Identitet u amanet
moja-kafica
moja-kafica
identitet u amanet/25.09.2019.

Manastir Žiča pred veliki jubilej

identitet-u-amanet
  • Wikimedia Commons / WhiteWriter
Autor fotografije:
Kaleidoskop media„Mi se danas nalazimo na jednom od najsvetijih i najvažnijih mesta srpske duhovne istorije, mestu proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Manastiru koji je svedočio i koji svedoči i o istoriji ove države i o istoriji ovog naroda“ kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uoči centralne proslave obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u Žiči gde je održana konferencija za štampu sa temom Obnova manastira Žiča.

Vukosavljević je podsetio na sudbinu manastira koji je bio razaran od strane neprijatelja ali i od strane prirode brojnim zemljotresima.

„Uprkos nevoljama koje su ga snalazile, ovaj dragulj srpske kulture i duhovnosti opstao je 800 godina i mi danas imamo razloga za ponos kada se okrenemo nazad i pogledamo naše dugo istorijsko trajanje“, istakao je ministar i dodao da dugujemo zahvalnost svima koji su tokom vekova brinuli o ovoj svetinji.

Vukosavljević je naglasio da je proglašenje samostalnosti Srpske pravoslavne crkve jedan od ključnih događaja u srpskoj istoriji i izrazio nadu da će se kontinuirano ulagati napori na obnovi srpskog kulturnog nasleđa.

„Srpska kultura ima dugo trajanje kroz vekove, ona je samodefinisana, autonomna i autohtona. Iako je kroz vekove trpela uticaje, takvi uticaji ne smeju da menjaju naše identitetsko jezgro, a to su naš jezik, ćiriličko pismo, kulturno-istorijska tradicija i naš dugovečni identitet. Nikad nije dovoljno novca za negovanje našeg nasleđa, ali mi ćemo nastaviti da se zalažemo da ulaganje u obnovu i restauraciju srpske baštine bude jedan od naših prioriteta“, naglasio je Vukosavljević.

„Mi se za kulturno nasleđe moramo boriti kao za svoj očinji vid i to svima mora da bude jasno. To je temelj istorijskog opstanka jednog naroda na istorijskoj sceni“, zaključio je ministar.Foto: MKI

Jedan od učesnika konferencije, profesor Mirko Kovačević skrenuo je pažnju na to da je manastir Žiča pod zaštitom države  i da se svi radovi s velikom pažnjom prate od strane nadležnih. Profesor Kovačević podsetio je prisutne da se obnovama Žiče pristupalo u nekoliko navrata, a da je u ovom trenutku jedan od najvažnijih projekata statička sanacija. Projekat koji je takođe aktuelan je istraživanje tehnološkog postupka dobijanja spacifične boje fasade manastira. Smer kojim se ide je vraćanje na tradicionalan način izrade sa prirodnim bojama.

Savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Vojin Nikolić istakao je kako je manastir Žiča kompleksan objekat i zahteva poseban pristup. On je podvukao koliko je saradnja između Ministarstva kulture i informisanja i Zavoda čvrsta, a da su projekti kojima se pristupilo i koji su tek u planu dugotrajni i zahtevaju koordinisan rad učesnika.

Sestra Nekrarija u ime manastira Žiča zahvalila se na podršci koju pruža Ministarstvo kulture i informisanja.

Tokom radova na izgradnji platoa pronađena je izgubljena mermerna ploča sa natpisom koja je prvi put bila otkrivena 1925. godine u manastirskoj porti. Reč je o fragmentovanoj zagubljenoj ploči koja je poslužila kao podloga za popločavanje iz vremena vladike Nikolaja Velimirovića. Natpis na ploči govori o poslednjoj srednjovekovnoj obnovi manastira Žiča, 1562. godine, u vreme mitropolita Zaharije. On je najverovatnije u zapustelom manastiru obnovio monaške kelije, Palatu u severozapadnom delu manastira i spoljnu pripratu Spasove crkve.

Na primeru Žiče, u godini jubileja Osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, pokazana je odlična saradnja između više institucija, manastira Žiča kao nosioca projekta, Ministarstva kulture i informisanja i Republičkog zavoda koji vrši nadzor nad svim poslovima zaštite.


PROČITAJTE I:

MANASTIRI KOJI PRIVLAČE NAJVIŠE TURISTA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.