno navodnjavanje, čak i na ovim nadmorskim visinama, čini da je zemljište veoma plodno. Ovakvo tlo produkt je i jakih energentskih delovanja koja ne samo da imaju pozitivan učinak na ljude, nego i na sav živi svet. Gaji se krompir, povrće, stočna hrana i kukuruz. Verovatno niste poneli gumene rukavice, ali sigurno da i za to imaju patent, tu rade svi, i muškarci, i žene!

Šta bih vam više rekla, ostale skrivene stvari istražite sami, ipak je ovo i samo vaša avantura. Kada odlučite da pođete kući, vratite se kapsulom prvo samo kroz vreme! Na ovom prostoru u 2018. godini zateći ćete nešto malo drugačiju sredinu, mešanu špansku i indijansku kulturu.

U Kusku se nalaze šarene kućice sa crvenim krovovima, vesela atmosfera, a sadašnji Kusko podignut je na temeljima starog. Što se tiče Maču Pikčua, tu turisti načičkani po terasastim travnjacima, bez straha od lama, bezbrižno pasu.

Ako niste ni arheolog, ni eterik, svejedno verujem da će vas ovo vremensko-prostorno putovanje svakako privući.

Neka avantura počne!


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

BERLIN ZA PONAVLJAČE

DAKA, SVETSKA PRESTONICA RIKŠI

KUBA: ROMANTIZAM I DIKTATURA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.