Identitet u amanet
identitet u amanet/21.11.2019.

Srbija reizabrana u Izvršni odbor Uneska

identitet-u-amanet
  • UNESCO / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaTokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, 20. novembra 2019. godine u Parizu, Republika Srbija je reizabrana u članstvo Izvršnog saveta Uneska, u kome će biti u naredne četiri godine, do 2023, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Svojim aktivnim pristupom i konstruktivnim delovanjem, Republika Srbija je kao dosadašnji član Izvršnog saveta pružila značajan doprinos ukupnom radu Uneska, a nastaviće da zalaganjem za osnovne principe i vrednosti Organizacije, kao i za strateške i programske prioritete i u bliskoj koordinaciji sa ostalim državama članicama, podržava što uspešniju realizaciju mandata Uneska u ključnim oblastima obrazovanja, kulture, nauke i komunikacija i informacija.

Manastir Dečani / Foto: Pixabay

Republika Srbija ima brojna dobra i elemente koja su registrovana u okviru Uneska - na Listi svetske baštine kulturnog i prirodnog nasleđa nalaze se: Stari Ras i Sopoćani (1979), manastir Studenica (1986), Gamzigrad-Romulijana (2007) i „Srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci", koje je upisano zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Hrvatskom 2016. godine.

Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji – Dečani, Pećka Patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške od 2006. godine na Uneskovoj Listi spomenika u opasnosti.

Bogorodica Ljeviška, Prizren / Foto: Gordana Tadić

Na Listi nematerijalnog nasleđa su „Slava" (2014), „Kolo" (2017) i „Pevanje uz gusle" (2018); u Registar Pamćenje sveta (Memory of the World), posvećenom zaštiti dokumentarne baštine, upisani su Arhiv Nikole Tesle (2004), Miroslavljevo jevanđelje (2005) i Telegram – ultimatum Austrougarske Srbiji o objavi Prvog svetskog rata (2015); na Listu rezervata biosfere (MAB-Man and Biosphere) upisani su rezervat biosfere „Golija-Studenica" (2002) i „Bačko Podunavlje" (2017).


Pored toga, Srbija je podnela nominaciju geoparka Đerdap za upis u registar Uneskovih globalnih geoparkova, dok je Vranje ove godine izabrano na Uneskovu listu kreativnih gradova u oblasti muzike.


PROČITAJTE I:

BOGORODICA LJEVIŠKA U ŽICAMA I GAREŽI


Đerdap / Foto: Sonja Sonja/Pixabay

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.