Identitet u amanet
identitet u amanet/27.07.2021.

Negotinske pimnice za nagradu ILUCIDARE

identitet-u-amanet
  • EU za kulturno nasleđe i turizam / Rajačke pimnice
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor i foto:  EU info mreža u Srbiji

 

Na području Negotinske krajine, na krajnjem istoku Srbije, koja je poznata po svom vinogorju, stanovnici mnogih sela koji su se bavili vinogradarstvom osnivali su sekundarna naselja nedaleko od stalnih, u kojima se prerađivalo grožđe u vino i rakiju i gde su se ti proizvodi čuvali.

Prvi zapisi o Negotinskim pimnicama (ili pivnicama) su iz polovine 19. veka, a o vremenu početka njihove gradnje na ovom prostoru nema pouzdanih podataka. Etimologija termina pivnice ili pimnice je zanimljiva. U izvornom obliku se govorilo „pivnice“, od glagola piti i imenice vino. Ali je s vremenom V prešlo u M, pa su sada oba oblika prihvaćena.

Rajačke pimnice (foto: EU za kulturno nasleđe i turizam)

Od mnogobrojnih naselja koja su bila skoncentrisana severozapadno i južno od Negotina ostalo je svega nekoliko kompleksa vinskih podruma: Rajačke sa oko 200 objekata, Rogljevačke sa oko 150, Štubičke sa 40 i Smedovačke sa 20 objekata.

Štubičke pimnice i Rajačko groblje proglašeni su kulturnim dobrom 1980, a Rajačke i Rogljevačke 1983. godine kada su sve kategorisane kao prostorno kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture predložio je Negotinske pimnice 2010. godine za preliminarnu listu Svetske baštine UNESCO.

Biljana Tomašević iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd ističe da su sva tri kompleksa pimnica u Negotinskoj Krajini kategorisana kao  kulturna dobra od izuzetnog značaja. Republički zavod preuzeo je staranje o njima 2005. godine, kada je Tomašević imenovana za rukovodioca Projekta istraživanja i izrade arhitektonske  i foto dokumentacije za Rajačke pimnice kod Negotina. „Pored tehničke dokumentacije postojećeg stanja za više od 150 objekata, urađeni  su projekti za rekonstrukciju, restauraciju ili investiciono održavanje za 22 objekta sa 28 pimnica. Neophodni radovi izvedeni su na 18 objekata sa 23 pimnice“, naglasila je Biljana Tomašević koja je takođe bila ne samo odgovorni projektant, već i rukovodilac radova na rekonstrukciji ili konzervaciji svih objekata na terenu.

Rajačke pimnice (foto: EU za kulturno nasleđe i turizam)

Godine 2010, uspostavljeno je dugoročno partnerstvo između Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kulturnim nasleđem bez granica (CHWB), švedskom organizacijom sa kancelarijom u Tirani (kasnije CHWB Albanija), radi udruživanja snaga i započinjanja obnove vinskih podruma kroz godišnje Regionalne restauratorske kampove.

Godine 2018. započeo je međunarodni projekat Letnja škola arhitekture Grupe arhitekata, koji je u pivnice doveo stručnjake i učesnike iz celog sveta. Od ove godine, podršku Letnjoj školi arhitekture Grupe arhitekata pruža projekat EU za kulturno nasleđe i turizam koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Konzorcijum ILUCIDARE, koji uključuje Evropa Nostru i Evropsku komisiju, uvrstio je projekat konzervacije i restauracije Negotinskih pimnica u najuži izbor projekata za nagradu ILUCIDARE za 2021. godinu. Ova nagrada se dodeljuje u okviru Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa Nostre. Svi projekti koji se nalaze u najužem izboru predstavljaju ubedljive primere inovacija i međunarodnih odnosa vođenih nasleđem.

„Međunarodni projekat restauracije pimnica u Rogljevu je više nego zasluženo ove godine ušao u uži izbor nagrade ILUCIDARE koju dodeljuje Evropa Nostra u saradnji sa Evropskom komisijom. Devet projekata koji su u trci za ovu prestižnu nagradu odabrali su stručnjaci iz osam zemalja širom Evrope. Iako su područja i spektar njihovih aktivnosti različiti, svi oni pokazuju kako nasleđe ima potencijal da stvori značajne veze između  zajednica i pojedinaca, razvije nova rešenja i podstakne društvene promene. Konkretno ovaj projekat je  izuzetan primer angažovanja mladih koji dolaze u istočnu Srbiju iz čitave Evrope i rade na obnovi gotovo zaboravljenih vinskih podruma družeći se i razmenjujući znanja i veštine sa lokalnim stanovništvom. Željno iščekujemo septembar, kada će se objaviti pobednik i srčano navijamo za ovaj entuzijastični tim“, kazala je dr Katarina Živanović, ekspertkinja u oblasti menadžmenta kulturnog nasleđa i članica upravnog odbora Evropa Nostra Srbija.

Rajačke pimnice (foto: EU za kulturno nasleđe i turizam)

Dobitnici specijalnih nagrada ILUCIDARE biće objavljeni u jesen 2021. godine na ceremoniji dodele nagrada Evropske baštine u Veneciji. Specijalne nagrade ILUCIDARE podržane su programom Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020, pored programa Kreativna Evropa Evropske unije za kulturu i audio-vizuelni sektor, koji podržava nagrade Evropske baštine / nagrade Europa Nostra.

„EU za kulturno nasleđe i turizam“ je #EUzaTebe projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.


PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.