Film
film/31.08.2021.

Filmovi o deci koje ne smete propustiti

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, koji će biti održan od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim.

Iz bogatog filmskog programa preporučujemo pet filmova o deci koje ne smete propustiti.

Srednja zemlja

Francuska, 2020, 56’20’’

Režija: Juliette Guignard

Selekcija: Međunarodni takmičarski program

Kamil je postala seljanka, gaji troje dece i brine se o svojim životinjama i biljkama, što joj je uvek važnije od prinosa. Odabrala je oblast Krez, koja ima neprohodno i podatno zemljište, teško za obradu ali blistavo, međutim, ona dolazi u sve veći sukob sa poljoprivrednim standardima koji upravljaju njenom proizvodnjom. Za nju će uvek biti važnije vaspitanje troje dece i briga o životinjama i biljkama, nego prinos. S druge strane, i njena deca uče kako da donose odluke u kontekstu standarda koje im nameće školski sistem.

Nešto prelepo što preostane

Danska, 2020, 88’

Režija: Katrine Philp

Selekcija: eleMental

Zajednica ”Dobre tuge” u Nju Džerziju usredsređuje se na holistički pristup žalosti, gde deca mogu da se prepuste gnevu u “vulkanskoj sobi” ili da se oproste od mede pacijenta koji umire u “bolničkoj sobi”. U toku godinu dana, približavamo se Kimi, Nikiju, Piteru, Nori, Nolanu i Mikejli zajedno sa njihovom stalnom saputnicom – tugom, dok dolaze na svoje nedeljne sastanke grupe u ”Dobroj tugi”, obavljaju male rituale da bi se sećali svojih voljenih i nastavili sa svakodnevnim životnim aktivnostima.

Životno afirmativan i dubok, on hvata žalosne, svakodnevne, čak i smešne trenutke u životima dece koja su nedavno izgubila jednog ili oba roditelja.   

Glavati dečak, šamani i samuraji

Francuska, 2020, 38’

Režija: Bibhusan Basnet, Pooja Gurung

Selekcija: Meteori

U udaljenom nepalskom planinskom selu, reditelji traže odgovarajuće glumce za svoj film. Ali, kada pronađu savršenog dečaka za glavnu ulogu, lokalni šaman ne želi da ga pusti jer bi on mogao biti spasitelj sela.

Još malo do nove godine

Hrvatska, 2021., 19’

Režija: Marko Bičanić

Selekcija: Povetarac

Mateo pokušava da uživa u zimskim praznicima, ali razoran zemljotres mu menja planove.   

Usprkos epidemiji, trinaestogodišnji Mateo uživa u zimskim praznicima – igra se s prijateljima i stalno baca petarde iščekujući Novu godinu. Nekoliko dana pre samog dočeka, idilu prekida razoran zemljotres koji pogađa susedni okrug.

Mali mesec

Litvanija, 2020, 26’

Režija: Elena Kairytė

Selekcija: Pejzaž

Priča o devojci, njenom odrastanju i svakodnevnom životu u zabačenom selu.    

“Tamo gde se poslednja kuća gubi među pšenicom, živela je jedna devojčica koja je svake noći išla u polje sa kofom punom vode da ogleda mesec.” To je istinita priča zasnovana na pesmi Tonina Gvera, o devojčici koja živi u zabačenom selu u Litvaniji. Ova farma je njen ceo svet: njena porodica, voljene životinje i ceo mesec.

Pričest moje rođake Andree

Španija, 2021, 12’

Režija: Brandán Cerviño

Selekcija: Vatromet

Komičan prikaz prve pričesti u malom, tradicionalnom galicijskom selu.   

Brendan pita Andreu čega se seća o danu kad se prvi put pričestila i tako počinju da snimaju film kako su se dogovorili.  Andrea koristi priliku da zamisli kako bi ona volela da je izgledala ceremonija. Ona objašnjava koliko bi bilo lepo da se pojavi na tim fotografijama sa gomilama novca i sportskim automobilima, uz ritam neke regeton teme i sa najnovijim modelima pametnih telefona umesto Biblija i brojanica.


PROČITAJTE I:

"AMERIČKA UTOPIJA" DEJVIDA BIRNA NA BELDOKSU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.