Klik na svetlost
klik na svetlost/15.12.2020.

140 godina "Nevena" čika Jove Zmaja

klik-na-svetlost
  • Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Wikipedia

 

List za decu “Neven” jedan je od najstarijih časopisa kod nas i u Evropi. Osnovao ga je 1880. godine Čika Jova Zmaj.  A pre 41 godinu ga je obnovio pesnik Miroslav Antić.  

"Neven" je priređivan i štampan u Novom Sadu i Zagrebu. Čika Jova, u najavi lista za decu i kaže da će se list zvati Neven, verovatno u nameri da postane dugovečan. Prvi broj izlazi 1880. godine, ali ne kako je Zmaj želeo u Beogradu, već u Novom Sadu iz štamparije Arse Pajevića. Izlazi sa prekidima do marta 1908. godine.

U listu su navedene pesme i priče klasika svetske književnosti, kao i odabrani literarni segmenti iz poezije samog Zmaja. U svakom broju novina su i stranice razbibrige — rebusi, koji treba da relaksiraju prethodnu ozbiljnost, ali i da uz osnovnu nameru zadrže visok stepen pažnje i odgovornosti kroz igru. Zato Zmaj sve vreme instistira na igri, kao legitimnoj metodologiji usvajanja i najozbiljnijih znanja.

Deci su često postavljene i zagonetke i pitalice, što je dvojako koristilo. Razvijalo je kod dece domišljatost, ali, i na najprimereniji način, podsećalo i čuvalo narodnu mudrost i tradiciju. Dečji list je, i svojom suštinom i načinom prilaza dečjem čitaocu, bio primeren, tako da i za ovo vreme nije anahron, što i jeste kvalitet svake ozbiljne namere.

Sam čika Jova ga u "Srpskim novinama" najavljuje:

NAGOVEST: Osećajući u narodu potrebu, a u sebi neodoljivu volju, a po nešto još i snage za taj posao, pokrenuću u Beogradu list za decu- za jedinu uzdanicu našu... List će se zvati: NEVEN... Cena će mu biti umerena, mada ću na svakog godišnjeg pretplatnika šiljati po jedan besplatan egzemplar kojem siromašnom detetu, koje mi pretplatnik označi (a ima ih dosta u Bosni i Hercegovini pa i svugde)... U Beogradu posle Božića 1879, Dr Jovan Jovanović.

Prvi broj Nevena

U programskoj pesmi objavljenoj u prvom broju Nevena - Pozdrav deci - Zmaj je naznačio kako karakter lista, tako i karakter književnog stvaralaštva u njemu. Oni treba da budu jednostavni i jasni, da su podstrek za rad i pouka za život, da sadrže nadu i zbilju, da su vedri i zanimljivi.

Pojava časopisa bila je izuzetno značajna u srpskoj književnosti za decu. Uređivačkom politikom i svojim poetskim i proznim stvaralaštvom, prvenstveno prilozima u Nevenu, Zmaj je dao presudan doprinos žanrovskom izdvajanju književnosti za decu i stvaranju posebnog vida umetnosti reči za mlade.

List je uređivao Jovan Jovanović Zmaj. Jedno vreme, zbog Zmajevog odsustvovanja, list je uređivao njegov brat Kornel Jovanović. Kasnije, zbog bolesti i zauzetosti uredništvo prepušta Đoki Mihajloviću. Od Zmajeve smrti 1904, uređuje ga učitelj Kuzman Milovanović.

Zmaj se u Nevenu koristio iskustvom uređivanja Radovana, lista koji je izlazio samo u prvoj polovini 1876. godine, kada su objavljena četiri broja. Urednik je bio Stevan V. Popović, a Zmaj je u njemu svesrdno uređivao. Programski akcenat lista je bio na zabavi i pouci, pa je ipak nešto kasnije Zmaj pokrenuo svoj list sa književnim prilozima za decu koji su imali umetničku vrednost. Pokretanje Nevena je izazvalo i prekid dugog ličnog, saradničkog i književnog prijateljstva između čika Jove i čika Steve.


PROČITAJTE I:

RASKOŠNO ILUSTROVANO IZDANJE "IGRE PRESTOLA"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.