Zdravlje
zdravlje/11.06.2019.

Istine i zablude o borama

zdravlje
  • Pixabay
Autor fotografije:
Piše: Vesna ObradovićBore na licu su ono sa čime se svaka savremena žena neprestano bori, kada dođe u određene godine. Bez obzira na to koliko se trudili da lice sačuvamo i negujemo, bore oko usana, očiju i nazolabijalne bore, postaju deo života svih ljudi pre ili kasnije.

Kako je negovana koža zaštitni znak svake moderne žene, adekvatna nega, prirodni anti age serumi i određene kreme za bore mogu veoma pomoći u odlaganju nastanka bora. Bore na licu su prirodan proces starenja kože. Pojava bora se vezuje za tridesete, međutim kada će se bore pojaviti veoma je individualno i zavisi od osobe do osobe.

Savetuje se da se već u dvadesetim počne misliti o zaštiti kože i eliminisanju faktora koji utiču na pojavu bora na licu. U daljem teksu saznajte šta su bore, kako nastaju bore, na koji način je moguće sprečiti, odnosno odložiti njihovo pojavljivanje i na koji način je moguče ukloniti, odnosno ublažiti bore.

Šta su bore i kako nastaju?

Sa starenjem, počinju da se pojavljuju i prve bore na licu koje zapravo predstavljaju nepravilnosti na koži. Linije, neravnine, udubljenja koja nastaju na koži lica, sa godinama se sve više povećavaju. Koža se istanjuje, postaje suvlja i gubi prirodnu elastičnost, pa koža gubi sposobnost odbrane od spoljašnjih faktora.

Bore na licu nastaju u drugom sloju kožu, takozvanom dermisu, koji sadrži proteine kao što su kolagen i elastin. Kako se stari, sam proces razmnožavanja ćelija dermisa se usporava, stanjuje se, mreža kolagenskih vlakana slabi i dolazi do nastanka neravnina na površini kože, odnosno bore na licu postaju vidljive.

Sa godinama se smanjuje lučenje zaštitnih ulja koja hidriraju kožu, pa koža postaje suva i nastaju prve bore. Da je suva koža idealna za nastanak nepravilnosti, nisu tek neke zablude o ljudskom telu, jer je pojava bora izvesnija što je koža lica suvlja.

Bore na licu se najviše pojavljuju na delovima lica koja se mimikom najviše skupljaju i gužvaju. Regije koje su sklone pojavi bora su okoloočna regija, regija oko usana, ali i oko brade i vrata, jer je to deo lica na koji gravitacija ima najveći uticaj. Zbog velike izloženosti suncu i opadanju tonusa grudi, i sam dekolte je veoma sklon ranom pojavljivanju bora kod žena. Faktori koji utiču na pojavu bora na licu

Prvi faktor koji utiče na nastanak bora su geni. Ali, upotrebom adekvatnih proizvoda i redovnom negom genetika se može pobediti. Naime, genetski kod u ovom slučaju igra glavnu ulogu, pa ukoliko su vaše mame i bake rano počele da dobijaju bore na licu, vrlo je verovatno da će se i vama isto desiti.

Pored gena, postoji i niz spoljašnjih faktora koji utiču na nastanak bora. Najčešći uzročnici pojave bora na licu su dehidratacija, pušenje, sunce i određene vrste lekova. Duvan je štetan po mnogim osnovama, a u njemu postoji i niz supstanci koje utiču na usporavanje krvotoka, a sami tim i na usporen dotok hranljivih materija do ćelija kože.

Hrana je onaj deo koji iznutra utiče na izgled kože. Naime, iako je vrlo individualno kako koje namirnice deluju na ljude, ipak određena jela imaju negativne uticaje po kožu, ali isto tako magična moć kuhinje čini da pojedine namirnice vrlo pogodno utiču na kožu i njen izgled i blistavost.

Ono što je interesantno je da su osobe sa svetlijim tenom sklonije ranijoj pojavi bora, jer imaju slabiju prirodnu otpornost na negativna dejstva UV zračenja sunca. Kako bore na licu nastaju uglavnom na delovima lica koje se više gužva usled različitih facijalnih ekspresija, mimika lica je jedan od faktora koji veoma utiče na nastanak bora.

Ono što mnoge žene ne znaju je činjenica da i sam način spavanja vrlo utiče na preranu pojavu prvih bora. Naime, spavanje na boku ili na stomaku podrazumeva to da je lice oslonjeno na jastuk, pa se vršenjem velikog pritiska na kožu lica, koža gužva i bora, te postaje sklona preranoj pojavi bora na licu.Kako ukloniti i kako usporiti nastanak bora?

Pravilnom negom kože lica moguće je usporiti i odložiti nastanak bora, ali ne postoji način koji sprečava njihovu pojavu u poptunosti. Adekvatna krema za bore i upotreba kreme za lice prema tipu kože mogu biti od velike pomoći kada su bore u pitanju. Naime, najidelanije je koristiti prirodne proizvode i na vreme početi sa kvalitetnom i odgovarajućom negom lica.

Antioksidansi su veoma važni za kožu, pa je vrlo značajno izabrati neku od brojnih krema za bore prema svom tipu kože i u skladu sa svojim godinama, kako bi ti preparati zaista imali dobar efekat na kožu. Takođe, adekvatne maske za lice mogu biti veoma dobar saveznik u borbi protiv bora.

Mnoge žene u mladosti izbegavaju da koriste kreme sa zaštitnim faktorom sa željom da brže i više potamne, ne znajući da je sunce jedan od glavnih uzročnika nastanka bora na licu, tako da se savetuje svakodnevna upotreba krema sa zaštitnim faktorom uvek, ne samo leti, već i zimi.

Pravilna higijena lica i čišćenje, korišćenje prirodnih preparata za negu i za šminkanje, spavanje na leđima, zdrava ishrana, samo su neke od taktika koje će usporiti starenje kože lica i odložiti nastanak bora na licu. Takođe, danas postoje brojni tretmani i veliki broj masaža lica protiv bora, pa na vreme počnite da brinete o svojoj koži lica.

Na kraju, važno je prihvatiti svoje bore kao sastavni deo života i starenja. Bore na licu su tu kao deo uspomena, zavolite ih, ne opterećujte se time da li vam koža prebrzo stari, jer briga takođe stvara bore. A ukoliko želite da radite na tome da odložite njihovu pojavu, počnite na vreme sa korišćenjem adekvatnih proizvoda i posvetite se svojoj koži i spolja i iznutra.


PROČITAJTE I:

ORGANSKA HRANA U ISHRANI DECE - DA ILI NE?


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.