Identitet u amanet
identitet u amanet/3.08.2019.

Katolička misa u pravoslavnoj crkvi

identitet-u-amanet
  • Eparhija raško-prizrenska
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Eparhija raško-prizrenskaU pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolička misa, a Eparhija raško-prizrenska izrazila je danas protest navodeći da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

Pošto je u sredu 31. jula na ostacima pravoslavnog hrama održana katolička misa, pravoslavni sveštenik Stevo Mitrić iz Novog Brda svetio je danas vodicu na tom mestu, prenela je Radio-televizija Srbije.

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrđave. Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vest je prenelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

Eparhija raško-prizrenska u saopštenju ističe da je duboko razočarana "očiglednim činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC, i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj".

Dodaje se da ovim potezom rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušila do sada prilično korektne međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i da politizuje baštinu SPC koja je planom Martija Ahtisarija uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca.

Eparhija navodi da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije Crkve Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box