Zdravlje
zdravlje/14.06.2019.

Predlog da se zabrani roštilj na ćumur

zdravlje
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / RTSSkupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka doktora Ivana Nikolića iz Beograda koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene električnim ili roštiljem na gas, zbog sve češće pojave tumora debelog creva.

Doktor Nikolić je u svom predlogu naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju hemijska jedinjenja koja nastaju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ćumur.

Radna grupa skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu je predložila da se prestavka uputi Ministarstvu zdravlja, sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje, rekao je narodni poslanik Milovan Krivokapić, koji je obavestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o pristiglom predlogu.

Ipak, kako ističu neki lekari, osobe koje retko kad roštiljaju, ne treba da se brinu oko ove činjenice. U problemu su ljubitelji roštilja koji takvo meso svakodnevno unose u organizam.

Najveći krivac koji inicira stvaranje potencijalno kancerogenih spojeva tj. policikličnih aromatskih ugljeno-vodonika (PAH) jeste visoka temperatura pečenja ili prženja mesa i ribe na otvorenoj vatri. Najštetniji momenat je kada otopljena mast sa hrane kaplje na žar i zajedno sa dimom, stvara te kancerogene spojeve dovoljno da se u većoj meri talože na površini namirnica. Ako ste već voljni da pravite roštilj, potrebno je da često okrećete meso kako bi temperatura uvek bila niska.

Prepečena hrana se takođe smatra "otvaranjem vrata" kanceru. Pošto je veliki plamen neprijatelj vašem zdravlju, izbegavajte da on dođe u neposredan kontakt sa namirnicama koje spremate na roštilju. Plamen proizvodi više štetnih supstanci nego sam žar. Dok pripremate meso za pečenje, isecite ga na manje delove kako bi se pre ispržili i samim tim ćete sprečiti duže izlaganje plamenu.

Svakako, treba se prisetiti reči starih ljudi koji su doživeli duboku starost da je umerenost u svemu, pa i u ishrani ključ dugog i zdravog života.


PROČITAJTE I:

ORGANSKA HRANA U ISHRANI DECE - DA ILI NE?

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.