Identitet u amanet
identitet u amanet/21.11.2019.

Srbija reizabrana u Izvršni odbor Uneska

identitet-u-amanet
  • UNESCO / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaTokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, 20. novembra 2019. godine u Parizu, Republika Srbija je reizabrana u članstvo Izvršnog saveta Uneska, u kome će biti u naredne četiri godine, do 2023, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Svojim aktivnim pristupom i konstruktivnim delovanjem, Republika Srbija je kao dosadašnji član Izvršnog saveta pružila značajan doprinos ukupnom radu Uneska, a nastaviće da zalaganjem za osnovne principe i vrednosti Organizacije, kao i za strateške i programske prioritete i u bliskoj koordinaciji sa ostalim državama članicama, podržava što uspešniju realizaciju mandata Uneska u ključnim oblastima obrazovanja, kulture, nauke i komunikacija i informacija.

Manastir Dečani / Foto: Pixabay

Republika Srbija ima brojna dobra i elemente koja su registrovana u okviru Uneska - na Listi svetske baštine kulturnog i prirodnog nasleđa nalaze se: Stari Ras i Sopoćani (1979), manastir Studenica (1986), Gamzigrad-Romulijana (2007) i „Srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci", koje je upisano zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Hrvatskom 2016. godine.

Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji – Dečani, Pećka Patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške od 2006. godine na Uneskovoj Listi spomenika u opasnosti.

Bogorodica Ljeviška, Prizren / Foto: Gordana Tadić

Na Listi nematerijalnog nasleđa su „Slava" (2014), „Kolo" (2017) i „Pevanje uz gusle" (2018); u Registar Pamćenje sveta (Memory of the World), posvećenom zaštiti dokumentarne baštine, upisani su Arhiv Nikole Tesle (2004), Miroslavljevo jevanđelje (2005) i Telegram – ultimatum Austrougarske Srbiji o objavi Prvog svetskog rata (2015); na Listu rezervata biosfere (MAB-Man and Biosphere) upisani su rezervat biosfere „Golija-Studenica" (2002) i „Bačko Podunavlje" (2017).


Pored toga, Srbija je podnela nominaciju geoparka Đerdap za upis u registar Uneskovih globalnih geoparkova, dok je Vranje ove godine izabrano na Uneskovu listu kreativnih gradova u oblasti muzike.


PROČITAJTE I:

BOGORODICA LJEVIŠKA U ŽICAMA I GAREŽI


Đerdap / Foto: Sonja Sonja/Pixabay

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box