Identitet u amanet
identitet u amanet/10.07.2020.

Aja Sofija postala džamija

identitet-u-amanet
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS/Rojters/Tanjug /Foto: Pixabay
Turski sud poništio je u uredbu iz 1934. godine kojom je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej i utrla put preobražaju zgrade u džamiju uprkos međunarodnim upozorenjima protiv takvog poteza. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je dekret o toj odluci.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je vraćanje statusa džamije građevini koja se nalazi na listi svetske baštine Uneska, jednom od ključnih mesta i vizantijske hrišćanske i muslimanske osmanske imperije, a sada jednog od najposećenijih spomenika u Turskoj, prenosi Rojters.

SAD, Grčka i crkveni lideri bili su među onima koji su izrazili zabrinutost zbog promene statusa građevine iz 6. veka, pretvorene u muzej u prvim danima moderne sekularne turske države pod vođstvom Mustafe Kemala Ataturka.

"Zaključeno je da se aktom o nagodbi dodeljuje status džamije i njena upotreba na drugi zakonski način nije moguća", navodi se u presudi Državnog saveta, najvišeg turskog administrativnog suda.

Sud je naveo da je odluka vlade iz 1934. godine, kojom je Aja Sofija prestala da se koristi kao džamija i definisala njenu upotrebu kao muzej, nije u skladu sa zakonom.  

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisao je dekret o vraćanju istanbulske Aja Sofije u džamiju.

Erdogan je na svom Tviter nalogu objavio dekret koji je potpisao i rekao da je donesena odluka da se kontrola nad džamijom Aja Sofija preda verskoj direkciji zemlje i ponovo otvori radi (muslimanskog) bogosluženja, prenosi Rojters.

Asocijacija koja je pokrenula sudski slučaj koji traje 16 godina, saopštila je da je Aja Sofija vlasništvo otomanskog vođe koji je 1453. zarobio grad i pretvorio već 900 godina staru vizantijsku crkvu u džamiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.