Identitet u amanet
identitet u amanet/12.06.2019.

Zabrinutost za spomenike na Kosovu

identitet-u-amanet
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Danas / Foto: dtk.rks-gov.netMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obratio se danas pismom generalnoj direktorki Uneska Odri Azule u kojem je izrazio veliku zebnju i zabrinutost u vezi sa stanjem srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Kako je navedeno, pismo je upućeno povodom „učestalih pokušaja otimanja značajnih tekovina srpske kulture i ključnih delova srpske kulturne baštine na području Kosova i Metohije, koje se ponovilo u slučaju falsifikovanja istine vezane za srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Nikole u Novom Brdu“.

„Reč je o flagrantnom kršenju svih međunarodnih kodeksa“, ocenio je Vukosavljević. On ukazuje na „permanentne“ napade na srpske spomenike kao i falsifikovanje istorije, posebno od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. To je, smatra Vukosavljević, sada evoluiralo u otimanje i prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Srba na tom prostoru.

Ovoga puta, navodi Vukosavljević, reč je o arheološkim ostacima srednjovekovnog grada Novo Brdo i monumentalne katedralne srpske pravoslavne crkve Svetog Nikole. Vukosavljević podseća da taj hram datira iz sredine 14. veka i građen je u romaničkom stilu, kao i druge velike srpske zadužbine iz tog vremena.

On upozorava da je Kosovski arheološki institut izveo, uz podršku ambasade Nemačke u Prištini, radove na rekonstrukciji tog sakralnog lokaliteta, nazvavši ga novim imenom kao – „obnova katedrale u Artani“ i, tretirajući ga kao rimokatoličku katedralu, o čemu govore albanski i kosovski mediji, ali i zvaničnici Kosova. Vukosavljević podseća da je Novo Brdo zaštićeno kao spomenik kulture rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Srbije 1948. godine, a 1990. kategorisano je kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

„Uz nepobitnu činjinicu da je već napravljena velika šteta na autentičnim ostacima pomenute srpske srednjevekovne bazilike, upućujem vam ponovo, najiskreniju molbu da još jednom sagledate sve navedene činjenice, u cilju pružanja nedvosmislene zaštite ove značajne kulturne baštine, kao i da reagujete u skladu sa visokim principima i preporukama organizacije na čijem ste čelu, posebno imajući u vidu Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, čiji je Srbija potpisnik“, zaključio je Vukosavljević.

Podsetimo, najnoviji konzervatorski radovi na Novom Brdu, u srcu Kosova, kojim se ostaci pravoslavne Crkve Svetog Nikole pretvaraju u katolički hram poslednji su primer vandalskog prekrajanja istorije prištinskih vlasti. Ova drevna srpska crkva predstavljena je kao katolička, a njenu konzervaciju finansira Nemačka.

Pre nekoliko dana premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj slavodobitno je objavio na svom fejsbuk-profilu fotografije sa nemačkim ambasadorom Kristijanom Heltom, sa lokaliteta na kome su ostaci bogomolje, nazivajući je Artanskom katedralom. Da skandal bude veći, bez pominjanja istinske prošlosti ovog lokaliteta, naglasio je da je to važan projekat "za kosovsku kulturu i istoriju". Time je, bez skrivanja, dokazao nameru prištinskih vlasti da nastavi projekat falsifikovanja prošlosti, pa čak i kulturnu i versku baštinu pravoslavnog naroda proglasi katoličkom.


PROČITAJTE I:

BOGORODICA LJEVIŠKA U ŽICAMA I GAREŽI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.