Identitet u amanet
identitet u amanet/18.05.2020.

Misterija palate cara Maksimijana

identitet-u-amanet
  • Printscreen / RTS / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS

Ovo je priča koju o gradu koji su Rimljani zvali "Slavnom majkom gradova". Ne, nije reč o Rimu. Ovde je reč o Sirmijumu, rodnom mestu barem 10 rimskih imperatora. Jedan od njih bio je Maksimilijan, a arheolozi su na tragu njegove izgubljene palate.

Dokumentarni film "Život na iskopavanjima", koji je realizovao RTS prati profesora arheologije iz Australije i njegovog kolegu iz Srbije koji otkrivaju ostatke rimske palate skrivene u pšeničnom polju, na periferiji Sremske Mitrovice.

Članovi tima stručnjaka za antiku, čiji rad film prati, kopajući milimetar po milimetar, bore se sa vremenom, klimatskim uslovima, kradljivcima i jedni sa drugima, kako bi rešili viševekovnu misteriju izgubljene palate rimskog cara Maksimijana.

Na lokalitetu Glac, u neposrednoj blizini Sremske Mitrovice, istražuje se istorija Balkana. Nalazište je u predgrađu antičkog Sirmijuma, prestonice u 4. veku. Sremska Mitrovica je najznačajnije arheološko nalazište na prostoru današnje Srbije, jer postoje indicije da je mesto na kome je sagrađena palata rimskog cara Maksimijana.

Predvodnik tima Arheološkog instituta iz Beograda na lokalitetu Glac je dr Stefan Pop Lazić, stručnjak iz oblasti rimskih fortifikacija i kasnoantičke arheologije.

„Postoji jedan antički izvor, jedan spis o životu rimskih careva, iz 4. veka koji svedoči da je car Maksimijan u neposrednoj blizini Sirmijuma podigao palatu na mestu gde su njegovi roditelji radili kao nadničari. Pošto su istraživanja Sremske Mitrovice i antičkog Sirmijuma dugogodišnja, mi znamo otprilike raspored lokaliteta i u samom Sirmijumu, Sremskoj Mitrovici, ali i u okolini", objasnio je dr Pop Lazić za RTS i dodao da je upravo to nalazište trenutno „najbolji kandidat" za Maksimilijanovu palatu.

Istraživači već više od 100 godina tu palatu pokušavaju da otkriju. Smatra se da je bila na tom lokalitetu zbog veličine samog nalazišta ali i zbog toga što istraživači u okolini Sremske Mitrovice, često nalaze luksuzan i kvalitetan materijal za gradnju. 

Rame uz rame sa svetskim arheolozima 

Film Život na iskopavanjima prati proces iskopavanja tokom kampanje 2018. godine, uz posebno isticanje kulturne i naučne razmene između istraživača, studenata i učenika koji su mahom iz Srbije i Australije.

"Period kasne antike, četvrtog, petog i šestog veka je izuzetno značajan za moderna istraživanja i na našim prostorima nalazišta su mnogobrojna. Osim Sirmijuma i Gamzigrada, mogu da navedem Šarkamen, Medijanu, Caričin Grad… To su sve lokaliteti od svetskog značaja jer su bili važni delovi Rimskog carstva i Vizantije", kaže dr Pop Lazić koji je na Gamzigradu sarađivao sa stručnjacima iz Nemačke i Amerike, a u Glacu sa istraživačima iz Australije.

Pop Lazić dodaje da svetski naučnici pomno prate istraživanja na lokalitetima u našoj zemlji poslednjih decenija i da je važna saradnja, između ostalog, i kroz primenu različitih metoda istraživanja, sa kolegama iz inostranstva, ističući da je "naša arheologija rame uz rame sa svetskom arheologijom", imajući u vidu i najsavremeniju metodologiju rada.

„Ovo je jedan neuobičajen film i ja sam kao arheolog bio zainteresovan jer je reč o interakciji sa čovekom koji nije arheolog. Kris Dejvis potiče iz filmskog sveta i bavio se ozbiljnim produkcijama. Film je specifičan jer je težište na životu arheološke ekipe tokom iskopavanja a ne samo na nalazištu. Možda je ljudima interesantno da vide kako mi arheolozi živimo i radimo, 24 sata dnevno ", rekao je dr Pop Lazić. 

Film Život na iskopavanjima će biti emitovan na kanalu RTS Svet u ponedeljak, 18. maja u 21.50, a biće dostupan na RTS Planeti.


PROČITAJTE I:

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018

SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.