Identitet u amanet
identitet u amanet/3.08.2019.

Katolička misa u pravoslavnoj crkvi

identitet-u-amanet
  • Eparhija raško-prizrenska
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Eparhija raško-prizrenskaU pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolička misa, a Eparhija raško-prizrenska izrazila je danas protest navodeći da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

Pošto je u sredu 31. jula na ostacima pravoslavnog hrama održana katolička misa, pravoslavni sveštenik Stevo Mitrić iz Novog Brda svetio je danas vodicu na tom mestu, prenela je Radio-televizija Srbije.

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrđave. Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vest je prenelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

Eparhija raško-prizrenska u saopštenju ističe da je duboko razočarana "očiglednim činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC, i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj".

Dodaje se da ovim potezom rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušila do sada prilično korektne međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i da politizuje baštinu SPC koja je planom Martija Ahtisarija uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca.

Eparhija navodi da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije Crkve Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.