Identitet u amanet
identitet u amanet/13.04.2020.

Viminacijum: Mamuti, mauzolej i amfiteatar

identitet-u-amanet
  • Neva / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS / Arheološki park Viminacijum

Dok se ponovo ne otvore kapije Viminacijuma, ovo značajno arheološko nalazište može da se poseti onlajn, uz pomoć 3-D virtuelne ture koja vas vodi na lokalitet nekadašnjeg rimskog grada i legijskog logora.

Virtuelni vodiči su istraživači ovog lokaliteta, koji će vas provesti od domusa, preko mauzoleja, amfiteatra, limes i avantura parka, do parka mamuta, gde na dubini od više od 30 metara od površine tla, kao u doba miocena, u nesvakidašnjem ambijentu, može da se doživi vreme od pre 1.000.000 godina.

Upravo posebnu atrakciju predstavlja poseta praistorijskom nalazištu, gde je otkriven ceo skelet ženke mamuta, stare oko 60 godina. Mamutica Vika je nađena 2009. godine, 350 metara istočno od Carskog mauzoleja, na dubini od 27 metara u slojevima živog peska koji su nekada činili pradeltu reke Morave.

Procenjeno je da je bila je visoka oko 4.5 metara, dugačka više od 5 metara, a da je u životnom dobu bila teška skoro 10 tona. Do sada je u svetu pronađeno dvadesetak mamuta i to uglavnom tokom 19. veka, ali nijedan od njih nije očuvan na licu mesta. Zbog toga, ovaj mamut ima poseban značaj i posebnu važnost.

U Mamut parku, poredskeleta mamutice Vike, može da se vidi i još pet delimično očuvanih mamuta. Izloženi su u prirodnom ambijentu koji treba da oslikava klimu, floru i faunu doba u kome su živeli.


PROČITAJTE:

CVETANJE TISE - FENOMEN KOJI ODUZIMA DAH


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.